"Als leider is het je rol om anderen de ruimte te geven om succesvol te zijn."

1 juli 2021
Opinie

Authority Magazine had het genoegen om Koen Becking, Rector Magnificus van Nyenrode Business Universiteit, te interviewen. Als ervaren leider benadrukt Becking dat je er moet zijn voor je team, in tijden van crisis maar ook daarna. Als optimist weet hij dat er betere tijden komen: "Zelfs te midden van een pandemie is het nog steeds belangrijk dat we genieten van wat we doen", aldus Becking.

Kan je ons iets vertellen over jouw achtergrond en loopbaan?

"Sinds 1 oktober 2020 ben ik Rector Magnificus van Nyenrode Business Universiteit. Ik ben politicoloog, honorair hoogleraar aan de Universiteit van Stellenbosch en sinds oktober 2012 voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University, waar ik onder meer verantwoordelijk was voor strategie en beleid, internationalisering, studentenzaken en externe betrekkingen."

"In 2001 promoveerde ik aan de Universiteit Utrecht op het thema arbeidsbetrekkingen en in 1999 behaalde ik mijn Master of Public Administration aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Van 2003 tot 2017 was ik bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika, waar ik sinds 2018 honorair hoogleraar ben. Sinds 2019 ben ik lid van de Internationale Adviesraad van de School of Management van de Zhejiang University in Hangzhou, China."

Wat is jouw belangrijkste drijfveer?

"Ik ben een echt mensenmens. Ik wil organisaties helpen ontwikkelen, andere mensen motiveren en hen in staat stellen hun werk goed te doen. Ik help graag dingen mogelijk te maken en mensen richting te geven. Al 25 jaar help ik organisaties naar de volgende fase van ontwikkeling. Bovendien motiveert het mij enorm als ik op de juiste plek en op het juiste moment een klik met mensen weet te maken. Dat heb ik met Nyenrode Business Universiteit en de mensen die er werken. Ik zou zeggen dat ik een ‘dienend leider’ ben, maar dat is niet echt het juiste woord. De term dekt niet alles, want soms moet je gewoon keuzes durven maken die niet bij iedereen goed vallen. Als leider is het je rol om dingen mogelijk te maken voor anderen en hen de ruimte te geven om succesvol te zijn."

Wat is volgens jou de meest cruciale rol van een leider in tijden van uitdagingen?

"Je moet er zijn voor je team. In de loop der tijd, en door mijn werk waarin ik met zoveel verschillende mensen te maken heb gehad, heb ik geleerd dat je er altijd voor mensen moet zijn en rustig moet blijven, zelfs – of juist – in tijden van crisis. Je moet blijven doorgaan en niet bang zijn. Als je aan die mentaliteit vasthoudt, kan het succes niet uitblijven. Je moet er niet alleen zijn voor mensen, maar je moet ze ook inspireren en richting geven. Vraag jezelf af waar we heen gaan: anderen helpen en inspireren geeft mensen perspectief. Het is net als in de politiek: je moet rust en perspectief uitstralen, en laten zien dat je doet wat er gedaan moet worden. Waar ik goed in ben, is de weg voorbereiden voor een nieuw tijdperk en tegelijkertijd de zaak blijven runnen. Oftewel, alles draaiende houden en een organisatie tegelijkertijd klaarstomen voor de volgende fase. In wezen betekent dit dat je niet alleen financieel gezond moet zijn, maar ook dat je bekwame mensen moet hebben om klaar te zijn voor de uitdagingen van de digitale wereld."

Met al die onzekerheden in de toekomst, wat is dan de beste manier om het moreel te stimuleren? Wat kan een leider doen om zijn team te inspireren, te motiveren en te engageren?

"Blijf dicht bij de mensen en communiceer duidelijk. Kleine dingen zijn nu belangrijk. Mensen gewoon een kaartje of een bloemetje sturen. Ik denk ook dat het fijn is om een leider te hebben die energie en enthousiasme uitstraalt. Iemand die er plezier in heeft."

"Het feit dat we elkaar nu niet zien vanwege de pandemie heeft zeker zijn weerslag op het moreel. Het zorgt ook voor extra werkdruk. Vooral de overgang naar online lesgeven, met alle problemen die daarbij kwamen en komen kijken. Ik verwacht dat wanneer de maatregelen worden versoepeld, er veel vraag zal zijn naar onze producten en daar moeten wij op anticiperen. En we moeten er ook voor waken dat we niet te veel gaan snijden. Maar waar het op neerkomt is: elkaar niet kunnen zien voor persoonlijk en direct overleg, dat is het moeilijkste wat er is. Het is dus cruciaal om duidelijk te blijven communiceren."

