Erfgoed

Ons landgoed bevat maar liefst 27 monumenten en wordt gerekend tot de meest bijzondere business school campussen ter wereld. Het is onze plicht om dit waardevolle erfgoed te behouden voor toekomstige generaties.
Nyenrode is het Kasteel en het Kasteel is Nyenrode
Kasteel Nijenrode is HET visitekaartje van Nyenrode Business Universiteit en één van de meest beeldbepalende monumenten in de Vechtstreek. Een icoon waar niet alleen studenten en alumni zich sterk mee verbonden voelen, maar ook alle streekgenoten. Cultuur-historisch erfgoed dat voor de komende generaties behouden dient te blijven!
Het Kasteel is niet alleen een gebouw; het is een levend bewijs van onze geschiedenis en cultuur. Hier werden baanbrekende ideeën ontwikkeld en toekomstige leiders gevormd. Vanaf het oprichtingsjaar 1946 tot halverwege de jaren ’50 speelde het leven van studenten zich bijna volledig af op het Kasteel. Niet alleen de opleiding vond plaats op het Kasteel Nyenrode, studenten (en docenten!) aten en sliepen ook op het Kasteel. Alhoewel de huidige studenten allang niet meer alleen in het Kasteel colleges volgen, speelt het nog steeds een cruciale rol in de beleving van onze studenten en alumni. Het Kasteel symboliseert de gedeelde ervaringen en draagt bij aan de vormende periode waarin persoonlijke en professionele groei van velen werd gestimuleerd. Nyenrode is het Kasteel en het Kasteel is Nyenrode!
Uitdagingen
Kasteel Nijenrode staat voor een aantal uitdagingen, waarvan het grootste probleem de verzakking van het Kasteel zelf is. In juli 2025 wordt gestart met de renovatie van de klokkentoren. Daarnaast zullen ook de fundering en kademuur moeten worden aangepakt.
Draag bij aan ons historische erfgoed
Help ons het historische erfgoed van Nyenrode te onderhouden. Elke donatie, groot of klein, draagt bij aan het behoud van de prachtige architectuur, de rijke geschiedenis en de betekenisvolle tradities die Nyenrode zo bijzonder maken.
Samen zorgen wij ervoor dat dit historische erfgoed een bron van inspiratie blijft. Bekijk voor mee informatie over doneren de draag bij-pagina.
Actuele renovatieprojecten
Klokkentoren
De monumentale klokkentoren van Kasteel Nijenrode heeft een bijzondere cultuur- en architectuurhistorische waarde. Zo is Nyenrode het enige Nederlandse kasteel met een klokkenspel in de toren. Alhoewel het kasteel niet van meet af aan een klokkentoren kende, en deze door de eeuwen heen is afgebroken en weer opgebouwd, is de klokkentoren medebepalend voor het aanzicht van het huidige kasteel.
Op bijzondere dagen voor Nyenrode – zoals diploma-uitreikingen, promoties, de opening van het academisch jaar en de Dies Natalis – bespeelt onze professionele universiteitsbeiaardier, Jan Willem Achterkamp, het carillon in de klokkentoren.
Helaas bevindt de toren zich momenteel in deplorabele staat. Meerdere problemen hebben zich opgestapeld, zoals slijtage van de leien op het dak, scheuren in de loden bekleding van de bekroning en de aanwezigheid van loodwit, wat kan leiden tot ernstige lekkages.
De restauratie van de klokkentoren start in juli 2025. Deze ingreep is essentieel om verdere schade te voorkomen en het monumentale karakter van het kasteel te behouden.

Kademuur
In het voorjaar van 2023 is een aanzienlijk deel van de Kademuur ingestort. Dit is ontstaan door de afwezigheid van deugdelijke fundering van de kademuur. Op dit moment wordt gezocht naar financiering om de Kademuur weer terug te brengen in de oude staat. Uw bijdrage kan daar bij helpen!

Afgeronde renovatieprojecten
Monumentaal vastgoed van deze omvang vraagt voortdurend om aandacht én om investeringen. In de afgelopen 5 jaar hebben we jaarlijks gemiddeld € 2 miljoen geïnvesteerd aan onderhoud en restauratie. Mede daardoor kwam de renovatie van de Oranjerie, het Poortgebouw en het monumentale uitrijhek tot stand. Voor de renovatie van het uitrijhek is Nyenrode beloond met de Bronzen Troffel.
Poortgebouw
In 2021 is de restauratie van het uit 1916 daterende Poortgebouw afgerond. Het historische gebouw dient als entree naar het landgoed. Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, heropende het gebouw in de week waarop de universiteit haar 75-jarige jubileum vierde.
Het Fonds Erfgoedparels van de provincie Utrecht en het Prins Bernard Cultuur Fonds hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de restauratie.

Moestuincomplex
Het Moestuincomplex is rond 1910 aangelegd onder kasteeleigenaar Michiel Onnes (1878 - 1972).
---lq.jpg?sfvrsn=66d8dd14_2)
Menagerie
De menagerie bestaat uit een fazanterie, een eendenhuis, een volière, een prieel en een voederhuisje. De restauratie is in 2019 afgerond. De wens om de vogelverblijven na de restauratie weer in gebruik te nemen is vervuld. Van de fazanterie was bekend welke soorten de kooien bewoond hebben. Een aantal van deze rassen is nu teruggekeerd.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt Stichting en de Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.

Contact
-
Christina Ceulemans
Functietitel Sr. relatiemanager fondsenwervingTelefoonnummer : +31 (0) 682 607 913