Lean als zakelijke kapstok om minder op te hangen

8 maart 2021
Opinie

Lean Management, in de volksmond inmiddels beter bekend als Lean, is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. De methode staat voor het zo efficiënt mogelijk inrichten van bedrijfsprocessen. Verspillingen zoals wachten, overbewerking en fouten in ditzelfde bedrijfsproces worden geëlimineerd. Deze managementfilosofie is uitgangspunt van de masterclass Lean Management van Nyenrode Business Universiteit.

Hugo Breuers is vennoot van Breuers & Cobelens, een bedrijf waar de energiepresentatie van woningen en bedrijfsgebouwen core-business is. Breuers nam, samen met een aantal collega’s, afgelopen jaar deel aan de tweedaagse masterclass Lean Management. “Het scherp inrichten van onze bedrijfsprocessen bleek onlosmakelijk verbonden met zowel de kracht van de dienstverlening en het werkplezier van de medewerkers.” 

Anders kijken en daardoor anders doen

“Op kantoor merkte ik bij collega’s een enorm harde werkmentaliteit en tegelijkertijd het gemis aan het échte besef van klantwaarde. Dit laatste kwam vooral naar voren uit het feit dat het harde werken niet per definitie altijd de zakelijke groei bewerkstelligde die we voor ogen hadden. Doen we wel precies dat waarvoor een klant bereid is te betalen? Het bleek één van de belangrijkste vragen die ik collega’s stelde, maar het bleek een lastige opgave om deze cultuurverandering door onze organisatie te laten omarmen.” Breuers vond het lastig om te achterhalen waar dit vandaan kwam. Tot opeens het kwartje viel. “Ik had al eerder kennisgemaakt met Lean Management. Mijn denkwijze en blik op bedrijfsprocessen en klantbehoefte is daar ontstaan. Voor mij was dat het signaal om met collega’s aan de masterclass deel te nemen.”

Toegepaste materie

Deelname bleek, opnieuw, een gouden greep. Breuers en zijn collega’s leerden dat het gaat om het centraal stellen van  de klantbehoefte. “Waar wil de klant voor betalen en hoe kunnen we dat als organisatie, binnen de financiële kaders zo goed mogelijk inrichten?”
Het meest inspirerende onderdeel vond Breuers de combinatie tussen materie en docent.

“Ik vind het een gave als je, binnen een groep met deelnemers van uiteenlopende organisaties, direct weet te onderscheiden wat eenieder wil bereiken. De mogelijkheden met Lean zijn oneindig, maar je wilt vooral de toepassingen voor jouw organisatie onder de knie krijgen.”

Communicatie

Breuers kreeg tijdens de masterclass een onverwacht inzicht aangereikt. “Ik heb veel geleerd als het gaat om communicatie. Ik heb de neiging om, wanneer ik mijn collega’s iets uitleg, veel context te geven. Het hoe en waarom voert bijna de boventoon in de veronderstelling dat m’n collega vervolgens intrinsiek gemotiveerd een taak, zoals gevraagd, uitvoert. Niets bleek minder waar. Ik leerde dat korter communiceren, juist meer begrip creëert. De achtergrond, de reden waarom we iets op een bepaalde wijze doen, moet ik initieel weglaten. In de vervolgstappen van de job instruction komt de context pas aan bod. Voor mij persoonlijk interessant om me meer in te verdiepen, maar ook voor mijn leidinggevende collega’s een kans!” 

Groei

De verandering die Breuers ziet na deelname is opmerkelijk. “Collega’s maken modellen, denken na over welke processen anders ingericht kunnen worden en waarom. Er wordt hard gewerkt, maar nu met veel plezier én resultaat. We zien allemaal dat Lean zorgt voor efficiëntie en het invullen van de specifieke klantbehoefte.” 

Tijdens de masterclass Lean Management ga je aan de slag met Lean in de simulatieomgeving van het Nyenrode Lean Institute. Je leert de kracht van Lean en krijgt inzicht in de vervolgstappen voor jouw organisatie. Aan het eind van de opleiding ken je de basisprincipes van Lean Management en heb je inzicht in de elementen, de werking en toepassing. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.