Opening Academisch Jaar 2017 - 2018

4 september 2017
Over Nyenrode

Breukelen – Op Nyenrode Business Universiteit is op maandag 4 september om 16:00 uur het nieuwe Academisch Jaar van start gegaan. Tijdens de opening werd stilgestaan bij de groei van Nyenrode en de positie en betekenis van de universiteit in de samenleving. Emeritus professor managementstrategie en Nyenrode alumnus prof. dr. Kees de Kluyver gaf de keynote speech op de plechtigheid.

Rondom de stelling ‘Management still is a “Liberal Art”’ hield professor De Kluyver een pleidooi om de focus van competentiegericht management te verleggen naar mensgericht management. Hierbij greep hij terug naar zijn eigen studententijd op Nyenrode eind jaren ’60. Hierin is hij een zeer breed scala aan vakgebieden onderwezen, variërend van sociologie en filosofie tot wiskunde en accountancy.

“Vandaag de dag heeft management als discipline de ‘liberal arts’ meer nodig dan ooit,” stelde prof. De Kluyver. “De managementuitdagingen die van buitenaf op ons af komen zijn in aantal en complexiteit toegenomen. Kijk bijvoorbeeld naar de impact van maatschappelijke issues zoals wereldwijde instabiliteit, klimaatverandering, privacy en cybersecurity, maar ook de globalisering en de veranderende wereldpolitiek.”

Hij gaf aan het eind van zijn pleidooi de aanwezigen een aantal adviezen mee om een betere manager te worden: “reis, lees een goed boek, voer échte gesprekken, zorg dat je 360 graden feedback krijgt, stop nooit met leren en volg je passie.”

Samenwerken in diversiteit

Rector Magnificus Miša Džoljić stond stil bij de wereldwijde ontwikkelingen waarbij groepen worden uitgesloten en muren worden gebouwd. Daartegenover stelde hij dat de universiteit een instituut van inclusiviteit is, waarbij mensen van alle nationaliteiten, rassen, religies, overtuigingen en geslacht welkom zijn. “De enige weg om vooruit te gaan in de wereld met onze universiteit, is door als één gemeenschap met elkaar samen te werken. Het is geweldig om persoonlijke doelen te behalen. Echter om sámen gemeenschappelijke doelen te behalen, zal ons er zeker aan herinneren dat de werkelijke aard van elke organisatie die van een gemeenschap van mensen is, die in alle diversiteit en met alle verschillende talenten samen werken”.

Over Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit werkt aan een duurzame toekomst door studenten en deelnemers te stimuleren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders. Dit doen wij door een combinatie van academische theorie, praktische relevantie en persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Nyenrode is een particuliere universiteit, in 1946 opgericht door en voor het bedrijfsleven met een internationale oriëntatie. Wij bieden intensieve academische opleidingen en korte en langere programma’s binnen de vakgebieden business, management, accountancy, controlling en fiscaal recht en verrichten ook onderzoek in deze vakgebieden.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.