Strategic Foresight

Nieuwe technologieën, nieuwe (geo)politieke verhoudingen en een andere samenleving. Hoe wordt jouw organisatie futureproof? En hoe zorg je ervoor dat je vandaag al inspeelt op de transities van morgen?

5 tips over Strategic Foresight

Nieuwe technologieën, nieuwe (geo)politieke verhoudingen en een andere samenleving. Hoe wordt jouw organisatie futureproof? En hoe zorg je ervoor dat je vandaag al inspeelt op de transities van morgen? Vijf tips van Loulou Nekkers, programma-manager van de masterclass Strategic Foresight.

1. Kijk verder dan de horizon

Nieuwe trends en ontwikkelingen ontdekken vraagt om een open blik en verder kijken dan je huidige horizon. Zo kan je vroege signalen van verandering herkennen, zowel binnen als buiten jouw sector. Én nieuwe kansen of bedreigingen identificeren. 

2. Denk tegendraads

Probeer buiten de gebaande paden te denken. Kijk eens anders tegen bepaalde zaken aan. Niet alleen als het nodig lijkt, maar ook als het niet nodig lijkt. Kom tot verrassende oplossingen of ideeën met omdenken. 

3. Start met een heldere vraag

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wees vanaf het begin duidelijk wat je vraag of doel is van je toekomstverkenning. Wat wil je onderzoeken of verkennen en hoever wil je vooruit kijken? 

4. Betrek de omgeving

Nadenken en voorbereiden over de toekomst doe je liever niet alleen. Door mensen van binnen en buiten je organisatie te betrekken krijg je nieuwe visies op bestaande ideeën én zorg je voor draagvlak voor een nieuwe strategie, missie of visie.

5. Systematiseer 

Om voortdurend alert te zijn en na te denken over de toekomst binnen je organisatie kan het helpen de methodieken te institutionaliseren of systematiseren. Zo is je organisatie constant voorbereid op onverwachte ontwikkelingen. 


Masterclass Strategic Foresight

Tijdens de masterclass Strategic Foresight delen bekende toekomststrategen, trendwatchers en futurologen hoe zij denken dat de wereld van morgen eruit ziet en leer je vaardigheden en methodieken om te komen tot een futureproof strategie voor jouw organisatie.

Loulou Nekkers

Loulou Nekkers - programma-manager masterclass Strategic Foresight

Opleidingen

Gevonden: 1 opleidingen
Psychologie van leiderschap Masterclass Strategic Foresight

Masterclass Strategic Foresight

< 10 dagen | Nederlands | 15 oktober 2024
Hoe wordt jouw organisatie futureproof? En hoe zorg je ervoor dat je vandaag al inspeelt op de transities van morgen?

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl