Erfgoed

 

Het landgoed in Breukelen waarop de universiteit gevestigd is, draagt bij aan de unieke ervaring van studeren op Nyenrode. Landgoed Nijenrode is een buitenplaats met een rijke historie met daarop maar liefst 27 monumenten. Daarvan verkeren er slechts 15 in goede staat, maar met bijdragen van alumni en vermogensfondsen lukt het ons daarvan steeds meer te restaureren.

Bijzondere Oranjerie in ere hersteld

In het afgelopen jaar is er een flinke slag voorwaarts geslagen met herstel van het Nyenrode-erfgoed. Een mooi voorbeeld daarvan is de Oranjerie, die op 16 juni is geopend na bijna een jaar van restauratie. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het dispuut Luctor et Abortior hebben de leden van het dispuut bijgedragen aan de restauratie, waardoor de eeuwenoude Oranjerie weer bijna in nieuwstaat verkeert. Daardoor kan onze Oranjerie weer optimaal gebruikt worden voor onder andere de overwintering van kuipplanten. Als dank voor hun bijdrage draagt de Oranjerie sindsdien de naam 'Luctor Oranjerie'. Daarnaast gaat onze dank uit naar de Provincie Utrecht die met de bijdrage vanuit het Fonds Erfgoedparels ook van groot belang is geweest bij dit project.

Restauratie Menagerie-complex in volle gang

Ondertussen wordt er gewerkt aan de restauratie van het monumentale Menagerie-complex op het landgoed. Dit omvat een eendenkooi, volière, fazantenverblijf, duivenhokken en voederhuisje. Dit is mogelijk dankzij gulle bijdragen van de Provincie Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn. Tegen het einde van het jaar zullen allerhande hoenders terugkeren naar Nyenrode!

Volgende project: restauratie tuinmuur en nutstuin van het Moestuincomplex

Momenteel werkt Stichting Nyenrode Fonds aan het werven van fondsen voor restauratie van de tuinmuur en nutstuin. Deze maken deel uit van het ensemble moestuincomplex, bestaande uit de Luctor Oranjerie, schoorsteen met stookkelder, perzikenkas, grote kas en waterput.

 

Contact

Tanja Visser

directeur Stichting Nyenrode Fonds