75-jarig Nyenrode (her)opent gerenoveerd Poortgebouw

18 november 2021
Over Nyenrode

Vandaag heropent Nyenrode Business Universiteit officieel het uit 1916 daterende Poortgebouw dat dient als entree naar haar landgoed in Breukelen. De fundering van het monumentale gebouw is dit jaar verstevigd om verdere verzakking te voorkomen. Het Fonds Erfgoedparels van de provincie Utrecht heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de restauratie. Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, heropent vandaag de poort symbolisch door de onthulling van een historisch ANWB-bord. Ook het Prins Bernard Cultuur Fonds heeft aan de restauratie bijgedragen. De heropening vindt plaats in de week waarop de universiteit start met de viering van haar 75-jarige jubileum.  

Niet alleen de fundering van het Poortgebouw was toe aan restauratie, eerder kreeg ook het monumentale uitrijhek van het landgoed aan de Straatweg al een ingrijpende herstelbeurt. Daarvoor ontving Nyenrode in 2017 de Bronzen Troffel als het meest geslaagde restauratieproject in de gemeente Stichtse Vecht. Prof. dr. Koen Becking, Rector Magnificus van de universiteit: “Niet alleen het Poortgebouw en het uitrijhek, maar ook andere monumenten op ons landgoed vragen om duurzaam onderhoud. Met deze restauraties behouden we dit prachtige erfgoed voor toekomstige generaties. De provincie en andere fondsen hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.”

Selectie in de poort

Nyenrode Business Universiteit is sinds 1946 gevestigd op een historisch landgoed met een dertiende-eeuws kasteel in Breukelen. Het Poortgebouw zal in de toekomst niet alleen de entree naar het landgoed vormen, maar krijgt ook een nieuwe symbolische functie: “We zullen de selectieprocedure van studenten daadwerkelijk in het Poortgebouw laten plaatsvinden. We doen dus meer niet aan selectie aan de poort, wij doen onze selectie in de poort. Traditioneel hecht Nyenrode er sterk aan om haar eigen studenten te kunnen selecteren. Selectie aan de poort betekent voor ons sturen op hoge kwaliteit. Onze studenten moeten het in zich hebben om uit te groeien tot verantwoordelijke leiders die op hun eigen unieke wijze een bijdrage leveren aan de samenleving, ” aldus Becking. Om een ongestoorde leeromgeving te kunnen garanderen, is het landgoed van Nyenrode niet opengesteld voor publiek. Om langsfietsende toeristen toch meer over dit bijzondere erfgoed te vertellen, worden op de Straatweg na de heropening twee ANWB-informatieborden geplaatst.

75 jaar Nyenrode

Dit academische jaar 2021-2022 is speciaal voor Nyenrode: de universiteit viert haar 15e lustrum. De onderwijsinstelling werd 75 jaar geleden opgericht onder de naam Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland (NOIB). In dit jubileumjaar blikt de universiteit terug op haar geschiedenis met verhalen en ervaringen van alumni over de hele wereld. Maar Nyenrode kijkt vooral vooruit en met een focus op het realiseren van maatschappelijke en wetenschappelijke impact.

Tijdens de ceremonie werd een video getoond over de restauratie van zowel het Poortgebouw als het Uitrijhek. In de hoofdrol was Cor van Zadelhof te zien die het belang van historisch vastgoed in de regio benadrukte.

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.