Ontwikkelen van zelfvertrouwen essentieel om je potentieel te bereiken

Boekpresentatie Nick van Dam en Jacqueline Brassey

23 augustus 2019
Onderzoek

In hun nieuwe boek ‘Advancing Authentic Confidence Through Emotional Flexibilty’, beschrijven de professoren dr. Nick van Dam (Nyenrode Business Universiteit), dr. Jacqueline Brassey (IE University) en dr. Arjen van Witteloostuijn (Vrije Universiteit) dat een gebrek aan zelfvertrouwen een negatieve impact kan hebben op leervermogen, werkprestaties en succes in de loopbaan. Vrijdag 23 augustus vond op het kantoor van McKinsey in Amsterdam de boekpresentatie plaats.

 “Werknemers presteren alleen goed in nieuwe functies als ze voldoende zelfvertrouwen hebben en niet bang zijn om fouten te maken. We leren immers vooral van onze fouten,” zo legt Van Dam uit. “Het is belangrijk dat bedrijven hier nu al op inspelen met het oog op duurzame inzetbaarheid.”

Uit onderzoek blijkt namelijk dat iedereen zich de komende tien jaar moet bij- en omscholen om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Na het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden krijgen mensen de komende jaren andere taken en rollen. In hun boek introduceren de auteurs een aantal oefeningen en hulpmiddelen die mensen kunnen gebruiken om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen.

“Het is heel normaal om onzeker te zijn, het is alleen lastig als het in de weg komt te staan van wat belangrijk voor je is. In ons boek leggen we uit dat je toch effectief uit je comfortzone kan gaan, zelfs als je je onzeker voelt. Je leert comfortabeler te worden met ongemak en dat geeft vleugels,” aldus Brassey.

De opbrengsten van het boek worden gebruikt voor verder onderzoek en gedoneerd aan Save the Children Nederland.

Van Dam en Brassey passen inzichten uit hun boek toe in verschillende (international) programma’s en workshops voor professionals en leiders, waaronder de ‘International Masterclass Learning & Development Leadership’ op Nyenrode Business Universiteit. 

Wil je meer informatie over het boek, klik dan hier.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.