“Wees zakelijk bij beslissingen en toon compassie in de uitvoering”

19 december 2019
Community

Antony Burgmans (19670025) is een succesvolle Nederlandse zakenman en vooral bekend als CEO bij Unilever, een van de grondleggers van het Nederlands Opleidings Instituut voor het Buitenland (NOIB). Momenteel is hij commissaris bij Jumbo supermarkten en lid van de Raad van Advies voor de Foundation for Natural Leadership. Wij spraken hem over zijn tijd op Nyenrode Business Universiteit, zijn carrière en over de campagne Claim Your Chair van Stichting Nyenrode Fonds.

“Toen ik in 1967 op het landgoed aankwam was ik een jaar of 20,” vertelt Burgmans in zijn grachtenpand in Den Haag. Destijds was dat het NOIB. Later zou dit Nyenrode Business Universiteit worden, vernoemd naar Kasteel Nijenrode. “Dat vond ik een bijzonder plezierige tijd. Het sociale leven met medestudenten en het intensieve programma herinner ik me goed. Na mijn tijd aan Nyenrode volgde ik met een medestudent nog een post-graduate course in Stockholm en een MBA in Engeland. Later begon ik bij Unilever, mijn enige werkgever.”

Van Marketing Assistent naar topman

Burgmans begon als Marketing Assistent en werkte zich op tot de top van het bedrijf. In die 35 jaar heeft hij verschillende hoogtepunten gekend, maar zo ziet hij ze zelf liever niet. Burgmans: “Een leven bestaat uit verschillende fases. Als Product Manager bij Sun bracht ik het marktaandeel van 40% naar 60%. Dat kan je een hoogtepunt noemen. Maar ik bracht Unilever als CEO ook naar een toekomstbestendige strategie met aandacht voor duurzaamheid. In samenwerking met het WNF richtte ik bijvoorbeeld de Marine Stewardship Council (MSC) op.” De MSC is een keurmerk dat duurzame visvangst zonder onnodige schade aan de natuur stimuleert.

Lering trekken uit ervaringen

Wat zijn dan de leerpunten in zijn carrière? “Er gaat elke dag wel iets mis van kleine tot grote schaal, maar de trend moet positief zijn,” aldus de alumnus. “Het is een voortdurend proces waarbij je als leider verantwoordelijkheid moet nemen en het belangrijk is om lering te trekken uit ervaringen. Nyenrode leidde mij op voor een leidinggevende positie en daarbij is sociale intelligentie heel belangrijk. Je moet zakelijk zijn in je beslissingen, maar je mag best compassie tonen in je uitvoering,” aldus Burgmans.

Campusleven stimuleert sociale vaardigheden

“Onderzoeken wijzen uit dat het empathisch vermogen van mensen tegenwoordig minder is, mede door de invloed van het internet en smartphones,” stelt Burgmans. “Nyenrode biedt een tegenwicht met de aandacht voor inclusiviteit en sociale vaardigheden op campus. Lever studenten met intelligentie, energie, passie, inhoud én sociale vaardigheden die de ambitie hebben CEO te worden en bij te dragen aan bijvoorbeeld duurzaamheid.”

Contact met jaargenoten

Zijn jaargenoten ziet hij niet regelmatig. “Iedereen gaat zijn eigen weg,” vertelt Burgmans. “Vroeger schreef je brieven, tegenwoordig kan je via internet efficiënt en effectief communiceren met anderen. Zo nu en dan zie ik jaargenoten op een reünie, al kon ik er het afgelopen jaar helaas niet bij zijn. Ik zou het contact niet zo gauw actief opzoeken, maar als het gebeurt dan ga ik het zeker niet uit de weg.”

Raad van Toezicht Nyenrode

Hoewel het contact met jaargenoten incidenteel is, bleef hij wel verbonden aan Nyenrode. “Ik heb tien jaar in de Raad van Toezicht van Nyenrode gezeten. Toen was er de crisis, een moeilijke tijd waarin ik mij onvoldoende realiseerde hoe slecht Nyenrode ervoor stond. Achteraf had ik er te weinig tijd voor. Ik had meer met mensen kunnen praten en oplossingen kunnen bedenken. Gelukkig is het toen goed opgepakt door anderen, is de universiteit er goed doorheen gekomen en floreert ze nu weer. Als mijn universiteit een beroep op mij doet, dan geef ik hier indien mogelijk gehoor aan. In 2015 heb ik nog een stoel geclaimd via Stichting Nyenrode Fonds. Ik kreeg de mogelijkheid om Nyenrode verder te helpen en deed dat graag.”

Bordje 102 Burgmans

Ook je naam verbinden aan jouw alma mater? Claim Your Chair op Nyenrode! Wegens uitverkoop van de stoelen in De Rooij 101 en 104 is er een nieuwe zaal beschikbaar gesteld. Ga naar nyenrode.nl/claimyourchair en verzeker je van een stoel in De Rooij 103.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.