Welke drie woorden beschrijven jouw benadering van leiderschap het best en waarom?

"De juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek, dat is cruciaal. Ik doe drie dingen: ik bepaal de toon, het team en de agenda. Dat laatste is een zaak van strategie. Je moet duidelijk, eerlijk en toegankelijk zijn. Zeggen waar het op staat. Zeker bij een moeilijke boodschap is het belangrijk om niet om de hete brij heen te draaien. Blijf dicht bij je mensen, wees er voor ze, ook in moeilijke tijden."

Hoe kan een leider plannen maken als de toekomst zo onvoorspelbaar is?

"Je bent zelf degene die je eigen levenspad bepaalt, en als leider moet je die reis ondersteunen. Maar je bent ook maar een mens. Door ervaring en kennis leer je het vertrouwen te hebben om te zeggen wat je denkt en andere mensen te vertrouwen. In tijden van crisis is het belangrijk te onthouden om je te focussen op de kernactiviteiten; innoveren is geweldig, maar blijf doen waar je goed in bent. In deze nieuwe wereld zijn we beter geworden in online lesgeven. Bijvoorbeeld door een volledige online MBA aan te bieden. En toch zijn wij trouw gebleven aan onszelf en hebben we ervoor gezorgd dat we over de juiste middelen beschikken om standvastig onze koers te volgen, en onze klanten aan ons te binden."

Wat is jouw tip aan studenten, in deze tijd vol onzekerheden en ups en downs?

"Doe vooral wat je zelf wilt, laat je niet te veel leiden door wat anderen zeggen. Zorg ervoor dat je ook helder voor ogen hebt wát je wilt: wat motiveert jou? Zoek een omgeving die bij je past. Besteed tijd aan je studie. Zorg ervoor dat je fit blijft en voldoende beweging krijgt, en zonder jezelf niet af: ga naar buiten. Probeer je potentieel te bereiken, reik naar de grenzen van wat je kunt."

Kan je drie of vier van de meest gemaakte fouten met ons delen die je andere leiders hebt zien maken in moeilijke tijden? Hoe kunnen die fouten worden vermeden?

"Ik heb vaak reorganisaties meegemaakt, dus ik heb heel wat veranderingen gezien. Maar waar leiders spijt van hebben? Dat nieuwe praktijken te snel worden ingevoerd en dat er niet voldoende aandacht worden besteed aan de mensen die erdoor worden getroffen. Als je werk je leven is, je identiteit er sterk mee verbonden is, dan moet je daar aandacht aan besteden. Ik denk ook dat sommige leiders niet voldoende feedback krijgen over hun eigen prestaties en dat kan schadelijk zijn."

Als je je jongere ik één ding kon vertellen, wat zou dat zijn?

"Er is door de jaren heen niet veel veranderd. Ik ben mezelf trouw gebleven, ik geniet van wat ik doe, en als ik ergens geen plezier in heb, dan probeer ik mijn omgeving te veranderen. Ik loop niet voor dingen weg; ik maak een klus af, ook al is het moeilijk. Als je na 2 jaar teruggaat en je bent nog steeds welkom, dan heb je het goed gedaan. Hoe en waar je opgroeit, bepaalt wie je bent, en mijn opvoeding en ouders hebben me enorm geholpen. Natuurlijk heb ik ook een beetje geluk gehad, en ben ik tijdens mijn carrière de juiste mensen op het juiste moment tegengekomen. Dat is belangrijk: zoek een eerste baas die een beetje gek is. Dat geeft je de ruimte om jezelf te ontwikkelen en om fouten te maken. Mijn eerste baas was een beetje gek, ze noemden ons de jonge honden. Hard werken, maar ook hard plezier maken. Ik zou tegen mezelf zeggen: zoek mensen die buiten je comfortzone liggen, want je leert juist van mensen en situaties buiten je comfortzone."

Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomst en voor Nyenrode Business Universiteit?

"Nyenrode Business Universiteit viert aankomend studiejaar haar 75e verjaardag. Ik hoop dat we zo persoonlijk blijven als we zijn, en dat we de nummer één business school blijven voor studenten en klanten, met innovatieve programma’s, campussen in Amsterdam en Breukelen, en ook met een goed online aanbod. En natuurlijk hoop ik dat we een plek zijn waar mensen echt willen zijn en werken, vanwege de fantastische collega’s." 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.