Dr. Herman van Brenk RA

Universitair hoofddocent
Herman van Brenk portret
  • Audit kwaliteit
  • Academisch onderzoek in Accountancy
  • Thesis Begeleiding

“Giving is Living”

- Morrie Schwartz, 1916-1995 -

Dr. Herman van Brenk RA is universitair hoofddocent aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Accounting, Auditing & Control. Zijn primaire onderzoeksgebied is oordeels- en besluitvorming van accountants. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar beloningsprikkels, persoonlijkheidskenmerken en groepscontroles. Zijn belangrijkste methode is experimenteel onderzoek, maar hij doet ook kritisch onderzoek.

Van Brenk behaalde een Master of Science in Accountancy (2008) en een PhD (2017) beide aan Nyenrode Business Universiteit. Hij is ook geregistreerd als registeraccountant in Nederland (2011) en werkte van 2005 tot 2014 in de controlepraktijk voor zowel Big 4 als niet-Big 4 accountantsorganisaties.

Zijn proefschrift draagt de titel 'Compensation Incentives and Personality Traits: Three Studies on their Joint Effects on Auditor Judgment and Decision Making'. Herman heeft de Best Paper Award ontvangen op het European Auditing Research Network Symposium (2017) voor een van de artikelen uit zijn proefschrift.

Van Brenk is een actief lid van de academische gemeenschap. Hij presenteert zijn werk regelmatig op internationale conferenties en in universitaire workshops. Daarnaast beoordeelt en bediscussieert hij artikelen voor internationale conferenties en tijdschriften. Herman heeft gepubliceerd in Auditing: A Journal of Practice & TheoryCritical Perspectives on AccountingEuropean Accounting ReviewInternational Journal of AuditingEconomisch Statistische Berichten, Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, and Goed Bestuur en Toezicht.

Van Brenk heeft een belangrijke rol in het bewaken van de kwaliteit van scripties op bachelor- en masterniveau in de accountancyopleiding. Verder is hij betrokken bij het geven van een onderzoeksvak en bij het begeleiden en examineren van scripties op masterniveau. Tot slot heeft Herman een module Beroepsfilosofie voor accountants ontwikkeld.