Business & Spiritualiteit

Breukelen
27 juni 2022
2x3 en 2x2 dagen
6-8 uur per week (excl. college)
Nederlands
€ 8.495
Master (HBO)

Business & Spiritualiteit

Met het programma Business & Spiritualiteit denk je na over je eigen spirituele potentieel, word je uitgedaagd om nieuwe manieren te verkennen om problemen op te lossen en bedenk en formuleer je alternatieve oplossingsrichtingen voor je bedrijf en organisatie. Je ontwerpt managementoplossingen, doordacht vanuit een holistische visie en een integratieve manier van handelen, in een samenspel tussen de dimensies: ik in relatie met mijn diepere zelf; ik in relatie met anderen; ik in relatie met de natuur. Je krijgt de kans om jouw ontwerp te implementeren, je bevindingen te presenteren en vervolgens jouw aanpak te verbeteren. Daarbij word je gemotiveerd tot een procesgerichte aanpak in plaats van een doelgerichte aanpak, gericht op welvaart en geluk op de lange termijn voor jezelf en voor je bedrijf of organisatie.

Een uniek programma door de combinatie van aanpak

 • Je maakt kennis met een pedagogiek van beleven en doorleven van onder andere de inzichten die worden aangereikt. Je past deze toe op jezelf en in jouw eigen leiderschaps- en ondernemerscontext.
 • De spirituele technieken hebben een seculiere insteek en zijn gebaseerd op het gebruik van onze ademhaling en zintuigen. Je gaat het continuüm van stilte en geluid ervaren via diverse spirituele technieken. In elke module is er ruimte voor spirituele technieken omdat het een integraal onderdeel is van bewustzijnsverruiming die nodig is om nog ‘onbekende’ inzichten toe te laten.
 • Er wordt minimaal gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen. We proberen zoveel mogelijk papier en pen te gebruiken om notities te maken. Je krijgt een uitdraai van de belangrijkste concepten, instructies en raamwerken waarop je eigen aantekeningen kan maken. De gedachte hierachter is dat je hierdoor het aangebodene beter kan belichamen en daardoor ook vaker zal inzetten in je dagelijkse professionele leven.

Meer informatie

Wil je meer weten over de inhoud van het programma? Neem dan contact op met Krista van Maanen, de programma-manager. Ze vertelt je graag meer en kan je de uitgebreide course-outline toesturen. 

Mailadres: k.vmaanen@nyenrode.nl of telefoonnummer +31 346 291 743


 • Werkveld deelnemer staat centraal
 • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
 • Tastbaar resultaat door inbreng eigen casus

Van wie krijg je college?

De kerndocent van het programma is Prof. dr. Sharda Nandram. Daarnaast zijn er enkele gastsprekers en panelleden van Nyenrode Business Universiteit en van andere organisaties en bedrijven. Ook sluiten diverse gasten aan bij de dialogen die je als deelnemer nodig hebt om mogelijke oplossingsrichtingen voor je eigen problematiek scherper te krijgen of om meerdere gezichtspunten te exploreren.

(Gast)sprekers*

 • Ard Leferink; Innovator bij ECARE en mede-grondlegger van zelfsturend organiseren bij Buurtzorg Nederland, ervaren begeleider van transformatie projecten in binnen- en buitenland.
 • Jos de Blok; oprichter en bestuurder van Buurtzorg Nederland, pionier van zelfsturend organiseren en een van de meest innovatieve ondernemers van deze tijd. 
 • Karin Sorbi: vanuit haar achtergrond in sociale wetenschappen, theaterdans en leiderschap coaching al twee decennia werkzaam als holistisch coach, waarvan ruim 10 jaar als rechterhand van Paul de Blot SJ bij zijn retraites.
 • Luitenant-Kolonel Gijs Tuinman; PhD student Ministerie van Defensie; Oud militair bij het Korps Commando Troepen van de Koninklijke Landmacht; drager van dapperheidsonderscheiding "Bronzen Leeuw" en Ridder in de Militaire Willemsorde. 
 • Wim Keizer; Sportpsycholoog; Militair prestatiepsycholoog; Programmaleider ‘presteren onder druk’ Koninklijke Landmacht.
 • Tanno Bregonje; gesprekspartner van ervaren leiders en ondernemers met betrekking tot regeneratief leiderschap en zingevingsvraagstukken en meer dan 30 jaar internationale ervaring in het begeleiden van board dynamiek, large scale intervention en deep system change.

*onder voorbehoud van wijzigingen

Kerndocent

Wat ga je doen?

Na aanmelding vindt er een individuele intake plaats waarin jouw fysieke en mentale conditie wordt besproken t.b.v. het uitvoeren van sommige spirituele technieken. Voor aanvang van het programma bereid je een complex probleem voor waaraan je tijdens het programma gaat werken. Tijdens het programma oefen je met het toepassen van theorie, technieken en raamwerken en leer je na te denken over de vertaalslag van concepten voor jouw bedrijf of organisatie. Je reflecteert en 'introspecteert' op jouw spirituele mogelijkheden en het type complexe problemen waarmee je te maken hebt. De spirituele verdieping, uitgewerkt in een reflectieverslag en gesprek met de kerndocent, geeft inzicht in het “onbenut kapitaal”. De input tijdens de modules helpen om een oplossingsrichting te bepalen die vanuit meerdere gezichtspunten is geanalyseerd en doordacht.

