Masterclass Strategic Foresight

Breukelen
22 april 2024
4 dagen
Nederlands
€ 5.495 (excl. btw)

Startmomenten

22 april 2024
15 oktober 2024

Nieuwe technologieën, nieuwe (geo)politieke verhoudingen en een andere samenleving. Hoe wordt jouw organisatie futureproof? En hoe zorg je ervoor dat je vandaag al inspeelt op de transities van morgen?

Tijdens de masterclass Strategic Foresight delen bekende toekomststrategen, trendwatchers en futurologen hoe zij denken dat de wereld van morgen eruit ziet en leer je vaardigheden en methodieken om te komen tot een futureproof strategie voor jouw organisatie.

Wat levert het je op?

 • Je hebt inzicht in belangrijke (maatschappelijke) transities die de markt en maatschappij de komende jaren zullen vormen.
 • Je hebt een uitgebreide toolbox vol methodieken die je kan inzetten bij het ontwikkelen van je eigen toekomstgerichte strategie.
 • Je weet hoe je jouw eigen organisatie futureproof maakt.
 • Je leert hoe je vroege signalen van verandering op kan vangen.
 • Je kan belangrijke signalen doorvertalen naar visie, strategie en innovatie.

Deze masterclass bieden we aan in samenwerking met Futureconsult.

 • Concreet en toepasbaar
 • College van toekomstexperts uit het bedrijfsleven
 • Theorie gekoppeld aan de praktijk

Van wie krijg je college?

Tijdens de masterclass Strategic Foresight wisselen interactieve discussies en inhoudelijk inspirerende sprekers elkaar af. Tijdens de workshops, onder leiding van de deskundigen van Futureconsult, is veel ruimte voor het opdoen van en het uitwisselen van ervaringen.   

De hoogleraren en experts

De hoogleraren, experts, gastdocenten en praktijksprekers die verbonden zijn aan de masterclass zijn onder anderen:

 • Tessa Cramer - Trendwatcher
 • Jan Nekkers - directeur Futureconsult
 • Tom Palmaerts - Trendwolves
Hoogleraar
Annemieke Roobeek is hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit.
Hoogleraar
Bob de Wit is Professor Strategic Leadership. Zijn expertise is de transformatie van bedrijven, sectoren en maatschappijen door digitale technologieën en oplossingen op het gebied van biotechnologie en duurzame energie.
Drs. Yousri Mandour
Partner
Yousri Mandour is partner bij Lobster Company, auteur en lecturer aan Nyenrode Business Universiteit. Yousri laat zien hoe je door echte verandering en vernieuwing te omarmen, structureel bouwt aan een toekomstbestendige organisatie.
Willem Peter de Ridder
Dr. Willem Peter de Ridder
Gastspreker
Willem Peter de Ridder is directeur van Futures Studies. Hij adviseert als Strategic Foresight consultant met name op het gebied van digitale transformatie en AI. Auteur van het boek “Winnen met kunstmatige intelligentie”.
Farid Tabarki
Farid Tabarki
Gastspreker
Farid Tabarki is de oprichter van Studio Zeitgeist en auteur van het boek ‘Het Einde van het Midden’. Hij is commissaris bij woningcorporatie Stadgenoot en lid van de raad van toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Volgens De Volkskrant is Farid één van de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders.
Wiebo Vaartjes
Wiebo Vaartjes
Gastspreker
Wiebo Vaartjes is oprichter van i5-BusinessTransformation waardoor hij zijn internationale ervaring als CEO bij Philips uitdraagt.
Hij richt zich op het succesvol realiseren van grote organisatieveranderingen, meestal in high stakes, high pressure omgevingen.
Karim Benammar
Karim Benammar
Gastspreker
Karim Benammar is filosoof, gespecialiseerd in transformerend denken. Hij geeft lezingen en workshops aan organisaties in hoe we door anders te denken anders kunnen gaan handelen, en een positieve toekomst kunnen vormgeven.
Carlijn Naber
Carlijn Naber
Gastspreker
Carlijn Naber is kenniscoördinator bij Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en heeft een achtergrond in de economische psychologie. Ze is breed georiënteerd, enthousiast over de kruisbestuiving tussen disciplines en verdiept zich in de sociale implicaties van technologische ontwikkelingen.
De sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Wat ga je doen?

In vier dagen leer je inspelen op de wereld van morgen. Je voert een foresight scan uit: hoe toekomstgericht ben ik en hoe toekomstgericht is mijn organisatie? Waar heb ik behoefte aan en wat kan ik verbeteren? In interactieve workshops vul je jouw toolbox met methodes en technieken om de toekomst te verkennen. Je leert over belangrijke trends en transities, scenario’s te maken van mogelijke toekomsten en je vangt vroege signalen van verandering op. Vervolgens maak je de stap naar strategie. Wat betekent die nieuwe wereld voor mijn organisatie en mijzelf? Je leert om de abstracte toekomst te vertalen naar concrete stappen voor vandaag en toekomstgerichte strategie. 

Thema´s

Tijdens het programma komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • De belangrijke transities van deze tijd, waaronder de overgang naar een datagedreven samenleving, de energietransitie en de overgang naar een netwerksamenleving. 
 • Early warnings: hoe blijf ik alert en vang ik vroege signalen van verandering op?
 • Scenario’s: het opstellen van scenario’s om mogelijke toekomsten te verkennen en het gebruiken van scenario’s om tot strategie te komen.
 • Reframen: verander je denkkader om met een open blik naar de toekomst te kunnen kijken.
 • Innovatieve businessmodelen: hoe vertaal je trends naar nieuwe innovatieve producten en verdienmodellen?

De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Voor wie?

Je wilt als manager, innovator of strateeg het toekomstbewustzijn van jezelf en je organisatie versterken. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor strategische beslissingen, visie- en beleidsontwikkeling en/of innovatieprocessen.

Meld je nu aan

Aanmelden voor de masterclass Strategic Foresight doe je via de aanmeldbutton.

Heb je nog vragen? Onze programma-coördinator beantwoordt deze graag.

Data

Dit programma heeft meerdere startmomenten. Kies zelf wat jou het beste uitkomt. Klik op de editie van jouw keuze om alle data van de colleges te zien.

  Het programma vindt plaats op:

  • 22 en 23 april 2024
  • 11 en 12 juni 2024

  In beide modules starten we op dag 1 om 9:00 uur en eindigen rond 22:00 uur. Op dag 2 duurt het programma van 9:00 tot 17:00 uur. De tweedaagse modules zijn inclusief een hotelovernachting.

  Het programma vindt plaats op:

  • 15 en 16 oktober 2024
  • 2 en 3 december 2024

  In beide modules starten we op dag 1 om 9:00 uur en eindigen rond 22:00 uur. Op dag 2 duurt het programma van 9:00 tot 17:00 uur. De tweedaagse modules zijn inclusief een hotelovernachting.

  Wat zijn de kosten?

  De investering voor de masterclass Strategic Foresight is € 5.495,- per persoon (exclusief 21% btw). Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, 2 hotelovernachtingen en maaltijden. Je ontvangt een deelnamecertificaat. 

  Let op: voor de startmomenten na 1 juli 2024 vindt er een tariefswijziging plaats, de investering voor de masterclass Strategic Foresight bedraagt vanaf dat moment € 5.895,- (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, 2 hotelovernachtingen en maaltijden. 

  Kosteloos annuleren is uitsluitend mogelijk per e-mail tot 4 weken voor de aanvangsdatum. Na die datum ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd.

  Annulering dient altijd schriftelijk te geschieden.

  *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.