Instituut

Nyenrode Sports Inc.

Nyenrode Sports Inc.

Sport zit in ons DNA. Want onze oprichters zagen al in dat sport een essentieel ingrediënt is om succesvol zaken te kunnen doen en jezelf goed te voelen. Nyenrode Sports Inc. is daarom hét internationale instituut voor sportmanagement en coaching in Nederland. Het Sports Leadership Program dat je bij ons kunt volgen haalt daarom het beste naar boven bij leiders in een topsportomgeving.

Wil je op de hoogte blijven en onze nieuwsbrief ontvangen? Laat hier je gegevens achter.

Nyenrode Sports oprichter Bartel Berkhout heeft meegewerkt aan de merkcampagne van Nyenrode. Lees hier zijn verhaal over samen presteren.

Onderwijs

Nyenrode Sports Inc. biedt drie hoofdprogramma’s aan:

Daarnaast organiseren we regelmatig op zichzelf staande seminars en colleges. Bijvoorbeeld het seminar Leidinggeven aan Winnende teams en de collegereeks Sportbestuurders van morgen.

Sports Leadership Program

Het Nyenrode Sports Leadership Program is een 1-jarig internationaal programma. Het is ontwikkeld voor en door de beste leidinggevenden uit de sportwereld. Zo begeleiden coaches van Phoenix Education je tijdens jouw Personal Leadership Development Journey. Daarin leer je op een uitdagende manier hoe je een inspirerende leider wordt en hoe je omgaat met complexe, uitdagende en vaak emotionele situaties binnen sportmanagement en coaching.

Enkele highlights van het Sports Leadership Program:

 • Internationale modules, onder andere aan University of Oregon;
 • Innovatieve en wetenschappelijke benadering van sportleiderschap;
 • Kleinschalige opzet met deelnemers uit de sport en het bedrijfsleven.

De Kickstart voor lichting 4 is op maandag 17 september 2018. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

NextGen Sports Leaders

Het programma NextGen Sports Leaders is een innovatief leiderschapsprogramma dat sportbestuurders de kans geeft zich te ontplooien op thema’s als verbindend leiderschap, good governance en maatschappelijk ondernemerschap. Daarnaast ligt de focus op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer als sportbestuurder.

MBA credits

Het Sports Leadership Program heeft een praktische insteek op academisch niveau en geeft bij succesvolle afronding vrijstelling voor 3 onderdelen binnen het Nyenrode Modulair MBA programma.

MSc Elective Sports Leadership

Hoe geef je op een geloofwaardige, transparante en duurzame manier leiding aan een sportorganisatie of topsport team? Welke rol spelen wereldwijde sportorganisaties als IOC en FIFA binnen toekomstige veranderingen in de sport en onze maatschappij? Het MSc Elective Sports Leadership programma geeft antwoord op deze en andere belangrijke vragen binnen de sport.

Enkele highlights binnen het MSc Elective Sports Leadership Program:

 • Identificatie van het DNA profiel van sportorganisaties;
 • Introductie tot het ‘sport ecosysteem’;
 • Duurzaamheid en sport;
 • Bezoek aan hoofdkantoren van sportorganisaties zoals AFC Ajax, NOC*NSF en Nike in Hilversum.

De deelnemers van de Elective Sports Leadership sluiten deze af met het schrijven van een paper. De paper heeft een wetenschappelijke basis, die vervolgens wordt toegepast op een praktisch sportmanagement of leiderschapsprobleem.

Studenten kiezen hun onderwerp en onderzoeksvraag zelf, gerelateerd aan één van de volgende thema’s:

 • Het DNA en ecosystemen van sportorganisaties
 • Strategie-uitvoering in de sport
 • Prestatiemanagement in sport
 • Duurzaamheid in sport en (Olympische) maatschappelijke legacy
 • Organisatie van toekomstige grote sportevenementen
 • Olympische Agenda 2020 (geloofwaardigheid, integriteit en bestuur)

Bekijk hier de papers van onze studenten.

