Instituut

Nyenrode Sports Inc.

Nyenrode Sports Inc.

Sport zit in ons DNA. Want onze oprichters zagen al in dat sport een essentieel ingrediënt is om succesvol zaken te kunnen doen en jezelf goed te voelen. Nyenrode Sports Inc. is daarom hét internationale instituut voor sportmanagement en coaching in Nederland. Het Sports Leadership Program dat je bij ons kunt volgen haalt daarom het beste naar boven bij leiders in een topsportomgeving.

Wil je op de hoogte blijven en onze nieuwsbrief ontvangen? Laat hier je gegevens achter.

Nyenrode Sports oprichter Bartel Berkhout heeft meegewerkt aan de merkcampagne van Nyenrode. Lees hier zijn verhaal over samen presteren.

Op maandag 28 mei aanstaande organiseren we samen met Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) het symposium ‘Topzorg=Topsport’ in de Amsterdam ArenA.

Onderwijs

Nyenrode Sports Inc. biedt twee hoofdprogramma’s aan:

Daarnaast organiseren we regelmatig op zichzelf staande seminars en colleges. Bijvoorbeeld het seminar Leidinggeven aan Winnende teams en de collegereeks Sportbestuurders van morgen.

Sports Leadership Program

Het Nyenrode Sports Leadership Program is een 1-jarig internationaal programma. Het is ontwikkeld voor en door de beste leidinggevenden uit de sportwereld. Zo begeleiden coaches van Phoenix Education je tijdens jouw Personal Leadership Development Journey. Daarin leer je op een uitdagende manier hoe je een inspirerende leider wordt en hoe je omgaat met complexe, uitdagende en vaak emotionele situaties binnen sportmanagement en coaching.

Enkele highlights van het Sports Leadership Program:

 • Internationale modules, onder andere aan University of Oregon;
 • Innovatieve en wetenschappelijke benadering van sportleiderschap;
 • Kleinschalige opzet met deelnemers uit de sport en het bedrijfsleven.

De derde lichting van dit programma start op 8 april 2018.

De Kickstart voor lichting 4 is op maandag 17 september 2018. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

MBA credits

Het Sports Leadership Program heeft een praktische insteek op academisch niveau en geeft bij succesvolle afronding vrijstelling voor 3 onderdelen binnen het Nyenrode Modulair MBA programma.

MSc Elective Sports Leadership

Hoe geef je op een geloofwaardige, transparante en duurzame manier leiding aan een sportorganisatie of topsport team? Welke rol spelen wereldwijde sportorganisaties als IOC en FIFA binnen toekomstige veranderingen in de sport en onze maatschappij? Het MSc Elective Sports Leadership programma geeft antwoord op deze en andere belangrijke vragen binnen de sport.

Enkele highlights binnen het MSc Elective Sports Leadership Program:

 • Identificatie van het DNA profiel van sportorganisaties;
 • Introductie tot het ‘sport ecosysteem’;
 • Duurzaamheid en sport;
 • Bezoek aan hoofdkantoren van sportorganisaties zoals AFC Ajax, NOC*NSF en Nike in Hilversum.

De deelnemers van de Elective Sports Leadership sluiten deze af met het schrijven van een paper. De paper heeft een wetenschappelijke basis, die vervolgens wordt toegepast op een praktisch sportmanagement of leiderschapsprobleem.

Studenten kiezen hun onderwerp en onderzoeksvraag zelf, gerelateerd aan één van de volgende thema’s:

 • Het DNA en ecosystemen van sportorganisaties
 • Strategie-uitvoering in de sport
 • Prestatiemanagement in sport
 • Duurzaamheid in sport en (Olympische) maatschappelijke legacy
 • Organisatie van toekomstige grote sportevenementen
 • Olympische Agenda 2020 (geloofwaardigheid, integriteit en bestuur)

Bekijk hier de papers van onze studenten.

Programma op maat

Meer behoefte aan een programma op maat? Ook dan ben je bij Nyenrode Sports Inc. aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Nationaal Onderzoek Sportbesturen

In het voorjaar van 2015 is Nyenrode Sports Inc. van start gegaan met het Nationaal Onderzoek Sportbesturen. Ruim duizend sportbestuurders deden hieraan mee.

Het onderzoek geeft antwoord op de vraag hoe we sport besturen in Nederland en hoe sportbestuurders invloed uitoefenen op sociaal maatschappelijke veranderingen zoals vergrijzing, grotere inkomensverschillen en de impact van (social) media.

Nyenrode Sports Inc. in de media

'Shorttrack is het spektakel van de 21e eeuw'
Cees Juffermans nam deel aan de tweede lichting van het Sports Leadership Program en analyseert momenteel de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Impressie Kickstart Sports Leadership Program
Op 23 januari vond de kickstart van het Sports Leadership Program plaats. Bekijk de video voor een impressie van deze dag en kom meer te weten over het programma.

Coach Sjoerd Marijne gaat nu uit van een player-driven aanpak
In 2015 nam Sjoerd Marijne deel aan de eerste lichting van het Sports Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit en is nu bondscoach van de Indiase mannenploeg.

'De koning als boegbeeld Olympische Spelen in Nederland'
Merijn Zeeman, sportief directeur van wielerploeg Team LottoNL-Jumbo, schreef voor het Sports Leadership Program een plan dat de organisatie van grote sportevenementen relateert aan toch al noodzakelijke infrastructurele investeringen.  

