Omgaan met de onzekerheden van de moderne samenleving

Handleiding om te beginnen met het ontwikkelen van authentiek vertrouwen

8 september 2022
Onderzoek

De wereld heeft de afgelopen jaren een versnelling van ontwrichtende gebeurtenissen meegemaakt, waaronder de coronapandemie, natuurrampen en de oorlog in Oekraïne. Deze gebeurtenissen hebben veel onzekerheid onder mensen gecreëerd. Met het oog op de snel veranderende wereld waarin mensen moeten blijven leren en ontwikkelen, en waarbij we met regelmatig buiten onze comfortzone moeten treden, zal het gevoel van onzekerheid en stress terugkeren. De behoefte om hier goed mee om te kunnen gaan wordt groter.

Jacqueline Brassey, Nick van Dam en Arjen van Witteloostuijn bieden in het boek Authentic Confidence een stap-voor-stap handleiding om te starten met het ontwikkelen van authentiek vertrouwen. Het boek is vertaald uit het Nederlands en bijgewerkt met de nieuwste en steeds evoluerende inzichten uit de neurowetenschappen en psychologie. Het boek biedt 32 praktische en evidence-based tools.

Onzekerheden in de huidige maatschappij

Uit het Britse onderzoek ‘My Confidence Matters’ (2019) bleek dat 62% van de mannen en 79% van de vrouwen zich regelmatig onzeker voelt. Uit aanvullend onderzoek van de auteurs blijkt dat 54% van de young professionals in de zakelijke dienstverlening zich meer dan 20% van de tijd zorgen maakt. Op de vraag of ze beter zouden presteren als ze zich minder zorgen maakten over het maken van fouten, was 47% het daarmee eens of sterk mee eens.

“De jongeren van nu worden geconfronteerd met meer onzekerheden dan ik ooit in mijn hele carrière ben tegengekomen”, zegt Arjen van Witteloostuijn over de huidige maatschappij. “Flexibele arbeidscontracten zijn aan de orde van de dag. Vrijwillig of niet, inmiddels zijn meer dan een miljoen Nederlanders zzp'er. Werkgevers hebben hoge verwachtingen, en anders zullen mensen zelf hoge doelen stellen omdat ze via sociale media anderen het ene succes na het andere aan elkaar zien rijgen. Kortom, de moderne samenleving legt een enorme druk op mensen om altijd te presteren.”

Eigenaar van je carrière

Aan de andere kant stellen moderne technologie en minder hiërarchische organisatiestructuren mensen meer dan ooit in staat om eigenaar te worden van hun carrière, aldus Nick van Dam. “Maar juist omdat professionals zo mondig zijn, worden ze regelmatig uit hun comfortzone geduwd. Daardoor raken steeds meer mensen opgebrand. Helaas willen velen nog steeds niet openlijk erkennen dat hun gebrek aan vertrouwen een barrière is om hun potentieel te realiseren.”

De auteurs benadrukken dat vertrouwen volgens hen niet verward moet worden met overmoed. Daarom hebben ze de term 'authentiek' toegevoegd. “Authentiek betekent je onzekerheden accepteren”, zegt Brassey. “Je sluit ze niet op, maar je bent in staat om er met het nodige vertrouwen mee om te gaan. Je voelt je dus comfortabel met ongemak. Authentiek vertrouwen vertegenwoordigt innerlijke vrede en moed om moeilijkheden het hoofd te bieden.”

 Alle opbrengsten van dit boek worden gedoneerd aan Save the Children.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.