Programma op maat

Meer behoefte aan een programma op maat? Ook dan ben je bij Nyenrode Sports Inc. aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Nationaal Onderzoek Sportbesturen

In 2015 heeft Nyenrode Sports Inc. onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre bestuurders binnen hun vereniging invloed kunnen uitoefenen op de sociaal maatschappelijk veranderingen: een vergrijzende samenleving, een toename van inkomensverschillen (toename van eenoudergezinnen en niet-westerse migranten) en een bijna exponentiële toename van snelheid in berichtgeving (social media). Deze ontwikkelingen vragen nadrukkelijk om een andere denkwijze en aanpak. Is de bestaande manier van besturen van een traditionele sportvereniging nog van deze tijd?

Onderzoek Sportbestuur oktober 2015

Diversiteit in sportbesturen

Lees onderstaand twee artikelen over vrouwelijke bestuursleden in amateurvoetbal.

AD 3 december 2017

SportPro 4 december 2017

Nyenrode Sports Inc. in de media

Hockey in Japan: 'Ze zitten in een team, maar ze spelen niet samen'
Hockeycoach Siegfried Aikman is sinds april 2017 bondscoach van de Japanse hockeymannenploeg. Met deze ploeg is hij verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 2020. Aikman vertelt over het omgaan met cultuurverschillen, communiceren zonder elkaars taal te spreken en zijn wens om hockey in Japan verder te ontwikkelen en de sport groter te maken.

Missie: 'onderwijs en sport duurzaam verbinden'
Sport en onderwijs kunnen veel van elkaar leren, maar het zijn sectoren die nog veel te weinig met elkaar in contact staan. Ivar Hageman ziet het als zijn missie om een betere verbinding tot stand te brengen.

'Shorttrack is het spektakel van de 21e eeuw'
Cees Juffermans nam deel aan de tweede lichting van het Sports Leadership Program en analyseert momenteel de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Impressie Kickstart Sports Leadership Program
Op 23 januari vond de kickstart van het Sports Leadership Program plaats. Bekijk de video voor een impressie van deze dag en kom meer te weten over het programma.

Coach Sjoerd Marijne gaat nu uit van een player-driven aanpak
In 2015 nam Sjoerd Marijne deel aan de eerste lichting van het Sports Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit en is nu bondscoach van de Indiase mannenploeg.

'De koning als boegbeeld Olympische Spelen in Nederland'
Merijn Zeeman, sportief directeur van wielerploeg Team LottoNL-Jumbo, schreef voor het Sports Leadership Program een plan dat de organisatie van grote sportevenementen relateert aan toch al noodzakelijke infrastructurele investeringen.  

De vraag van Peter Sprenger aan Bartel Berkhout
In de rubriek Vraag & Antwoord van Sport Knowhow XL stellen sportbestuurders elkaar vragen over diverse onderwerpen in de sport.

Commercieel directeur Excelsior streeft naar 'blijvende impact'
Wouter Gudde, ex-voetbalprof en commercieel directeur van eredivisionist Excelsior uit Rotterdam, stroomt in april 2018 in het Sports Leadership Program en wil hulp bij het maken van een blijvende impact in de sport.

Luuc Eisinga Het onderscheidend vermogen van een sportvereniging

Het onderscheidend vermogen van een sportvereniging

Onderwijs |  18 juli 2018
Sinds 2016 is Luuc Eisenga algemeen directeur bij sc Heerenveen. Daarvoor woonde hij 20 jaar in het buitenland, waar hij onder meer werkte als communicatiemanager. Vóór zijn overstap naar het voetbal, was Eisenga algemeen directeur van de AIGCP, de belangenvereniging van professionele wielerploegen. Luuc Eisenga is deelnemer aan de derde lichting van het Sports Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit.
DSC_6953 Nyenrode NextGen Sports Leaders Program van start

