"We willen koplopers zijn in de transitie"

Opening Academisch Jaar 2023 - 2024

5 september 2023
Over Nyenrode

“Wij vormen de leiders van de toekomst. Leiders die inzetten op brede maatschappelijke welvaart voor bedrijven, mensen en planeet. Die koplopers zijn in de transitie. Zo blijven we toonaangevend als universiteit.”

Rector prof. dr. Koen Becking van Nyenrode Business Universiteit maakte tijdens de opening van het academisch jaar duidelijk dat de wereld van nu vraagt om ‘nieuw leiderschap’ en dat Nyenrode daarin voorop wil lopen.

Verantwoordelijke leiders

"Deze tijd vraagt om krachtige, verantwoordelijke leiders. Die niet alleen geïnteresseerd zijn in business, maar ook in ménsen en de aarde waarop we leven," aldus Becking, die een drietal concrete speerpunten noemde.

"We transformeren met ons onderwijs studenten tot verantwoordelijke leiders. We doen academisch onderzoek met maatschappelijke impact. We willen leiders opleiden die maatschappelijke impact maken en die innoveren en pionieren. Die niet alleen voor de ‘profit’ gaan, maar ook voor ‘people’ en ‘planet’. Want er bestaat geen succes op een falende planeet. We geven het goede voorbeeld door B Corp te worden."

Wereldwijde beweging

Nyenrode sluit zich aan bij deze wereldwijde beweging die ‘Business as a force for good’ gebruikt.

Toonaangevende bedrijven die meedoen aan B Corp zijn Patagonia, Tony Chocolonely, Unilever, Nespresso en sinds kort Albert Heijn.

Maatschappelijk relevant

Koen Becking zette ook een duidelijk profiel neer van de leider van de toekomst.

"Een verantwoordelijk leider transformeert niet alleen zichzelf en de organisatie waar hij of zij werkt. Maar ook de samenleving. Dat vergt lef, doorzettingsvermogen en visie. Niemand heeft iets aan hoogdravend onderzoek dat in een la verdwijnt. In een wereld vol meningen waarin steeds minder waarde wordt gehecht aan feiten, is het belangrijk om gedegen onderzoek te doen. Onderzoek dat maatschappelijk relevant is."

Juist in de huidige roerige tijd is het volgens professor Becking van belang dat er door de ‘leiders-van-de-toekomst’ wordt bijgedragen aan een nieuwe wereld.

Nieuwe wereld

"Veel mensen maken zich terecht zorgen waar het heen gaat. Maar ik geloof erin dat we op een kruispunt staan. Dat wat wij doen ertoe dóét en gaat bijdragen aan de vorming van een nieuwe wereld. ‘We believe in the power of business to connect profit with purpose’. En die twee hoeven elkaar echt niet te bijten."

Het co-referaat tijdens de opening van het Academisch Jaar was voor professor Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatie-management. Zij pleitte voor de koppeling van democratie en leiderschap aan idealen en visie. De onvrede zou moeten worden aangepakt door ‘nieuw leiderschap’, waarbij juist die idealen en visie centraal zouden moeten staan.

"Er is urgentie voor ambitieus nieuw leiderschap gestaafd op de democratische waarden van samenwerking in het algemeen belang. Democratiseren is een werkwoord.

Het gaat erom de democratie naar een hoger plan te brengen en de democratische vrijheid van burgers nu en in de toekomst veilig te stellen."

Maatschappelijke context

Politieke verslaggever Leonard Ornstein sprak tijdens het evenement over zijn promotieonderzoek over het gedachtengoed van Pim Fortuyn. Fortuyn had, volgens Ornstein, een goed afgestelde antenne voor wat zich in de maatschappij afspeelde. "De maatschappelijke context van nu lijkt weer heel veel op de tijd toen Pim Fortuyn zijn boeken schreef," aldus Leonard Ornstein.

Ambitieus project

Prof. dr. Bo van der Rhee sloot de opening van het academisch jaar af met een presentatie en de start van het Nyenrode Research Fund. Een ambitieus project, want Nyenrode gelooft in het bedrijfsleven als een ‘force for good’, de activiteiten van elk bedrijf hebben invloed op mens, milieu en maatschappij.

Hiervoor zet Nyenrode in op onderzoek dat bijdraagt aan de verduurzaming van het bedrijfsleven, de ontwikkeling van een duurzame economie en kennis waarmee leiders hun organisatie kunnen navigeren naar een duurzame toekomst. Voor het onderzoeksprogramma zet Neyenrode naast eigen wetenschappers ook jonge PhD-ers in. Veelbelovende, startende onderzoekers die op Nyenrode een eerste stap in hun wetenschappelijke carrière kunnen zetten. 

Meer informatie over het Research Fund

 

Opening Academisch Jaar 23-24 1
Opening Academisch Jaar 23-24 2
Opening Academisch Jaar 23-24 4
Opening Academisch Jaar 23-24 5
Opening Academisch Jaar 23-24 6
Opening Academisch Jaar 23-24 8
Opening Academisch Jaar 23-24 10
Opening Academisch Jaar 23-24 7
Opening Academisch Jaar 23-24 9
Opening Academisch Jaar 23-24 1
Opening Academisch Jaar 23-24 2
Opening Academisch Jaar 23-24 4
Opening Academisch Jaar 23-24 5
Opening Academisch Jaar 23-24 6
Opening Academisch Jaar 23-24 8
Opening Academisch Jaar 23-24 10
Opening Academisch Jaar 23-24 7
Opening Academisch Jaar 23-24 9

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.