Public Affairs & Stakeholdermanagement

Voor steeds meer organisaties is de relatie met de omgeving en stakeholders een voorwaarde om organisatiedoelen te behalen. Tegelijkertijd groeit de impact van wet- en regelgeving op de bedrijfsvoering.

5 tips over Public Affairs & Stakeholdermanagement

Er wordt naar de  communicatiedirecteur, omgevingsmanager, stakeholdermanager of public affairs professional gekeken om hier een strategische aanpak op te formuleren. Voor deze professionals zijn het uitdagende tijden. Alleen al om intern een accuraat en coherent beeld te schetsen van wat er in de buitenwereld gebeurt. Een versplinterd politiek landschap, een continue flow van (social) media, populisme en actieve burgers bepalen de agenda. Tegelijkertijd moet de professional continu schakelen op diverse niveaus: lokaal, regionaal, landelijk en Europees. Vijf tips van

Pieter Veldhuizen, de programma-manager van de collegereeks Public Affairs & Stakeholdermanagement.

1. Zorg ervoor dat PA breed in jouw organisatie wordt geborgd

Het heeft geen zin om met public affairs bezig te zijn als je als professional niet de support hebt van je manager, directie of raad van bestuur. Zij moeten zien dat public affairs essentieel is om commerciële of reputationele doelen te bereiken. En tijd hiervoor vrijmaken, bijvoorbeeld richting politieke kopstukken of strategische stakeholders. Ook afdelingen zoals marketing of communicatie moeten volledig op de hoogte zijn en in hun uitingen het PA-DNA doorleven. Tip: organiseer een maandelijkse update call om je collega’s bij te praten over jouw PA-activiteiten.

2. Neem je stakeholders mee in je PA strategie

Een alleingang in de lobby kan soms werken als je snel resultaat wil, maar voor echt duurzaam succes in de beleidsarena is het belangrijk om coalities te smeden. Bijvoorbeeld door de samenwerking op te zoeken binnen brancheverenigingen of verrassende ad-hoc allianties. Durf hierbij ook verder te kijken dan partijen sec uit jouw sector. En soms moet je ook een luisterend oor te bieden richting een stakeholder waar je inhoudelijk niet naast wakker wilt worden. Ook dat hoort bij een goede PA-strategie.

3. Breng focus aan, verlies je niet in details of inhoud

Als je een rondje maakt bij stakeholders of binnen de interne organisatie zullen er vast tientallen dossiers relevant zijn. Het is aan jou om hier een schifting in aan te brengen en om te kijken wat écht belangrijk is. En net zoals een goed Kamerlid ook niet elke wet van A tot Z leest, maar kijkt naar de politieke relevantie moet jij dat ook doen. Laat de juristen en beleidsmedewerkers het inhoudelijk maar uitpluizen. Jij moet de pijn- en winstpunten eruit kunnen halen en hier mee aan de slag.

4. Wees altijd transparant over je belang en doel

De tijd dat je iets kon ritselen aan de bar van Nieuwspoort in Den Haag met een bevriend Kamerlid is gelukkig (grotendeels) voorbij. Het gaat er om dat je zichtbaar bent in het publieke debat en dat mensen jouw organisatie herkennen op de voor jullie relevante dossiers. Een anonieme lobby helpt daarbij niet, durf je vooral uit te spreken richting beleidsmakers. Want: als je nooit bijt nemen ze je geblaf nooit serieus. En wees altijd eerlijk over wat je wil bereiken met je lobby.

5. Laat niets aan het toeval over

Je voelsprieten zijn wellicht je belangrijkste karaktereigenschap als pa-professional. Je bent continu op zoek naar kansen, bedreigingen en goede samenwerkingen om op in te springen. Echter, zonder een gedegen voorbereiding ben je nergens. Het is een vereiste om de Haagse besluitvorming en procedures goed te kennen, weten wanneer welke debatten spelen en wanneer je hierop in kan spelen. Ook weet je welke maatschappelijke thema’s het debat domineren en evalueer en prioriteer je regelmatig jouw stakeholder-mapping.

Collegereeks Public Affairs & Stakeholdermanagement

Tijdens deze collegereeksPublic Affairs & Stakeholdermanagement word je meegenomen in de meest actuele ontwikkelingen en inzichten van public affairs en stakeholdermanagement: state of the art. 

Pieter Veldhuizen - Programma-manager


Opleidingen

Gevonden: 1 opleidingen
Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-22 - header Collegereeks Public Affairs & Stakeholdermanagement

Collegereeks Public Affairs & Stakeholdermanagement

< 10 dagen | Nederlands | 4 november 2024
Voor steeds meer organisaties is de relatie met de omgeving en stakeholders een voorwaarde om organisatiedoelen te behalen. Tegelijkertijd groeit de impact van wet- en regelgeving op de bedrijfsvoering.

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl