“Nu het standaardwerk geautomatiseerd wordt, maken persoonlijke vaardigheden het verschil”

15 november 2022

Nadine Koerselman moest praten als brugman om de Executive Master of Finance & Control (EMFC) te mogen doen, want haar werkgever neigde meer naar register accountant. Maar als Nadine ergens haar zinnen op heeft gezet, dan gaat het gebeuren. In hoog tempo voltooide ze de opleiding, terwijl ze haar carrière bij Aegon verder uitbouwde. Inmiddels is Nadine Director Management Reporting bij NIBC en bestuurslid van de VRC.

Koerselman was een jaar werkzaam als Operational Risk Manager bij Aegon, toen ze in 2014 aan de opleiding begon. “Mijn eerste ‘grotemensenbaan’, een brede functie en een mooi begin van mijn carrière. Ik wilde me graag breed doorontwikkelen. Hoewel ik twee masters op zak had, vond ik dat ik vooral trucjes had geleerd zoals modellen toepassen en waarderingen maken. Nu wilde ik het grotere plaatje overzien: hoe een bedrijf in elkaar zit, de afdelingen en de samenhang daartussen.”

De EMFC-opleiding leek Koerselman de juiste keuze, en na enige overtuiging ging haar manager overstag. Het beviel Koerselman  direct. “Door het studieschema van Nyenrode, om de week op vrijdag en zaterdag, kon ik mijn werk goed blijven doen en dompelde ik mezelf om de week onder in een andere setting. Met mijn 26 jaar was ik een van de jongste studenten. Ik was geen controller en had relatief weinig werkervaring, dus ik leerde veel door gewoon te luisteren.”

Smeuïge verhalen

“Wat ik mij goed herinner, was hoe leuk ogenschijnlijk ‘saaie’ vakken werden gebracht”, vertelt Koerselman. “De docent van het vak bestuurlijke informatie voorziening bracht het echt met energie. En de docent van Tax Management werkte daadwerkelijk bij De Belastingdienst. Hij trakteerde ons op interessante verhalen over mensen die de boel belazeren, waarvan je denkt: bestaat dit echt? Als ik dat vak enkel uit een boekje had moeten leren, was ik er niet zo warm van geworden.”

Het ruime vakkenpakket was precies wat Koerselman zocht. “Deze opleiding is erop gericht om je breder te ontwikkelen. Je leert de juiste vragen stellen, moeilijke casussen interpreteren en reflecteren. Maar ook krijg je vaardigheden aangereikt om echt die verbindende kracht te worden. Daardoor heb ik me binnen Aegon snel kunnen ontwikkelen.”

Persoonlijke ontwikkeling

De meeste waarde hecht Koerselman aan de persoonlijke ontwikkeling die tijdens de opleiding plaatsvindt. “Je kan nog zo briljant zijn in je vak, als je het niet kan overbrengen, dan kom je er niet. Daarom vond ik de intervisiegroepen tijdens het vak Personal Development erg nuttig. Mooi om te zien dat je door gesprekken met elkaar eurekamomentjes kan krijgen.”

Ook als bestuurslid van de VRC vindt Koerselman het goed dat er veel aandacht is bij Nyenrode voor persoonlijke ontwikkeling. “Wij vinden het belangrijk dat opleidingen innoveren om relevant te blijven voor de toekomst. Nu het standaardwerk steeds verder geautomatiseerd wordt, zullen persoonlijke vaardigheden steeds meer het verschil gaan maken.”

Welke kwaliteiten moet de controller van de toekomst hebben? “De controller gaat meer fungeren als strategisch partner of adviseur van de CFO en de business”, vertelt Koerselman. “Hij of zij is de drijvende kracht achter de steeds groter wordende agenda van de CFO, waarvoor een combinatie nodig is van theoretische kennis en persoonlijke vaardigheden. De rol van verbinder tussen diverse bedrijfsonderdelen, gedreven vanuit cijfers, is hierbij een van de belangrijkste.” 

Wil jij je naast je baan ontwikkelen als financial of controller? Nyenrode biedt vier controlling opleidingen in deeltijd aan die je kunt terugvinden op de Controlling website.  Ontdek welke het beste aansluit op je ambities en achtergrond. Wij helpen je graag met advies op maat!

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.