Prof. mr. dr. Leo Witvliet (emeritus)

Hoogleraar
Leo Witvliet
  • Strategisch management
  • Professioneel Servicebeheer

Prof. mr. dr. Leo Witvliet is Emeritus Hoogleraar Interim Management aan Nyenrode Business Universiteit. Hij was een van de oprichters van het Institute of Intervention Management dat onderzoek deed op het gebied van interventies in organisaties en onderwijs- en feedbacksessies organiseerde voor praktijkdeskundigen. Het instituut werkte samen met Nyenrode Business Universiteit en verschillende andere instituten en universiteiten.

In de tien jaar dat hij verantwoordelijk was voor de afdeling Interim Management heeft Witvliet veel onderzoek gedaan en promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg op de problematiek van interim-managers, zoals hun gedrag, de rollen die zij spelen tijdens een opdracht en hun persoonlijkheidskenmerken. Hij was verantwoordelijk voor de overdracht van de afdeling Interim Management aan Resources Global Professionals (Costa Mesa, VS). Hij was als bestuurslid van de internationale raad van bestuur verantwoordelijk voor de Nederlandse vestiging en de integratie in de nieuwe internationale setting.

Hij was bijna vijf jaar lang moderator van de Europese Comenius-programma van de Rijksuniversiteit Groningen en was gasthoogleraar aan de School of Management van de Rijksuniversiteit Groningen.

Witvliet werkte bijna 17 jaar bij de politie en als directeur van de Nederlandse Reclasseringsdienst. Hij was secretaris-generaal van de European Assembly of Probation Services en was actief in de Raad van Europa op het gebied van wetgeving, standaardminimumvoorschriften inzake niet tot vrijheidsbeneming strekkende maatregelen.

Hij bezocht na de val van de Berlijnse muur veel landen in Oost-Europa en studeerde in deze periode rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna begon hij zijn eigen bureau voor strategische vraagstukken en interim-management. Na een paar jaar werd hij gevraagd om als partner/directeur interim-management aan de slag te gaan bij Ernst & Young.