Prof. mr. dr. Jeroen Bijl

Hoogleraar
Jeroen Bijl
  • Indirecte Belastingen
  • Belastingrecht
Je snapt iets pas echt als je het goed kunt uitleggen.

Prof. mr. dr. Jeroen Bijl is hoogleraar Indirecte Belastingen en Vakcoördinator Indirecte Belastingen binnen de opleidingen Master Fiscaal Recht en Master Fiscale Economie aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Corporate Reporting, Finance & Tax. Bijl wordt enthousiast van interactie met collega's en studenten omdat je samen tot de mooiste nieuwe inzichten kan komen. Zijn doel is om weerbarstige materie toegankelijk te maken en om regelgeving te verbeteren.

Bijl heeft Fiscaal Recht gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek deed hij aan Tilburg University (2019). De titel van zijn proefschrift is “The EU VAT Treatment of Vouchers in the Context of Promotional Activities”.

Al meer dan 20 jaar is Jeroen belastingadviseur. Hij is gespecialiseerd in de omzetbelasting, met een focus op Consumer Products & Retail en internationale handel. Zijn huidige werkgever is EY, daarvoor heeft hij bij verschillende andere “Big 4” kantoren gewerkt. Verder is hij Raadsheer Plaatsvervanger bij de Belastingkamer van Hof Den Haag.

Hij treedt op als docent omzetbelasting sinds 2009. Jeroen doceerde aan het International Tax Center in Leiden en was Universitair Docent aan de Universiteit Leiden. Hij treedt nog steeds op als vaste gastdocent voor de EFS opleiding aan de Erasmus Universiteit en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Interesses

Naast tijd doorbrengen met zijn vrouw en drie dochters doet Bijl graag aan wielrennen en zwemmen.

Meest relevante publicaties

  • Bijl, J.B.O. (2020, oktober), VAT Deduction: The Relevance of Being ‘The Recipient’ of a Supply and the Use of the Supply, ECTAXREV 2020/290503
  • Bijl, J.B.O. (2021, augustus), Alternatieven voor een laag btw-tarief op groenten en fruit (of: btw als psychologisch steuntje in de rug), Opinie in NTFR 2021/2711
  • Bijl, J.B.O. (2021, juli), E-commerce and EU VAT: Theory and Practice, 2021/KLI-KTAX- Barr (ed.)
  • Bijl, J.B.O. (2021, augustus), "Virtues and Fallacies of VAT: An Evaluation after 50 Years - Chapter 11: Vouchers and VAT", 2021/KLI van Brederode (ed.)