Het programma bestaat uit vier modules

In elke module wordt geëxperimenteerd met spirituele technieken gericht op de geest, het lichaam en emoties; het delen van ervaringen en cognitief leren. Onderdeel van de leerervaring is de dialoog die in elke module plaatsvindt met andere deelnemers en docenten.  

 • Module 1: Grondslagen van de discipline spiritualiteit in bedrijf & organisatie.
  Doel van deze module is het ontdekken van de eigen spirituele behoeften en de afstemming ervan op mogelijke complexe vraagstukken in een eigen professionele context.
 • Module 2: Praktische spiritualiteit voor bedrijfsleven en organisatie.
  Doel van deze module is het helpen verdiepen van de eigen spirituele ontwikkeling en het verfijnen van het oplossingsontwerp voor een complex probleem.
 • Module 3: Integratieve oplossingen gedreven door spirituele oriëntatie.
  Doel van de module is het verder helpen met de aanpak van implementatie van de gekozen oplossingsrichting
 • Module 4: Afsluitende Module.
  Presentatie eindopdracht waarna een panel in dialoog gaat en constructieve feedback geeft.

Wat levert het je op?

 • Kennis van de discipline van Business en Spiritualiteit
 • Kennis van praktische en zuivere spiritualiteit voor de context van mens en organisatie
 • Vaardigheid met introspectie, reflectie, contemplatie om eigen sterktes en zwaktes op te sporen
 • Vaardigheid met het formuleren van spirituele behoeften, gevoelens en verwachtingen
 • Ervaring met een aantal spirituele technieken
 • Vaardigheid in het analyseren van complexe vraagstukken
 • Inzichten en ervaring in het opstellen van een ontwerp en implementatieplan voor complexe vraagstukken over bijvoorbeeld organiseren, leidinggeven, samenwerken, ondernemen.
 • Ervaring en vaardigheden met het voeren van een constructieve dialoog vanuit een integratieve intentie
 • Kennis van een aantal theorieën en concepten rondom geluk en welvaart
 • Kennis over spiritualiteitsraamwerken om problemen te analyseren en oplossingen te ontwerpen gericht op het bereiken van duurzaam geluk en welvaart.
 • Het oefenen met een nieuwe lens voor het omgaan met kern managementconcepten zoals VUCA, organiseren en organisatiecultuur
 • Na het succesvol afronden van het programma ontvang je een certificaat.

Meer informatie

Wil je meer weten over de inhoud van het programma? Neem dan contact op met Krista van Maanen, de programma-manager. Ze vertelt je graag meer.

 

Wat zijn de toelatingseisen?

Voor dit programma ben je toelaatbaar:

 • Ervaring met strategische en complexe vraagstukken in een dynamische werkomgeving
 • Minimaal een afgeronde bachelor (hbo/wo) of aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.
 • Engelse lees- en luistervaardigheid.

Data en tijden

Module 1
27 juni 2022 van 09:00 - 21:00 uur (inclusief diner)
28 juni 2022 van 09:00 - 21:00 uur (inclusief diner)
29 juni 2022 van 09:00 - 17:00 uur

Module 2
5 september 2022 van 09:00 - 21:00 uur (inclusief diner)
6 september 2022 van 09:00 - 17:00 uur

Module 3
10 oktober 2022 van 09:00 - 21:00 uur (inclusief diner)
11 oktober 2022 van 09:00 - 21:00 uur (inclusief diner)
12 oktober 2022 van 09:00 - 17:00 uur

Module 4
14 november 2022 van 09:00 - 21:00 uur (inclusief diner)
15 november 2022 van 09:00 - 17:00 uur
15 november 2022 van 17:30 - 19:30 uur (afsluitend diner, uitreiking certificaat)

Uiterste aanmelddatum 13 juni 2022.
Wacht niet te lang, we werken met een maximum aantal deelnemers van 16 personen.

Enthousiast? Meld je aan

Enthousiast over het programma Business & Spiritualiteit? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail een uitnodiging en plannen we graag een interview in.

Het programma vindt definitief doorgang bij minimaal 12 deelnemers.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Investering

De investering voor dit programma is €8.495 (btw vrij), inclusief hotelovernachtingen, collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken.

Voor het jaar 2022 hanteren we een speciaal introductie tarief.

Introductieprijs 2022!

Meld je je dit jaar aan voor het programma Business & Spiritualiteit, met startdatum 27 juni 2022, dan kunnen we je een speciaal tarief aanbieden van €7.495 (btw vrij) in totaal. Er zijn slechts 16 plekken, dus wacht niet te lang.Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.