Nyenrode NextGen Sports Leaders Program van start

Onderwijs |  19 juni 2018
Deze week start de eerste lichting deelnemers aan het Nyenrode NextGen Sports Leaders Program. De groep deelnemers wordt in twee modules uitgedaagd om de kopgroep te vormen van een nieuwe soort sportbestuurders en -leiders. Het NextGen Sports Leaders Program is door Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met NOC*NSF ontwikkeld als antwoord op de veranderende behoeften ten aanzien van sportbestuur en -leiderschap.
Esther Vergeer Esther Vergeer: 'Je moet altijd dicht bij jezelf blijven'

Esther Vergeer: 'Je moet altijd dicht bij jezelf blijven'

Onderwijs |  19 juni 2018
Het belangrijkste voor goed leiderschap in de sport is gevoel, betoogt Vergeer. 'Natuurlijk zijn kennis en kunde belangrijk, maar je moet er gevoel bij hebben, bijvoorbeeld omdat je zelf altijd veel aan sport hebt gedaan of omdat je er altijd als vrijwilliger bij betrokken bent geweest. Die persoonlijke affiniteit heb je nodig om dicht genoeg bij de sport te kunnen staan.'
Sports 1 Bouwen aan een nieuwe generatie sportbestuurders

Bouwen aan een nieuwe generatie sportbestuurders

Onderwijs |  17 mei 2018
"Als je wil investeren in sport, begin dan bij lokale sportbestuurders", zegt Jill Eekhart van Nyenrode Business Universiteit. Samen met Huibert Brands van NOC*NSF werkt zij aan NextGen Sports Leaders, een nieuwe opleiding voor sportbestuurders
Topzorg = Topsport ‘Wat de zorg kan leren van topsport’

‘Wat de zorg kan leren van topsport’

Opinie |  25 april 2018
Velen, die er op welke manier dan ook mee te maken krijgen, realiseren zich dat het hebben van een chronische aandoening soms te vergelijken is met het bedrijven van topsport.
Rutger Smith Topsport in de bestuurskamer

Topsport in de bestuurskamer

Opinie |  5 april 2018
Kogelstoter en discuswerper Rutger Smith, vanaf 2000 maar liefst 27 keer in- en outdoor Nederlands kampioen kogelstoten of discuswerpen én winnaar van zeven zilveren/bronzen medailles bij een EK of WK op één van zijn twee favoriete disciplines, wil nog één keer schitteren tijdens het EK deze zomer in Berlijn en daarna is het gedaan met zijn lange topsportcarrière. Om zich voor te bereiden op zijn maatschappelijke loopbaan daarna begint hij volgende week aan het Sports Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit. Een bestuurlijke functie in de sport is zijn doel.
Meer nieuws

Nyenrode Sports Inc. partners

Nyenrode Sports Inc. werkt binnen haar programma’s samen met de volgende partners:

Class 2017 - 2018

Onderstaande deelnemers zijn gestart in de derde lichting van het Sports Leadership Program.

Sports Leadership Program

Class 2016 - 2017

groep2-HR 

bovenste rij v.l.n.r.: Pieter Bas Bruggink, Ronald Lamsma, Merijn Zeeman, Jayant Kaulesar Sukul

middelste rij v.l.n.r.: Cees Juffermans, Lucas Judge, Billy van den Ende, Frank Gimbrère, Jacques Loomans

onderste rij v.l.n.r.: Bartel Berkhout, Ernst Ligthart, Marjon Kooistra, Hanneke van der Marel,  Frank Thewessem, Marja Spreij, Conny Wenting.

Niet op de foto: Boris Kusmirak, Walter van der Mast, Reinoud Wolff

Class 2015 - 2016

Groepsfoto 2015-2016

bovenste rij v.l.n.r.: Nick van Kouwenhoven, Paul Rinkens, Michiel Vervoort, Peter Lansaat, Edward van Wonderen, Toine Linders

middelste rij v.l.n.r.: Conny Wenting, Steven de Jongh, Sjoerd Marijne, Joscha de Vries, Erwin van den Braak

onderste rij v.l.n.r.: Bartel Berkhout, Mark Tuitert, Mark Rutte, Elisa Ostet, Maike Willems, Wim Biesterveld, Markus Neumann, Sophie Conijn

Graduation 2015 - 2016