Dr. Marlies de Vries RA

Assistant professor
Marlies de Vries portretfoto
  • Interdisciplinair Onderzoek
  • Accounting & Auditing
  • Gedrags- en cultuuronderzoek
  • Interne controle
  • Toezicht op integriteit
  • Controle en Gedrag
  • Risico

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. 
- Pippi Langkous -

Dr. Marlies de Vries RA is binnen Nyenrode als directeur verantwoordelijk voor de controllersopleidingen. Daarnaast is zij als faculteitslid verantwoordelijk voor een van de kernvakgebieden van de accountants-en controllersopleiding. Ook is ze actief binnen de executive programma’s als expert op het gebied van governance, gedrag en cultuur.

Vanuit haar verschillende rollen is zij trots om in evaluaties van studenten te lezen dat hun opleiding bijdraagt aan hun werk en de positie van het vak (voor de controller en accountant) van morgen. Niet alleen door het verplichte programma dat wij bieden, maar ook de extra (optionele) masterclasses bijvoorbeeld buiten het curriculum om.

Nyenrode Business Universiteit is haar alma mater, zij heeft de studie accountancy hier in 2005 afgerond. De postdoctorale opleiding voor registeraccountant (RA) heeft zij in 2006 afgerond. Van 1997-2011 heeft zij gewerkt bij PricewaterhouseCoopers, waarbij ze zowel ervaring heeft opgedaan binnen de nationale als internationale praktijk. Waaronder, een speciale opdracht voor de Wereldbank, die deels vanuit Afghanistan (standplaats Kabul) en Nederland gedaan is.

Sinds 2011 is Marlies verbonden aan Nyenrode. Haar onderzoek richt zich op gedrag en cultuur, met specifieke aandacht voor identiteitsontwikkeling, socialisatieprocessen en organisatiecultuur binnen professies. Hierbij heeft ze speciale aandacht voor jonge professionals (millennials en generatie Z).

De kernwaarden van Nyenrode zijn voor Marlies een belangrijke kapstok, vanuit al haar rollen binnen Nyenrode probeert zij deze zoveel mogelijk toe te passen en daagt zij haarzelf uit om na te gaan of ze aan alledrie de aspecten denkt.  

Nevenactiviteiten

  • Lid Commissie Toekomst Accountancysector in opdracht van Minister Hoekstra van Financiën - 1 januari 2019 – 31 maart 2020.
  • Kwartiermaker Toekomst Accountancysector in opdracht van de Minister van Financiën vanaf 1 mei 2020.

Internationale activiteiten

  • Presentaties geven tijdens verschillende internationale conferenties.

Interesses

Marlies heeft het adagium dat je met een krachtig lichaam veel aankan, een goede balans is essentieel. Daarom, combineert zij in haar vrije tijd krachttraining (crossfit) met hardlopen (conditie).

Daarnaast is zij dol op reizen, het leuke van het internationale werk zijn de conferenties in verschillende steden binnen en buiten Europa. 

Meest relevante publicaties