Research with Impact: 'Introducing novel company law forms for social change'

Entrepreneurship

'Introducing novel company law forms for social change: the development of tailor-made legislation for social enterprises in the Netherlands'

In 2013 startten Tineke Lambooy en Aikaterini Argyrou met hun onderzoek op het gebied van maatschappelijk ondernemerschap en recht. Het doel van het onderzoek is het juridisch faciliteren van maatschappelijke ondernemingen in Nederland. Ondernemers die een maatschappelijke onderneming starten, beschouwen we als de verkenners van de ‘nieuwe economie’. In deze nieuwe economie prioriteren ondernemingen maatschappelijke doelen boven het doel van winst maken met hun onderneming. De huidige rechtsvormen in Nederland ondersteunen deze bedrijven nog niet.

Het onderzoek heeft in de afgelopen jaren veel ondernemers ondersteund bij het vinden van passende rechtsvormen voor hun bedrijf. Daarnaast heeft het onderzoek bijgedragen aan het opstellen van de Code Sociale Ondernemingen. Deze Code is sinds 2018 in gebruik en biedt een keurmerk aan sociale ondernemingen door (h)erkenbaarheid en vertrouwen te creëren. Een vervolg op de Code Sociale Ondernemingen is de Maatschappelijke BV (BVm): een nieuwe rechtsvorm in Nederland voor bedrijven die ondernemen met een maatschappelijk doel.