Kunstwerken uit bedrijfscollectie PostNL in expositie op Nyenrode

27 januari 2017
Community

Van 23 januari tot en met 24 april 2017 is op Nyenrode Business Universiteit de tentoonstelling “Kunst in Opdracht” te zien met zestig werken uit de bedrijfscollectie van PostNL. PostNL beschikt over een van de oudste bedrijfscollecties van Nederland. De kerncollectie omvat ruim vijftienhonderd kunstwerken en bestaat uit schilderijen, fotografie, grafiek, sculpturen en toegepaste kunst. De tentoonstelling geeft een beeld van hoe breed de bedrijfscollectie van PostNL is. In de tentoonstelling zijn onder meer werken opgenomen van kunstenaars als Marte Röling, Marlene Dumas, M.C. Escher, Karel Appel en Peter Struycken.

PostNL is als opvolger van de PTT één van de Founding Fathers van Nyenrode Business Universiteit. Deze universiteit viert dit collegejaar haar 70-jarig bestaan en werd in 1946 opgericht als Nederlands Opleidings-Instituut voor de Buitenlandse Dienst (later omgedoopt in Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland, N.O.I.B.).

“Kunst in Opdracht” is de zevende expositie die is georganiseerd door Art Fund Nyenrode, een kunstfonds dat twee jaar geleden is opgericht door een aantal Nyenrode-alumni.

Bezoek

Omdat Nyenrode Business Universiteit een optimale, ongestoorde leeromgeving voor haar studenten en gasten wil waarborgen, is het niet mogelijk om het landgoed op ieder moment open te stellen voor externe bezoekers. Hierdoor is de tentoonstelling niet geopend voor bezoekers van buiten zonder relatie met de universiteit. Studenten, alumni, medewerkers en gasten zijn uiteraard van harte uitgenodigd.Ook organiseert het Vechtstreekmuseum in Maarssen op een aantal dagen rondleidingen door de tuin van Nyenrode in combinatie met bezoek aan de tentoonstelling. 

De catalogus, die behoort bij de tentoonstelling, is te koop voor 10,00 euro. De opbrengst komt ten goede aan toekomstige activiteiten van Art Fund Nyenrode.

Over Art Fund Nyenrode

Art Fund Nyenrode is twee jaar geleden opgericht door een aantal Nyenrode-alumni. Het kunstfonds stelt zich ten doel kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen, in de traditie van oud-kasteeleigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Aan Goudstikkers toonaangevende kunstcollectie kwam in 1940 een vroegtijdig einde. Goudstikker overleed toen tijdens een vlucht voor de nazi’s. De exposities van Art Fund Nyenrode bestaan uit kunst uit de privé- en bedrijfskunstcollecties van Nyenrode-alumni of kunst die door kunstenaars met een Nyenrode-verleden is geschapen. Ook streeft Art Fund Nyenrode naar het in bezit of langdurige bruikleen verkrijgen van kunstwerken voor een Nyenrode-kunstcollectie.

Eerdere tentoonstellingen van Art Fund Nyenrode:

  • Women of the World – Cultural Diversity: fototentoonstelling met werk van alumna/fotografe Annelies Damen (7 oktober tot en met 10 januari 2017)
  • HARTSLAG: selectie door dertig mensen uit de Nyenrode-gemeenschap (tien studenten, tien alumni en tien medewerkers) van kunstwerken uit het online bestand van Kunst.nl. Kunst.nl is eigendom van Nyenrode-alumnus Bram Polak (9 juni tot en met 18 september 2016)
  • Nieuwe wegen/Challenges: selectie kunstwerken uit de privécollectie van alumnus Henk de Heus en zijn echtgenote Victoria de Heus-Zomer (december 2015 – april 2016)
  • Back at Nyenrode: schilderijen van alumnus/kunstenaar Diederik Stevens (september – november 2015)
  • Art & Cars: foto’s uit de bedrijfscollectie van alumnus en LeasePlan CEO Berno Kleinherenbrink (april – juni 2015)
  • A collection without concessions: Kunstwerken uit de privé-collectie van alumnus Herman Vaanholt (december 2014 – maart 2015)

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.