Vijf boeken om je horizon te verbreden als MBA-student

20 oktober 2023

Voltijds MBA-alumnus Michael Kerr uit Jamaica deelt met ons zijn top vijf van boeken die hij MBA-studenten zou aanraden om te lezen. "Door te lezen word je naar nieuwe werelden geteleporteerd en boeken kunnen deuren openen naar plaatsen waar we nog nooit zijn geweest en gedachten oproepen die ons nooit eerder hebben bezig gehouden." Al op jonge leeftijd ontdekte Michael deze transcendente kracht van lezen. Hij herinnert zich: "Toen ik opgroeide als kind op een klein eiland met beperkte mondiale voorzieningen, kwam ik tot mezelf door te lezen. Het was alsof ik tot in de gedachtewereld van Napoleon of Albert Einstein kon doordringen. Plotseling zag ik het leven vanuit een heel ander perspectief". " Daardoor begreep ik dat er meer is dan alleen de invloed die we op de wereld kunnen hebben," vertelt hij. 

1. De Geschiedenis van de Peloponnesische Oorlog door Thucydides

Een historisch verslag van een oorlog uit de oudheid zou je misschien niet verwachten als keuze voor een MBA-leeslijst, maar het staat wel op die van Michael. Dat komt omdat dit verhaal over een eeuwenoude Griekse oorlog talloze parallellen vertoont met het hedendaagse bedrijfsleven. "De geschiedenis herhaalt zich altijd en ik denk dat het voor een MBA-student goed is om zich te verdiepen in wat geschiedenis eigenlijk betekent," zegt hij. "Want veel van de beslissingen die wij vandaag de dag in deze moderne tijd nemen, zijn al eerder genomen." 

Voor Michael zijn er uit De Peloponnesische Oorlog evenveel lessen te trekken over diplomatie en kritisch denken als uit traditionele boeken voor MBA-studenten. Deze vaardigheden bleken nuttig in het boek als een manier om te proberen een grote groep mensen te overtuigen om een oorlog te vermijden. Ze zijn net zo nuttig in een zakelijke context om anderen te overtuigen een beslissing te nemen waarvan jij weet dat het de juiste is.

2. De Gesprekken door Confucius

De Gesprekken is een boek met gezegden dat duizenden jaren geleden in China werd geschreven door de filosoof Confucius. Maar ondanks dat het een eeuwenoud werk is, gaan veel van de lessen vandaag de dag nog steeds op. Michael schetst twee belangrijke inzichten die hij uit het boek heeft meegenomen naar zijn MBA-lessen. "Het laat je zien hoe je op een beschaafde, harmonieuze manier met mensen omgaat," zegt hij. Confucius past zijn harmonieuze filosofie ook toe op de aarde als geheel. Het is een goed boek om te lezen als je een maatschappelijk verantwoordelijk leider wilt worden.

3. De Kracht van Atlantis door Ayn Rand

Michaels derde boekadvies is De Kracht van Atlantis van Ayn Rand. De roman, die in 1957 werd gepubliceerd, vertelt het verhaal van Amerikaanse bedrijven die zuchten onder het drukkende gewicht van bureaucratie en regelgeving. De tekst is een pleidooi voor individualisme en vrijdenken als drijvende krachten achter maatschappelijke vooruitgang. Michael vat de lessen van de roman als volgt samen: "Je moet heel innovatief zijn, je moet creatief zijn [en] je moet dat overbrengen op de wereld omdat dat de manier is waarop ontwikkeling plaatsvindt... Dat is de manier waarop groei daadwerkelijk plaatsvindt." De Kracht van Atlantis is een eerbetoon aan menselijke creativiteit en innovatie. Beiden staan hoog aangeschreven bij de Nyenrode Business Universiteit, en dat maakt de MBA een effectieve manier om een carrière te starten.

FTMBA Boeken van Michael Kerr

4. Leonardo da Vinci: Een Biografie door Walter Isaacson

Het volgende boek op Michaels leeslijst heeft ook te maken met het thema innovatie. Het is een biografie van de hooggeleerde alleskunner uit de Renaissance Leonardo da Vinci door Walter Isaacson. Terwijl De Kracht van Atlantis innovatie aanprijst door middel van een fictief verhaal over zakendoen, draait het boek van Isaacson om de buitengewone innovaties van een historisch figuur. Michael zegt dat je als afgestudeerde MBA'er "echt tot de voorhoede van innovatie wilt behoren". 

Het is niet moeilijk om inspiratie te halen uit het veelzijdige leven van Leonardo da Vinci, hij is het toonbeeld van een multidisciplinair genie. Voor MBA-kandidaten is het volgens Michael belangrijk om kennis te maken met verschillende onderwerpen buiten het bedrijfsleven. Een bredere kennis komt goed van pas in je MBA en in het bedrijfsleven in het algemeen. "Wanneer het gaat om het oplossen van een probleem bij een zeer uitzonderlijke business case, of om het gesprek aangaan met mensen, dan [moet] je deze brede verscheidenheid aan onderwerpen aanboren", voegt Michael eraan toe.

5. Overpeinzingen door Marcus Aurelius

Overpeinzingen is een verzameling van dagelijkse overdenkingen van de Romeinse keizer Marcus Aurelius. In dit dagboek probeerde hij zijn gevoelens en de wereld om hem heen te begrijpen. Marcus Aurelius was een aanhanger van de stoïcijnse filosofie, een denkrichting die zich richt op het uitschakelen van emoties bij het denken en het nemen van beslissingen. 

Zoals Michael het zegt, zijn stoïcijnen "gewoon rationele mensen die zichzelf positioneren in deze wereld [door te zeggen], 'Oké, nou goed, als ik ergens geen controle over heb, dan zal ik daar niet bij ingrijpen, dus ik zal alleen ingrijpen bij de zaken waarover ik wel controle heb." Wat betekent dit voor MBA's? Aangezien besluitvorming een essentieel onderdeel is van het bedrijfsleven, is het nuttig om beslissingen te kunnen nemen zonder emoties. De Overpeinzingen van Marcus Aurelius zijn vandaag de dag nog net zo relevant als vroeger.

De voordelen van lezen voor MBA-studenten

Lezen verbreedt je horizon, bevordert creativiteit, vergroot je emotionele intelligentie en leidt tot kritisch denken. Dit zijn allemaal eigenschappen die onmisbaar zijn voor effectief zakelijk leiderschap. Zoals Michaels lijst laat zien, helpt lezen bij het cultiveren van een perspectief dat verder gaat dan de grenzen van onze directe omgeving. Boeken kunnen enkele van je meest wijze mentoren zijn, laat ze daarom richting geven aan jouw reis naar leiderschap.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door MBAGRADSCHOOLS, een toonaangevende informatiebron voor aankomende MBA-studenten over de hele wereld.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.