"Leiderschap in ongekend onzekere tijden"

Keynote speech Jan Nooitgedagt bij opening academisch jaar op Nyenrode

31 augustus 2020
Over Nyenrode

Volgens Jan Nooitgedagt, voormalig voorzitter van de Foundation Board van Nyenrode, zijn er overeenkomsten tussen een pandemie en klimaatrisico’s. Die laatste verdwijnen volgens hem naar de achtergrond door de pandemie. Nooitgedagt hield zijn speech ‘Leadership in unprecedented uncertain times’ bij de opening van het academisch jaar 2020 - 2021 op Nyenrode Business Universiteit. 

Nooitgedagt besprak de coronacrisis en de invloed hiervan op de financiële (maatschappelijke) gevolgen, de arbeidsmarkt, de accountancysector en de vergelijking met het klimaat. “Digitalisering is in een stroomversnelling terechtgekomen. Wat voor drie jaar gepland was, is in drie maanden gerealiseerd.” 

Drs. Remmelt Vetkamp MSc, CFO van Nyenrode, heette niet alleen de gasten, maar ook de toehoorders vanuit andere locaties via de livestream welkom. Hij besprak de nieuwe opzet in de huidige 1,5 meter-samenleving waarbij naast het cortège slechts een tiental gasten aanwezig mocht zijn. De overige toehoorders keken via de livestream mee. Vetkamp ging verder in op de situatie rondom COVID-19 en de impact hiervan op Nyenrode en de gevolgen hiervan voor de toekomst. 

Millennials

Stijn van der Vat, student Bachelor of Science in Business Administration, gaf een toelichting op zijn situatie tijdens de coronacrisis en hoe dit zijn studentenleven heeft beïnvloed. Hij heeft veel geleerd door het initiatief TheFAC dat hij in maart samen met Tjibbe Steenstra is gestart. Naast dat zij bedrijven in nood hebben geholpen, heeft het hem ook geleerd hoe zijn generatie naar het bedrijfsleven kijkt ten opzichte van andere generaties. Van der Vat sloot af met de woorden: ‘Give us millennials the stage and let us help in how we could develop organizations’.

Maatschappelijke zorg

Nooitgedagt besprak de kernwaarden van Nyenrode, Leadership – Entrepreneurship – Stewardship, in een maatschappelijke context. Onderwerpen van de (economische) crisis tot de situatie op de arbeidsmarkt en ook een proef in Duitsland met een basisinkomen zonder tegenprestaties kaartte hij aan. Hij stelde kritische vragen waar nog niemand het antwoord op weet: “Kan zo’n basisinkomen de maatschappelijke onzekerheid en polarisatie terugdringen? Maakt een basisinkomen mensen meer bewust van milieu en klimaatrisico’s? Macro-economisch zijn het ongekend onzekere tijden”. 

De voormalig voorzitter sprak naast lovende woorden over de steunmaatregelen ook zijn zorg uit: “Wat zijn de gevolgen van de investeringen in steunmaatregelen? Is er straks nog geld voor investeringen in de energietransitie? McKinsey noemt dit de ‘physical shocks’ die veroorzaakt worden door het gebrek aan vertrouwen. Dit is een maatschappelijke zorg en kan leiden tot faillissementen en crashes op financiële markten.”

Gezondheidszorg in het heetst van de strijd

Rector Magnificus prof. dr. Miša Džoljić opende vervolgens formeel het academische jaar 2020-2021. Hij sprak over de missie van Nyenrode ‘serving society by shaping responsible leaders’ en over het omgekeerde: “De maatschappij heeft óns geholpen. Toen wij vanuit huis werkten, waren de werknemers in de gezondheidszorg, mensen in de verpleging en dokters, degenen die geen stap terug deden. Zij bleven overeind in het heetst van de strijd om ons te helpen waar nodig.”

 

Vanaf 5 september is hier de video van de gehele Opening Academisch Jaar 2020 – 2021 terug te kijken. 

2 september 2020
OAY
DSC00628
DSC00606
DSC00612
DSC00883
DSC00654
DSC00662
DSC00663
DSC00854
DSC00892
OAY
DSC00628
DSC00606
DSC00612
DSC00883
DSC00654
DSC00662
DSC00663
DSC00854
DSC00892

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.