Prof. Fred Lachotzki (emeritus)

Hoogleraar
Fred Lachotzki
  • Strategie

Prof. Fred Lachotzki is emeritus hoogleraar Business Policy aan Nyenrode Business Universiteit. In 1988 werd hij benoemd tot part-time hoogleraar Strategie en in 1998 tot Philip Morris-hoogleraar Strategisch Ondernemerschap. Vanaf 2005 was hij voorzitter van het New Board Programma van Nyenrode en voorzitter van de NCD-Nyenrode Commissarissen Cyclus.

Na zijn eigen studie aan de Nyenrode Universiteit (1968) behaalde Fred Lachotzki zijn MBA aan de Universiteit van Oregon, VS.  In 1975 volgde hij het PMD-programma aan Harvard Business School. Hij begon zijn carrière in 1971 bij Koninklijke AHOLD N.V., waar hij onder andere de functie van President van verschillende divisies bekleedde. In 1981 werd hij uitgeroepen tot Salesmanager van het Jaar. 

In 1984 werd Fred Lachotzki benoemd tot vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Unigro N.V. Na vijf jaar bij Unigro trad hij in dienst bij ASKO AG, een beursgenoteerde Duitse detailhandelsonderneming, als lid van de Raad van Bestuur, waar hij vice-voorzitter werd.  Hij verliet het bedrijf in 1992.

Fred Lachotzki heeft zitting gehad in een aantal raden van bestuur bij zowel nationale als internationale organisaties waaronder Interdiscount AG  (Duitsland), Co-op (Duitsland), Virgin Retail (Groot-Brittannië), FDC Furr’s (VS), Hans Anders, Frog Navigation Systems, Business Art Services, Codi International, Merison retail (Bunschoten), Hevea B.V. (Raalte) en Unisono (Beijing, China). Daarnaast was hij lid van de raad van toezicht van MeyerMonitor (Amsterdam). Sinds mei 2007 is hij penningmeester van de Cultureel Erfgoed Portugees Israëlitische Gemeente. 

Fred is co-auteur van het boek Beyond Control, Aligning Strategy and Execution through Corporate Dialogue; in 2007 en 2008 publiceerde hij verschillende casestudies over bestuur in organisaties.