Instituut

Nyenrode Sports Inc.

Nyenrode Sports Inc.

Sport zit in ons DNA. Want onze oprichters zagen al in dat sport een essentieel ingrediënt is om succesvol zaken te kunnen doen en jezelf goed te voelen. Nyenrode Sports Inc. is daarom hét internationale instituut voor sportmanagement en coaching in Nederland. Het Sports Leadership Program dat je bij ons kunt volgen haalt daarom het beste naar boven bij leiders in een topsportomgeving.

Wil je op de hoogte blijven en onze nieuwsbrief ontvangen? Laat hier je gegevens achter.

Nyenrode Sports oprichter Bartel Berkhout heeft meegewerkt aan de merkcampagne van Nyenrode. Lees hier zijn verhaal over samen presteren.

Onderwijs

Nyenrode Sports Inc. biedt drie hoofdprogramma’s aan:

Daarnaast organiseren we regelmatig op zichzelf staande seminars en colleges. Bijvoorbeeld het seminar Leidinggeven aan Winnende teams en de collegereeks Sportbestuurders van morgen.

Sports Leadership Program

Het Nyenrode Sports Leadership Program is een 1-jarig internationaal programma. Het is ontwikkeld voor en door de beste leidinggevenden uit de sportwereld. Zo begeleiden coaches van Phoenix Education je tijdens jouw Personal Leadership Development Journey. Daarin leer je op een uitdagende manier hoe je een inspirerende leider wordt en hoe je omgaat met complexe, uitdagende en vaak emotionele situaties binnen sportmanagement en coaching.

Enkele highlights van het Sports Leadership Program:

 • Internationale modules, onder andere aan University of Oregon;
 • Innovatieve en wetenschappelijke benadering van sportleiderschap;
 • Kleinschalige opzet met deelnemers uit de sport en het bedrijfsleven.

De Kickstart voor lichting 5 is op 29 januari 2019. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

NextGen Sports Leaders

Het programma NextGen Sports Leaders is een innovatief leiderschapsprogramma dat sportbestuurders de kans geeft zich te ontplooien op thema’s als verbindend leiderschap, good governance en maatschappelijk ondernemerschap. Daarnaast ligt de focus op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer als sportbestuurder.

MBA credits

Het Sports Leadership Program heeft een praktische insteek op academisch niveau en geeft bij succesvolle afronding vrijstelling voor 3 onderdelen binnen het Nyenrode Modulair MBA programma.

MSc Elective Sports Leadership

Hoe geef je op een geloofwaardige, transparante en duurzame manier leiding aan een sportorganisatie of topsport team? Welke rol spelen wereldwijde sportorganisaties als IOC en FIFA binnen toekomstige veranderingen in de sport en onze maatschappij? Het MSc Elective Sports Leadership programma geeft antwoord op deze en andere belangrijke vragen binnen de sport.

Enkele highlights binnen het MSc Elective Sports Leadership Program:

 • Identificatie van het DNA profiel van sportorganisaties;
 • Introductie tot het ‘sport ecosysteem’;
 • Duurzaamheid en sport;
 • Bezoek aan hoofdkantoren van sportorganisaties zoals AFC Ajax, NOC*NSF en Nike in Hilversum.

De deelnemers van de Elective Sports Leadership sluiten deze af met het schrijven van een paper. De paper heeft een wetenschappelijke basis, die vervolgens wordt toegepast op een praktisch sportmanagement of leiderschapsprobleem.

Studenten kiezen hun onderwerp en onderzoeksvraag zelf, gerelateerd aan één van de volgende thema’s:

 • Het DNA en ecosystemen van sportorganisaties
 • Strategie-uitvoering in de sport
 • Prestatiemanagement in sport
 • Duurzaamheid in sport en (Olympische) maatschappelijke legacy
 • Organisatie van toekomstige grote sportevenementen
 • Olympische Agenda 2020 (geloofwaardigheid, integriteit en bestuur)

Bekijk hier de papers van onze studenten.

Programma op maat

Meer behoefte aan een programma op maat? Ook dan ben je bij Nyenrode Sports Inc. aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Nationaal Onderzoek Sportbesturen

In 2015 heeft Nyenrode Sports Inc. onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre bestuurders binnen hun vereniging invloed kunnen uitoefenen op de sociaal maatschappelijk veranderingen: een vergrijzende samenleving, een toename van inkomensverschillen (toename van eenoudergezinnen en niet-westerse migranten) en een bijna exponentiële toename van snelheid in berichtgeving (social media). Deze ontwikkelingen vragen nadrukkelijk om een andere denkwijze en aanpak. Is de bestaande manier van besturen van een traditionele sportvereniging nog van deze tijd?

Onderzoek Sportbestuur oktober 2015

Diversiteit in sportbesturen

Lees onderstaand twee artikelen over vrouwelijke bestuursleden in amateurvoetbal.

AD 3 december 2017

SportPro 4 december 2017

Nyenrode Sports Inc. in de media

 

Impressie Kickstart Sports Leadership Program
Op 23 januari jl. vond de kickstart van het Sports Leadership Program plaats. Bekijk de video voor een impressie van deze dag en kom meer te weten over het programma.

Sander Bloemendaal Van een goede baan bij ING, naar een onzeker bestaan in de sport

Van een goede baan bij ING, naar een onzeker bestaan in de sport

20 december 2018
'Ik denk dat de sportwereld nog niet zo ver is dat ze bezig zijn met customer journeys: het weten wat klanten willen op basis van data.'
Casimir Westerveld Hoofd Jeugdscout Ajax wil brede blik op toptalent

Hoofd Jeugdscout Ajax wil brede blik op toptalent

29 november 2018
'De wereld is groter dan jijzelf en daar heb je een rol in. Hoe beter je weet wat die rol is, hoe beter je er invulling aan kan geven.'
Monica Visser ‘Sportbesturen veranderen veel te langzaam’

‘Sportbesturen veranderen veel te langzaam’

4 oktober 2018
'Verandering gaat zo langzaam, in besturen van sportbonden zie je de oude lichting die blijft zitten. Ik zeg niks over hun kwaliteiten, maar het geeft wel een verkeerd beeld van waar we voor staan in de sport.'
SophieSteevensz1 "Het moet en kan anders in de turnsport"

"Het moet en kan anders in de turnsport"

20 september 2018
Het moet en het kan anders in de turnsport. Van buitenaf ziet het eruit als een gewone turnclub, maar we proberen de kinderen op een moderne manier op te leiden in het turnen.
Bartel Berkhout De noodzaak van ‘mavericks’ in de sport.

De noodzaak van ‘mavericks’ in de sport.

20 september 2018
“Het faciliteren van experimenten” en het “wegnemen van belemmeringen” kan de gewenste en noodzakelijke ruimte geven aan die bijzondere mavericks binnen de sport.
WouterGudde2 Commercieel directeur Excelsior streeft naar 'blijvende impact'

Commercieel directeur Excelsior streeft naar 'blijvende impact'

5 september 2018
Wouter Gudde, ex-voetbalprof en commercieel directeur van eredivisionist Excelsior uit Rotterdam. Hij doet mee aan de opleiding Sports Leadership Program op Nyenrode Business Universiteit. Hij hoopt maar al te graag dat de opleiding ‘scoort’ bij het voldoen aan het uitgangspunt, namelijk het bieden van hulp bij het maken van een blijvende impact in de sport.
Meer nieuws

Nyenrode Sports Inc. partners

Nyenrode Sports Inc. werkt binnen haar programma’s samen met de volgende partners: