Advanced Project Management

De rol van projecten in organisaties wordt steeds belangrijker. Voor veel organisaties zijn projecten zelfs het belangrijkste instrument voor de uitvoering en het bereiken van de strategische doelstellingen..

5 tips voor Advanced Project Management

De omvang en complexiteit van veel projecten neemt toe. In combinatie met de verdergaande ‘juridisering’ van de maatschappij en de groeiende claimcultuur, maakt de uitdaging voor projectmanagers steeds groter. Ondanks de vele ‘lessons learned’ en de beschikbare projectmanagement methodieken, leert de praktijk dat het overgrote deel van de projecten die worden uitgevoerd niet (geheel) succesvol wordt afgerond en opgeleverd. Vijf tips van Ir. Fer Tummers, programma-manager om daar verandering in te brengen.

1. Accepteer geen project als je er niet tenminste enige affiniteit mee hebt

Als projectmanager hoef je zeker niet een inhoudelijke expert te zijn om van je project een succes te maken. Maar puur procesmatig en op afstand managen, is voor (bijna) alle projecten onvoldoende. Als projectmanager zul je je op gepaste momenten in onderdelen van je project moeten verdiepen om te begrijpen wat er speelt en om adequaat te kunnen handelen. Een beetje affiniteit met je project is dan toch wel een minimum voorwaarde voor succes.

2. Zorg voor flexibiliteit in je plannen

De alledaagse realiteit heeft ook invloed op de uitvoering van projecten. Dat vraagt om bijsturen en aanpassen van de plannen voor het project. Als er bij aanvang onvoldoende ruimte (buffers) en flexibiliteit in die plannen zit om wendbaar te kunnen zijn, is het project bij aanvang gedoemd te mislukken. ‘Everybody has a plan, until they get punched in the mouth!’.

3. Geef leiding aan je projectteam

Als projectmanager ben je vaak gedwongen “te roeien met de riemen die je beloofd zijn”. Je projectteam bestaat veelal uit collega’s die uit andere delen van de organisatie worden toegewezen, soms parttime. Als projectmanager moet je niet alleen je projectorganisatie inrichten (maatwerk) maar zul je ook leiding moeten geven aan dit team. Daarbij dien je niet alleen te zorgen voor resultaten en voor veiligheid in het team, je bent ook verantwoordelijk voor de conflicten en dilemma’s die ongetwijfeld zullen opduiken. Hier zul je dus mee om moeten kunnen gaan.

4. Ontwikkel een vooruitziende blik

Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar valt in de praktijk wel mee. Zorg dat je als projectmanager, en met je kernteam, voldoende tijd hebt om na te denken over de volgende fasen in je project. Wat wil je bereiken, wat zijn je uitdagingen en welke risico’s kun je signaleren. Een proactieve houding is absolute noodzaak om problemen vóór te zijn, zowel van de projectmanager als van zijn team.

5. Vergeet je stakeholders niet

Uiteraard is de opdrachtgever of stuurgroep een, zoniet dé, belangrijk(st)e stakeholder voor een projectmanager. In elk project zijn er echter nog vele andere betrokkenen die beïnvloed worden door jouw project of die invloed kunnen uitoefenen op je project. Wees je als projectmanager bewust van deze stakeholders en zorg dat je de belangrijkste stakeholders tijdig en op de juiste wijze betrekt. Tevreden stakeholders zorgen voor een succesvol project.

 

Masterclass Advanced Project Management 

Tijdens de masterclass Advanced Project Mangement krijg je op essentiële gebieden tools, technieken én vaardigheden om van begin tot eind projecten succesvol te managen. We wisselen theorie en praktijk continu af en je gaat aan de slag met actuele onderwerpen op het gebied van projectmanagement.  

Ir. Fer Tummers MBA, programma-manager van de Masterclass Advanced Project Management.

Opleidingen

Gevonden: 1 opleidingen
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-29_600x400 Masterclass Advanced Project Management

Masterclass Advanced Project Management

< 10 dagen | Nederlands | 1 oktober 2024
Tijdens de masterclass Advanced Project Management leer je de essentiële soft skills voor project managers.

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl