Nyenrode is gevestigd op een bosrijk landgoed

Nyenrode is gevestigd op een bosrijk landgoed van bijna 60 hectare groot. Elk seizoen veranderen het uiterlijk en de kleuren van het landgoed aanzienlijk. Tijdens de lente transformeert de kasteeltuin in een zee van kleurrijke bloemen. Sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten, wilde tulpen en narcissen zijn slechts een paar voorbeelden van de planten die in grote hoeveelheden op ons landgoed bloeien.

Paddenstoelenparadijs

In de herfst verandert onze tuin in een heus paddenstoelenparadijs. In de afgelopen decennia zijn er zo'n 1300 soorten paddenstoelen ontdekt. Het landgoed van Nijenrode staat bij paddenstoelendeskundigen bekend als hét juweel in de Nederlandse mycologische kroon. September en oktober zijn de beste maanden voor het spotten van paddenstoelen.

Rozentuin

Bijzonder is ook het rosarium met duizenden rozen, dat aan het begin van de 20e eeuw door tuinarchitect Leonard Springer is ontworpen. De periode waarin de rozen bloeien, loopt vanaf de vroege zomer tot diep in het najaar. Het prieel in de rozentuin werd in 1936 door Jacques Goudstikker gekocht. Het is een zonnewijzer en bevat het opschrift 'horas non numero nisi serenas' (‘ik tel alleen de zonnige uren’). Een identiek prieel, dat uit 1786-1788 dateert, is te vinden in de Jardin des Plantes in Parijs en staat bekend als de Gloriette de Buffon.

Het landschappelijke park in Engelse stijl op het landgoed is grotendeels aangelegd tussen 1915 en 1920. Ook is er een hertenkamp aanwezig op het landgoed.

Monumentale bijgebouwen

Het kasteel is zeker niet de enige eyecatcher op het terrein van Nyenrode. Verspreid over het landgoed bevinden zich maar liefst 27 bijzondere historische monumenten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het Koetshuis
  • Het Poortgebouw
  • De Oranjerie en het kassencomplex
  • De Menagerie, met eendenkooi, volière en fazantenverblijf, duivenhokken en voederhuisje
  • Het Speelhuisje

Virtual tour

Omdat Nyenrode Business Universiteit een optimale, ongestoorde leeromgeving voor haar studenten en gasten wil waarborgen, is het niet mogelijk om het landgoed voor iedereen op ieder moment open te stellen. Er zijn gedurende het jaar een paar uitzonderingen zoals Open Monumentendag in september.

 

Contact

Servicedesk

Nyenrode Business Universiteit

Servicedesk