Tips en tricks voor zoeken in de bibliotheek?

We helpen je graag met het zoeken van informatie in onze (digitale) collectie. Op deze pagina hebben we de basics voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Wil je betere zoekresultaten bereiken tijdens het gebruik van de online databases van de Nyenrodebibliotheek? Maak een afspraak voor advies met één van onze medewerkers. Wij helpen je graag verder.

Online informatie zoeken via de bibliotheek

Om te zoeken naar online informatiebronnen ga je naar deze link op de homepage van de bibliotheek. Op deze pagina filter je naar een geschikte bron.

Journal Ranking

Om de kwaliteit van tijdschriften te beoordelen, gebruikt Nyenrode de Academic Journal Guide van de Association of Business Schools. Deze lijst bevat ruim 1400 wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van management en bedrijfskunde beoordeeld op schaal van 1 tot 4. (van laag naar hoog)
Bekijk de kwaliteit van tijdschriften in de ABS Academic Journal Guide:

  1. Registreer en log in op: https://charteredabs.org/academic-journal-guide-2018/
  2. Je wordt nu doorgestuurd naar de ABS homepage.
  3. Klik op de Academic Journal Guide om de lijst in te zien.

EBSCO app voor literatuuronderzoek

Je kunt ook zoeken naar tijdschriftartikelen met de app die EBSCO aanbiedt. Op deze manier kun je eenvoudig met je smartphone of tablet zoeken. Met deze app is het overigens alleen mogelijk om in de EBSCO-databases te zoeken. Volg onderstaande stappen om de app te installeren

  1. Maak verbinding met het Eduroam wifi-netwerk op de Nyenrode campus, of log in op Citrix.
  2. Ga naar EBSCO via de bibliotheekwebsite.
  3. Klik onderaan de pagina op de link EBSCOhost iPhone and Android Applications. Vul een emailadres in dat je ook kunt benaderen vanaf het mobiele toestel.
  4. Volg de instructies in de email die je hebt ontvangen.
  5. De EBSCO databases zijn nu toegankelijk met de App; ook buiten de campus.
  6. Na negen maanden is het nodig om deze autorisatie procedure opnieuw te doorlopen.

Tip: In de tijdschriftendatabase EBSCO is het mogelijk om te zoeken naar referenties (cited references). Zo kun je bijvoorbeeld zien welke artikelen naar een bepaal artikel verwijzen. Lees meer hierover op de EBSCO pagina

Tijdschriften en artikelen zoeken

Heb je de gegevens van het artikel of tijdschrift dat je zoekt? Dan is het handig om te gebruik te maken van de Journal Finder. Dit is een afgeschermde toegang, voor meer informatie zie off-campus toegang. Deze lijst laat zien of een tijdschrift beschikbaar is (online of gedrukt) en bevat een rechtstreekse link naar de database waarin het te vinden is. Is een tijdschriftartikel niet te vinden in onze bibliotheek? Dan kun je een kopie bestellen via het Interbibliothecair Leenverkeer. Zie de handleiding Informatiebronnen zoeken.

Artikelen zoeken op onderwerp

Met behulp van het zoeksysteem Discover! zoek je in alle tijdschriftenartikelendatabases van de bibliotheek en enkele open source databases. In één zoekopdracht vind je artikelen in databases zoals EBSCO, ScienceDirect en Emerald. Toegang tot de individuele tijdschriftenartikelendatabases is mogelijk via de lijst met online informatiebronnen. Zie hier de demo Zoeken in discover (Engelstalig).

Boeken zoeken en lenen

In de Nyenrode bibliotheek vind je boeken en andere gedrukte informatie. Deze publicaties zijn te vinden in de Nyenrode bibliotheekcatalogus. Bekijk hier hoe je een boek kan reserveren.

TIP: Boek niet gevonden? Wanneer een boek is uitgeleend, kun je het reserveren in de bibliotheekcatalogus. Je ontvangt een emailbericht zodra het boek beschikbaar is. Wanneer een boek niet in de collectie van de Nyenrode bibliotheek voorkomt, heb je de mogelijkheid om het aan te vragen via het Interbibliothecair Leenverkeer.

Boek verlengen?

Wil je de uitleentermijn van boeken verlengen? Ga dan naar de bibliotheekcatalogus, Log in en klik op 'My account'. Wanneer de uitleentermijn al verstreken is, kun je bij de bibliotheekmedewerkers terecht voor verlenging. Verlenging is mogelijk, tenzij een boek gereserveerd is.

Tijdschrift-alert

Wil je op de hoogte blijven van alle tijdschriften binnen jouw vakgebied? Maak dan gebruik van tijdschriftenattendering en bespaar kostbare onderzoekstijd.