Presentatie gereviseerde druk van ‘Nijenrode, Inspiratiebron voor kunst’

11 mei 2022
Community

Op maandag 9 mei is ’s middags in het De Rooij-gebouw op Nyenrode de tweede druk van de Nederlandse editie van het koffietafelboek ‘Nijenrode, Inspiratiebron voor kunst’ gepresenteerd. Het boek van Art Fund Nyenrode heeft als subtitel ‘De geschiedenis van ruim zeven eeuwen’. Ten opzichte van de eerste uitgave uit 2018 is de inhoud volledig gereviseerd en is het aantal pagina’s met een derde uitgebreid. 

Ton Broeckx, voorzitter van Art Fund Nyenrode, sprak het welkomstwoord voor een zaal met genodigden. Hij reikte de eerste exemplaren uit aan Petri Hofsté  van Stichting Nyenrode en Henk Kievit, directeur van het Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship van Nyenrode. Vervolgens ging de coördinator van het project, Pol Schevernels, in op de achtergronden en de totstandkoming van het boek. 

Twee kunstwerken geschonken 

In de nieuwe druk zijn twee kunstwerken opgenomen, die bij de boekpresentatie werden aangeboden aan Stichting Nyenrode. Het gaat om 'Thin Line' van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, een werk dat is geschonken door alumnus Felix Guttmann, initiator van het Amsterdam Light Festival. De Historische Kring Breukelen schonk het schilderij 'Kasteel Nijenrode' van Adrianus Zuiderwijk, dat ook in het boek is opgenomen.   

Kunst en governance 

Dr. Cees Ullersma is visiting scholar bij het Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship van Nyenrode en daarnaast als afdelingshoofd financiële stabiliteit verbonden aan De Nederlandsche Bank (DNB). Hij sprak over de kunst van governance en de governance van kunst. De praktijk van governance is meer art dan science en kan inspiratie ontlenen aan kunst. Tegelijkertijd kan de wereld van kunst en cultuur meer profiteren van inzichten uit de corporate governance literatuur. 

Bezoek aan tentoonstelling 

Na de lezing van Ullersma was er tijd voor een hapje en een drankje en konden de genodigden ‘De wijde wereld in’ bezoeken, de zestiende tentoonstelling van Art Fund Nyenrode met werken uit de privécollectie van het echtpaar Henk de Heus en Victoria de Heus-Zomer. 

Het volledige gereviseerde koffietafelboek is voor € 29,50 verkrijgbaar bij het Servicepoint op Nyenrode Business Universiteit of online te bestellen via de website van Art Fund Nyenrode voor € 29,50 (incl. btw en excl. verzendkosten binnen Nederland).

Art Fund Nyenrode heeft als doel kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen, in de traditie van oud-kasteeleigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Goudstikker overleed in 1940 tijdens een vlucht voor de nazi’s, waardoor een vroegtijdig einde kwam aan zijn toonaangevende kunstcollectie, waarvan de meeste werken in de Tweede Wereldoorlog in handen kwamen van nazi-kopstukken als Adolf Hitler en Hermann Göring. 

Art Fund Nyenrode werd in 2015 opgericht door alumni van Nyenrode Business Universiteit en organiseert onder meer exposities met kunst uit privé- en bedrijfskunstcollecties van Nyenrode-alumni of kunst die door kunstenaars met een Nyenrode-verleden is geschapen.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.