De vraag van Peter Sprenger aan Bartel Berkhout
In de rubriek Vraag & Antwoord van Sport Knowhow XL stellen sportbestuurders elkaar vragen over diverse onderwerpen in de sport.

Commercieel directeur Excelsior streeft naar 'blijvende impact'
Wouter Gudde, ex-voetbalprof en commercieel directeur van eredivisionist Excelsior uit Rotterdam, stroomt in april 2018 in het Sports Leadership Program en wil hulp bij het maken van een blijvende impact in de sport.

Jeroen Hulst Teamsport krijgt revaliderende militairen hun bed uit

Teamsport krijgt revaliderende militairen hun bed uit

Onderwijs |  9 maart 2018
Jeroen Hulst begeleidde de afgelopen drie jaar militairen die tijdens hun dienstperiode een blijvende beperking hebben opgelopen naar de Invictus Games. Nu wordt hij bestuurslid van deze internationale sportorganisatie en start hij in april met het Sports Leadership Program.
Lucas Judge Van topspeler naar topcoach: Lucas Judge over leiderschap

Van topspeler naar topcoach: Lucas Judge over leiderschap

Onderwijs |  2 februari 2018
In 2016 nam voormalig tophockeyer Lucas Judge deel aan de tweede lichting van het Sports Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit. 'Voor mij betekent leiderschap vooral weten wat je eigen visie is, en dat beeld duidelijk kunnen, neerzetten terwijl je dicht bij jezelf blijft.'
Bas Kodden De paradox van leidinggeven aan winnende teams

De paradox van leidinggeven aan winnende teams

Opinie |  18 december 2017
Leiderschap in de sport is - overigens net zoals in het bedrijfsleven - vaak een contradictio in terminis, aldus leiderschapscoach en managementwetenschapper dr. Bas Kodden. "De meeste leidinggevenden geven leiding wanneer ze het vooral niet moeten doen, en geven geen leiding wanneer ze het vooral wel moeten doen. Omgaan met deze paradox vergt naast zelfkennis ontzettend veel ervaring en kunde.”
Bartel Berkhout Hoe creëer je Legacy in betaald voetbal?

Hoe creëer je Legacy in betaald voetbal?

Onderwijs |  12 december 2017
Op woensdag 22 november jongstleden verzorgde Bartel Berkhout, directeur van het Nyenrode Sports Instituut, een Masterclass voor toezichthouders betaald voetbal bij de KNVB te Zeist.
NOC NSF ondertekening intentieverklaring NOC*NSF en Nyenrode streven samen naar nieuw leiderschap in sport

NOC*NSF en Nyenrode streven samen naar nieuw leiderschap in sport

Over Nyenrode |  3 oktober 2017
Olympische sportkoepel NOC*NSF en Nyenrode Business Universiteit hebben vandaag een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend op het gebied van leiderschapsontwikkeling in sport. Onder meer door het selecteren van ambitieuze toptalenten voor het Nyenrode Sports Leadership Program van Nyenrode, wil NOC*NSF een actieve bijdrage leveren aan de professionalisering van leiderschap in de sportwereld.
Sports class 2016-2017 'Duurzaam verbeteren van het sportklimaat'

'Duurzaam verbeteren van het sportklimaat'

Onderwijs |  28 september 2017
Een nieuwe lichting deelnemers van het Nyenrode Sports Leadership Program heeft op 25 september de opleiding afgerond en het certificaat in ontvangst genomen. De enthousiaste groep, werkzaam als coach, bestuurder of ondernemer in het sportecosysteem is een jaar lang intensief bezig geweest rondom de thema’s duurzaamheid, integriteit en leiderschap in sport.
Meer nieuws

Nyenrode Sports Inc. partners

Nyenrode Sports Inc. werkt binnen haar programma’s samen met de volgende partners:

Class 2017 - 2018

Onderstaande deelnemers starten in de derde lichting van het Sports Leadership Program.

Sports Leadership 3

Class 2016 - 2017

Groepsfoto 2016-2017

bovenste rij v.l.n.r.: Jacques Loomans, Pieter Bas Bruggink, Sophie Conijn, Boris Kusmirak, Marja Spreij, Hanneke van der Marel, Houdijn Beekhuis, Frank Gimbrère, Marjon Kooistra, Walter van der Mast, Lila de Soysa, Frank Thewessem, Bartel Berkhout, Reinoud Wolff

onderste rij v.l.n.r.: Conny Wenting, Steven de Jongh, Jayant Kaulesar Sukul, Ernst Ligthart, Cees Juffermans, Ronald Lamsma

Class 2015 - 2016

Groepsfoto 2015-2016

bovenste rij v.l.n.r.: Nick van Kouwenhoven, Paul Rinkens, Michiel Vervoort, Peter Lansaat, Edward van Wonderen, Toine Linders

middelste rij v.l.n.r.: Conny Wenting, Steven de Jongh, Sjoerd Marijne, Joscha de Vries, Erwin van den Braak

onderste rij v.l.n.r.: Bartel Berkhout, Mark Tuitert, Mark Rutte, Elisa Ostet, Maike Willems, Wim Biesterveld, Markus Neumann, Sophie Conijn

Graduation 2015 - 2016


Contact