Speelprieel voormalig kasteelheer gerestaureerd terug op landgoed Nijenrode

8 april 2019
Over Nyenrode

Dankzij de inspanningen van Stichting Nyenrode Fonds is in de zomer van 2018 begonnen aan de restauratie van het menageriecomplex op landgoed Nijenrode. Inmiddels is het eendenhuis al teruggekeerd. Terwijl er volop gewerkt wordt aan de andere objecten, staat nu ook het speelprieel gerestaureerd op zijn oorspronkelijke plek.

Stichting Nyenrode Fonds - Menagerie, speelprieel - na restauratie

Kasteel Nijenrode is verreweg het bekendste monument dat het landgoed rijk is. Wat velen echter niet weten is dat het kasteel slechts één van de 27 rijksmonumenten is die landgoed Nijenrode telt. Het menageriecomplex op een eilandje op het landgoed is een verzameling van gebouwen met als doel het huisvesten van allerhande vogels. Doel van deze restauratie is dan ook het verwelkomen van allerhande siervogels. Uitzondering hierop is het Speelprieel, dat bovenal vanwege zijn historische waarde is gerestaureerd.

Speelprieel voor zoontje kasteelheer

Het speelprieel is oorspronkelijk in 1912 gebouwd met half-houts knuppelhout. Het prieel was een overdekte zandbak voor het aangenomen zoontje van kasteelheer Michiel Onnes, Frank Onnes. Guido Vlug, Manager Real Estate & Landscaping, vertelt: ‘Op het zitbankje zat dan zijn gouvernante terwijl kleine Frankie in de zandbak speelde of op een van de speeltoestellen die ervoor op het grasveld stonden. Dit is de reden dat de letters F en O in vol-houts knuppelhout in de voorzijde zichtbaar waren. Dit weten we aan de hand van een oude foto en mondelinge mededeling van een ooggetuige.’

Stichting Nyenrode Fonds - Menagerie, speelprieel - na restauratie (1)De 'O' van Onnes aan de rechterkant van het Prieel. Aan de linkerkant bevindt zich de 'F' van Frank.

Belle époque

De menagerie is aangelegd onder kasteeleigenaar Michiel Onnes (1878 - 1972). Die herstelde kasteel Nijenrode en het bijbehorende landgoed in het begin van de twintigste eeuw in oude stijl, na enkele decennia van verval.

Dit tijdsgewricht, dat bekend staat als de belle époque, was bij uitstek een periode waarin mensen wilden laten zien dat ze het goed voor elkaar hadden. Een mooie collectie exotische vogels paste goed bij de status van Onnes als kasteelheer.

In volle glorie hersteld

Dankzij de inspanningen van Stichting Nyenrode Fonds wordt het menageriecomplex nu weer in volle glorie hersteld. Dan kan het complex weer onderdak bieden aan een kleurrijke verzameling vogels, net als honderd jaar geleden.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Provincie Utrecht met Fonds Erfgoedparels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.
Landgoed Nijenrode telt 27 monumenten. Daarvan verkeren er tot op heden 15 in goede staat van onderhoud. Door financiële bijdragen van alumni en vermogensfondsen kan Stichting Nyenrode Fonds de monumenten restaureren. Word donateur en draag bij aan het behoud van het monumentale erfgoed.
 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.