Digitaal leiderschap bij de overheid

De digitalisering gaat nog steeds in sneltreinvaart. Ook bij de overheid heeft dat grote invloed op de bedrijfsvoering en investeringen in data, ICT-systemen en medewerkers.

5 tips over Digitaal leiderschap bij de overheid

Uit onderzoek blijkt dat velen moeite hebben om overheidsorganisaties vooruit te helpen en de dienstverlening en informatiehuishouding zo op te lijnen dat er een mooie flow aan dienstverlening ontstaat. Een flow die compliant is, echte meerwaarde voor de burger levert en medewerkers laat samenwerken. Vijf tips van Tom Dalderup, programma-manager van de masterclass Digitaal Leiderschap bij de overheid.

1. Stimuleer professionals en management om digitale vaardigheden te ontwikkelen

Professionals en management vragen om continue digitale prikkelingen en persoonlijke ontwikkeling. Dat kan alleen als jouw leiderschap weet te inspireren, te verbinden en vertrouwen weet te geven. Maar ook dienend is in de werkprocessen, en om het management te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid in de digitalisering. Dat vraagt om verandering in mindset en gedrag.

2. Verlies je burgers niet uit het oog

Nieuwe snelle dienstverlening en slim inzetten van nieuwe wetgeving kunnen het verschil maken. Platformen en informatievoorzieningen voor optimale klantbediening zijn vitaal voor compliance en het vertrouwen in de dienstverlening van de overheid.

3. Zet de juiste voorzieningen goed in

Sterk leiderschap is een voorwaarde voor succesvolle digitale transformatie; managers en leiders moeten ervoor zorgen dat hun plannen voor digitale transformatie robuust, waarde creërend en toekomstvast zijn. Durf te experimenteren met nieuwe technologieën in pilots die kansen bieden voor de organisatie. Maak je business bondgenoot.

4. Zorg voor een adaptief governance model

Traditionele governance is niet meer voldoende. ‘No size fits all’. Zorg voor een adaptieve governance. Met de juiste mix aan stakeholders geef je richting aan de juiste governance resultaten, controles en het bereiken van de doelen per domein. Daarmee borg je de resultaten en voortgang. Focus op snel kunnen inspelen op kansen, met continue aandacht voor investeringen, risico’s en waardecreatie. Neem eigenaarschap.

5. Zorg dat je stakeholders voelt en voedt

Jouw dynamische omgeving kent vele stakeholders, waarvan sommige belangrijker zijn dan anderen. Zorg voor goede relaties, en doorgrond de cultuuraspecten zodat ook stakeholders in de periferie op de radar blijven. Prioriteren zijn nodig, maar besef dat een onverwachte gebeurtenis ook ‘slapende stakeholders’ ineens invloedrijk kan maken. Ga continue de dialoog aan onder het motto 'wie geeft ontvangt'. Verandering is meer dan inhoud en proces.

Masterclass Digitaal leiderschap bij de overheid

Met het beeld van de toekomst ben jij in staat om voortdurend in te spelen om toegevoegde waarde te leveren. Tijdens de masterclass Digitaal leiderschap bij de overheid doe je inspiratie op en krijg je antwoord op de vraag 'Hoe krijg je ze mee?'.
Tom Dalderup

Tom Dalderup - programma-manager masterclass Digitaal leiderschap bij de overheid

Opleidingen

Gevonden: 1 opleidingen
2 Masterclass Digitaal leiderschap bij de overheid

Masterclass Digitaal leiderschap bij de overheid

< 10 dagen | Nederlands | 24 september 2024
Tijdens de masterclass Digitaal leiderschap bij de overheid leren experts je hoe je de organisatie meeneemt in de gewenste en vereiste digitaliseringsslag.

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl