Een ontdekkingsreis gevuld met inhoud en zelfreflectie

9 november 2023
Onderwijs

Durven kiezen en fouten durven maken, dat worden steeds essentiëlere leiderschapsbegrippen. Effectief leiderschap vraagt om nieuwe benaderingen in deze veranderende tijden. Het Leadership Development Program (LDP) is ontwikkeld om de effectiviteit van beginnende managers en leidinggevenden op korte termijn te versterken.

 “Tijdens mijn werk in een adviesfunctie bij de Rabobank, wilde ik een stap maken naar een leidinggevende positie. Vanuit die wens zocht ik naar een methodiek die leidt tot deskundig leiderschap”, zegt Janou Lamkin, inmiddels directeur Klantenservice Particulieren bij Rabobank Regio Limburg. Het Leadership Development Program hielp haar dit doel te bereiken. “Het was een ontdekkingsreis gevuld met inhoud en zelfreflectie. Ik ontdekte erdoor wie ik werkelijk ben, als leider en als mens.”

Een evenwichtig geheel

Janou LamkinLamkin geeft aan dat de zware inhoudelijke componenten uit het programma haar belangrijke inzichten over leiderschap brachten, met alle dilemma's die daarbij komen kijken. “Tegelijk is dit programma sterk gericht op je persoonlijke ontwikkeling als leider. Die meervoudige benadering bracht precies dat proces op gang waarin ik de groei die ik zocht kon realiseren.”

De kern van leiderschap

Veel inspiratie vond Lamkin in docent Jeanine Jansen en gastdocent Eric Koenen. "Zij wisten je diep mee te nemen in de complexiteit van beslissingssituaties, zowel op maatschappelijk niveau als op organisatieniveau, tot uiteindelijk naar de complexiteitspatronen in teamdynamiek. Koenen bracht de groep deelnemers steeds verder naar de kern van leiderschap, waarin bij elke situatie de vraag terugkomt:
hoe verhoud jij je als leider tot deze dynamiek,en welke invloed kies jij
daarbij te gebruiken?”

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het programma werkte Lamkin met veel zelfreflectie en constante feedback, samen met de groep aan haar 'Big Hairy Audacious Goal'. “Mijn BHAG was om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van anderen. Ik wilde mensen helpen met groeien.”

Momenteel ontwikkelt Lamkin een talentenprogramma om jong leiderschapstalent binnen Rabobank klaar te stomen voor toekomstige directiefuncties. Ze noemt het opvallend om te zien hoe mannen veelal anders kijken naar hun carrièrepad dan vrouwen. “Veel mannen denken vanuit hun potentieel en zien hun pad als leider al vroeg in het proces voor zich liggen. Mijn ervaring is dat dit pad zich voor vrouwen in veel gevallen pas gaandeweg openbaart. Zij kijken vaak meer naar de waardering voor wat ze al hebben bereikt. Daarom denk ik dat vrouwen met leiderschapskwaliteiten echt baat kunnen hebben bij een programma dat hen helpt bij het versterken van de vaardigheden die ze eigenlijk al in zich dragen.”

Intern kompas

Lamkin stelt dat het Leadership Development Program haar heeft voorzien van een intern kompas. “Alle belangrijke keuzes die ik maak, zowel op carrièregebied als privé, toets ik aan dit kompas. De vraag die ik daarbij altijd stel is: welk doel wil ik precies bereiken en hoe past dat in de keuzes die ik moet maken?”

De Rabobankdirecteur vertelt dat haar externe gerichtheid door het programma plaatsmaakte voor een interne focus. “Ik was erg gericht op de gedachte ‘wat verwacht de wereld van mij’. Het programma leerde me meer te kijken naar wie ik ben, waar ik voor sta en hoe ik het verschil wil maken, kortom: wat bied ik de wereld in plaats van andersom?”

Complexe balans

Lamkin’s kijk op leiderschap is na het programma veranderd. Ze noemt het een complexe balans, waarvan de fundamenten gedurende het hele programma werden gelegd. “Je leert pas op de plaats maken, eerst voelen wat nodig is en dan pas handelen. Vroeger rende ik vaak te snel naar een oplossing.”

Met de inzet van die balans weegt een goede leider volgens Lamkin, elke situatie af. “Je overweegt wat er op zo’n moment nodig is. Is dat jouw krachtige strategische visie, of is het nu juist aan de mensen in je team om iets in gang te zetten? Kies ik nu voor een route die het best uitpakt voor de organisatie, of juist voor een weg ten gunste van de werking van mijn team waarin we ook fouten mogen maken?”

Werkgeversbelang

Op de vraag welk belang van de werkgever werd gediend met dit programma, antwoordt Lamkin: “De programmadagen waren verspreid over het jaar, daarom was het prima te combineren met mijn werkzaamheden. Ik kon dingen die ik leerde bovendien direct inzetten. Doordat ik mezelf beter leerde kennen, zie ik nu veel concreter waar mijn toegevoegde waarde in het directieteam ligt. Ik ben creatiever geworden. Ik werk niet uitsluitend op basis van analyse maar luister nu vaker naar mijn intuïtie en mijn buikgevoel, daar durf ik nu veel meer op te vertrouwen.”

 

Met het Leadership Development Program (LDP) breng je als startend manager of leidinggevende je persoonlijk leiderschap naar een volgend niveau. Je ontwikkelt de vaardigheden en houding voor een functie op strategisch niveau. Dit doe je door uitgebreid stil te staan bij je leiderschapsstijl en je zelfbewustzijn. 

Ben je benieuwd in hoeverre het Leadership Development Program aansluit op jouw specifieke leerdoelen en ambitie? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze programmamanager.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.