Innovatiemanagement & productontwikkeling

Door digitalisering en automatisering wordt de levenscyclus van producten en diensten steeds korter. Het goed kunnen ontwikkelen van nieuwe producten of diensten is belangrijk om continue te innoveren. Voor veel managers en executives is innovatie daarmee een strategische prioriteit geworden.

 

5 tips over Innovatiemanagement & productontwikkeling

Vijf tips van Gert Staal, programma-manager van de masterclass Innovatiemanagement & productontwikkeling en co-auteur van het PDMA Innovation Maturity Model.

1. Kijk naar het geheel, niet naar de delen

Innovatiemanagement draait om de samenhang. Vergelijk het met een Zwitsers horloge: het functioneert pas, op het moment dat alle onderdelen met elkaar samenwerken en interacteren. Dat geldt zowel voor mensen als voor middelen, omdat ook mensen in teams moeten samenwerken om tot een goed resultaat te komen.

2. Er is geen zilveren kogel, of: voor een man met een hamer lijkt alles een spijker

Iedere organisatie moet zijn eigen mix van processen, tools en methodieken selecteren, en deze aanpassen naar hoe het gebruik kan worden binnen de eigen organisatie. Let daarbij vooral op context en relevantie van wat je gebruikt voor de organisatie. Alles dat wellicht modieus is op dit moment, is niet altijd relevant voor de organisatie. Context en relevantie zijn essentieel.

3. Verbetering van je innovatiekracht kost tijd en geld

Innovatiemanagement is een vaardigheid die een organisatie pas in de loop van de tijd kan opdoen en verbeteren. Regelmatig jezelf de maat nemen, en de resultaten van een scan of assessment  gebruiken om tot verbeteringen te komen, is daarbij een belangrijke voorwaarde voor succes.

4. Het begint hoe dan ook bij betrokken leiderschap

Hoezeer je als organisatie zou willen dat innovaties van onderop komen (en dat kunnen ze doen), het blijft van essentieel belang dat leiders zelf nauw betrokken blijven bij innovaties en productontwikkeling. Het is een primaire verantwoordelijkheid van de leiding van de organisatie om daarbij betrokken te blijven.

5. Innovatie kan je wel degelijk managen

Veel mensen denken dat innovatie vooral samenhangt met ondernemerschap en/of creativiteit en dat het managen ervan een illusie is. Het werkelijke verhaal is, dat innovaties richting moeten krijgen, dat ze gefaciliteerd moeten worden, en vervolgens bijgestuurd waar nodig. En verder moeten medewerkers binnen die geschapen condities de ruimte krijgen die ze nodig zullen hebben. 

Masterclass Innovatiemanagement & productontwikkeling

De masterclass Innovatiemanagement & productontwikkeling biedt je de mogelijkheid om in vier dagen de fijne kneepjes van innovatiemanagement en productontwikkeling te leren. In het programma is veel aandacht voor de interactie tussen management, product ontwikkelteams en functionele afdelingen. Innoveren blijft hoe dan ook mensenwerk!

 

 

 


Gert Staal

Opleidingen

Gevonden: 1 opleidingen
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-26_600x400 Masterclass Innovatiemanagement & productontwikkeling

Masterclass Innovatiemanagement & productontwikkeling

< 10 dagen | Nederlands | 17 september 2024
Tijdens de masterclass Innovatiemanagement & productontwikkeling leer je van experts hoe je de innovatiestrategie kan herformuleren, realiseren en managen.

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl