Prof. dr. Paul Hilbers

Hoogleraar
Paul Hilbers
  • Toezicht op de Financiële Sector

Prof. dr. Paul Hilbers is part-time hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Entrepreneurship, Governance & Stewardship. Zijn vakgebied is het toezicht op de financiële sector, en zijn leerstoel maakt deel uit van de Supervision Academy . Hilbers is gespecialiseerd in onderzoek dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van toezicht op en regulering van de financiële sector. Daarnaast richt hij zich op internationale toezichtovereenkomsten die zijn ontwikkeld in reactie op de financiële crisis, onder meer wat betreft macroprudentiële regelgeving, governance en bedrijfsmodellen.

Hilbers studeerde wiskunde aan de Universiteit van Utrecht en econometrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij zijn PhD in International Economics behaalde. Paul heeft veel gepubliceerd over monetaire, fiscale en financiële onderwerpen. 

Nevenactiviteiten

Sinds mei 2015 is Hilbers directeur Financiële Stabiliteit bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hij is lid van het Bazels Comité voor het Bankentoezicht en (mede)voorzitter van de taskforces Impact & Accountability of Banking Supervision en Sovereign Exposures. Hij is tevens lid van het permanente comité van de Financial Stability Board en plaatsvervangend lid van het BIS Committee on the Global Financial System. Daarnaast is hij lid van de stichtingsraad van de Netspar Foundation. 

Vóór zijn huidige functie was Hilbers directeur Toezichtbeleid bij DNB. Daarvoor werkte hij meer dan 15 jaar bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. In die periode werkte hij als manager en Mission Chief bij de afdeling Monetary and Capital Markets en de Europese afdeling van het IMF.