“Leiderschap gaat over jezelf en vooral over de overwinningen op jezelf”

7 juni 2019
Onderwijs

“Het Leadership Development Program (LDP) van Nyenrode Business Universiteit is het begin van je verdere ontwikkeling, het is een startpunt. Daarna durf je steeds meer uit te gaan van je eigen kracht en authenticiteit,” vinden oud-deelnemers Peter Rijpma en Daniël Uijtdewillegen. “Je leert op je eigen gevoel te vertrouwen, dingen uit te spreken en keuzes te maken.”

Tijdens de eerste dag van het LDP raakten Peter Rijpma, Manager Klant & Sales Support bij de Rabobank en Daniël Uijtdewillegen, Operations Director bij Jan de Rijk Logistics, in gesprek en werden buddy’s. Dat bleek een schot in de roos en de start van een hechte vriendschap. Samen kijken ze terug op de opleiding en hun eigen ontwikkeling.

Waardevolle inzichten

Beide deelnemers hebben tijdens de opleiding hun leiderschap verder ontwikkeld. Ze vonden de gesprekken met het thema ‘hoe bepaalt het verleden je heden’ het meest inspirerend. “Je kijkt normaal naar de vraag hoe je bent, en niet waarom je zo bent. Wat heeft je tot leider gemaakt?” zegt Uijtdewillegen. Rijpma vult hem aan: “Wat je eerder hebt meegemaakt, positief of negatief, beïnvloedt onbewust veel dingen die je in je dagelijks leven doet. Het was interessant om te ontdekken dat dat voor iedereen op de een of andere manier geldt.”

Meer draagvlak

“Door het programma word je je bewust van je natuurlijke gedrag. Je leert hoe je reageert op bepaalde situaties, hoe je bepaalde gedragspatronen bij jezelf herkent en hoe je het anders kan doen,” merkte Rijpma. Hij gebruikt die kennis in de praktijk. “Bij de Rabobank vindt een grote organisatietransitie plaats met veel en snelle veranderingen. Dan is het moeilijk om mensen aangehaakt te houden. Ik leerde tijdens het programma dat je verbinding met jezelf moet zoeken en daarna met je medewerkers. Dat doe ik door continu de dialoog op te zoeken: wat gebeurt hier, wat doet het met je, wat heb je nodig om verder te komen? Dan krijg je het gesprek op gang.” Ook Uijtdewillegen zoekt nu meer de verbinding: “Als ik een presentatie gaf, vond ik dat de rest moest luisteren. Sinds het LDP sta ik veel meer open voor input van de groep. Ook sta ik nu meer in de groep dan erboven. Daardoor verbeteren de resultaten en bereik je met minder discussie je doel. Door te luisteren krijg je meer draagvlak.”

Ludieke groepsopdracht

Al snel bespraken buddy’s Rijpma en Uijtdewillegen van alles met elkaar. Ze hielpen elkaar met dagelijkse strubbelingen op het werk, maar ook bij lastige modules van de opleiding. “We hebben al pratend letterlijk kilometers gelopen op het terrein van Nyenrode.” Maar toen ze als opdracht een thema-avond moesten organiseren, bloeide de vriendschap echt op. Ze besloten een ludiek, sociaal experiment te doen om te ontdekken of de groep leiders ook zou volgen. Ze vroegen iedereen een door hen bepaald voorwerp mee te nemen, en dat gebeurde. Verrassend genoeg zonder een enkele vraag naar de opdracht. Inmiddels hebben Rijpma en Uijtdewillegen het programma afgerond, maar dat is wat hen betreft niet het einde. “De ‘echte’ reis naar persoonlijk leiderschap begint nu pas. We hebben een terugkomdag geïnitieerd, zodat de groep niet uit elkaar valt. Het plan is dat we elkaar elk kwartaal ontmoeten, steeds bij het bedrijf van een deelnemer. En daarna natuurlijk een hapje eten met z’n allen!”

Tijdens het Leadership Development Program (LDP) ontwikkel je als startend manager of leidinggevende de vaardigheden en houding voor de volgende stap. Je krijgt een effectieve en persoonlijke leiderschapsstijl en een hoge mate van zelfbewustzijn en zelfinzicht.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.