Prof. dr. Bas Kodden LL.M.

Hoogleraar
Bas Kodden
  • Ondernemerschap
  • Leiderschap
  • Persoonlijke Ontwikkeling
Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet het beste uit je team of organisatie haalt? Dat er zoveel meer kan worden bereikt? Word een HELD!

Prof. dr. mr. Bas Kodden is hoogleraar Leiderschap & Managementontwikkeling, coördinator van het Centrum voor Strategie, Organisatie & Leiderschap en academisch directeur van diverse leiderschapsprogramma’s van Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy, Organization & Leadership. Zijn onderzoek en onderwijs richten zich op leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling.

Kodden is de auteur van verschillende bestsellerboeken en heeft gepubliceerd in wetenschappelijke topbladen. Zijn meest recente onderzoek is gepubliceerd in Springer Nature, Palgrave Nature, Routledge en Cambridge Journal of Management and Organization. Zijn onderzoek is opgenomen in de Financial Times, Reed Elsevier en het Management Team. 

Voordat Kodden deel uitmaakte van Nyenrode Business Universiteit was hij bijna zijn hele professionele carrière ondernemer. Op 27-jarige gooide Bas het roer om en hij gaf zijn baan als leidinggevende jurist bij een financiële dienstverlener op en startte zijn eerste onderneming vanuit zijn eigen woonkamer, een recruitmentorganisatie dat zich ontwikkelde tot een groep van gespecialiseerde bureaus met meerdere kantoren en honderden medewerkers in eigen loondienst. Na 12,5 jaar als CEO te hebben gewerkt verliet hij zijn bedrijf in 2010 om verder academisch onderzoek te doen naar leiderschap en persoonlijke ontwikkeling aan Nyenrode Business Universiteit en ambitieuze professionals op te leiden en te begeleiden tot toekomstige leiders.

Kodden is geboren op 15 juli 1970 in Raalte, Salland en heeft een meestertitel in de rechtsgeleerdheid (1995) en een mastertitel in bedrijfskunde (2007) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 2011 op zijn proefschrift ‘Dedication. A study to analyse the effects of organizational design on employee engagement and knowledge productivity within Dutch legal service firms’' aan Nyenrode Business Universiteit. Zijn oratie luidde Out of Control – Durf te rebelleren.

Interesses

Kodden is per 1 januari 2022 één van de 388 leden van de unieke 7 Continenten Marathon Club. Opgericht in 1995 toen de inaugurele Antarctica Marathon het mogelijk maakte voor lopers om een marathon te lopen op alle zeven continenten. Kodden werd in 2023 als één van de eersten piloten in de wereld gediplomeerd om elektrische vliegtuigen te vliegen. Zijn motto? ‘Nothing is impossible. Aim for the sky. Be a HERO.’ 

Meest relevante publicaties