Vijf tips om technologie en data beter te organiseren

Technologie wordt steeds meer onderdeel van het primaire product en dienst. Data zorgt voor een slimmere afhandeling in processen of een uniekere klantbeleving. Hoog tijd om je tech en data slimmer te organiseren. Vijf tips van Gerard Wijers.

Organiseer naar verschillende soorten IT

Tip 1: De tijd dat je op één manier IT kon organiseren is voorbij. Sommige Tech teams verdienen rechtstreeks geld en moeten optimaal agile kunnen functioneren en leveren als nodig meerdere keren per dag nieuwe functionaliteit, andere Tech teams hebben baat bij een bepaalde rust en is het verstandig om vooral de leverancier van de oplossing te volgen. Ook ontstaat er steeds meer enabling teams op gebied van data en integratie. Het inrichten van de Tech en Data organisatie is een nieuw vak geworden waarbij teams afhankelijk van hun doel zich anders dienen in te richten.

Maak je Tech organisatie schaalbaar en wendbaar

Tip 2. Schaalbaarheid en wendbaarheid zijn belangrijke paramaters voor een moderne Tech en Data organisatie. De behoefte van vandaag is niet perse de behoefte van morgen. Nieuwe wetgeving, nieuwe markten, nieuwe producten leiden tot een andere strategische focus. Hoe buig je dan een Tech organisatie om die steeds meer ingericht is rond zelforganiserende teams? Nieuwe coordinatiemechanismen gaan ontstaan om als gehele organisatie wendbaar te worden. Zorg voor een heldere drielaagse coördinatie op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau.

Zorg voor een stevig centraal data fundament

Tip 3. Meer data komt beschikbaar en is tijdiger nodig en relevanter voor de dagelijkse praktijk. De benodigde datakwaliteit gaat omhoog en veel organisaties worstelen met een gebrekkige inrichting en een gebrekkige kwaliteit van hun data. Er is een bepaalde mate van centralisatie van dataverantwoordelijkheid nodig. Verantwoordelijkheden ten aanzien van dataplatformen, datakwaliteit, data security en privacy, data architectuur zijn centrale verantwoordelijkheden. Door vanuit een stevig fundament data ter beschikking te gaan stellen, ontstaat slimheid in de business waar analisten en scientists organisaties en management kunnen helpen steeds databewuster te worden.

Denk niet dat je alles zelf kunt

Tip 4. Je kan veel waardevolle software en functionaliteit kopen. Het is verstandig om niet af te wijken van hetgeen op de markt te koop is. Simpel gezegd: Een deel van de IT is vraag gestuurd, en een deel is aanbod gestuurd. Daartussen heb je nog de ontwikkeling van krachtige platformen die als het ware al veel klaarzetten.  Het nadenken over wat je koopt en wat je zelf uniek wilt ontwikkelen is een verfijnd spel geworden. Daarbovenop is er vervolgens nog de vraag welke werkzaamheden je zelf wilt doen: Kies je er voor om de regisseur te zijn of heb je ook eigen tech en data engineering capabilities in huis. Eén ding staat vast: Ga niet alles zelf doen en richt je zelf op dat wat jou als organisatie uniek maakt.

Bereid je er op voor dat jezelf ook in bepaalde mate een IT en data leverancier wordt

Tip 5. Tenslotte wordt elke bedrijf ook een beetje data en IT leverancier. De digitale kanalen en interfaces worden steeds belangrijker en moeten ook steeds vaker 24 uur per dag werken. Dit betekent 24 uur per dag beschikbaar, bij problemen 24 uur per dag bereikbaar. Maar het betekent ook verstand van zaken ten aanzien van IT contracten en service-overeenkomsten en van gebruiks- en verwerkersovereenkomsten. Het call center ziet steeds meer technische en functionele vragen op zich af komen. Wederom een reden om jezelf op gebied van tech en data slimmer te organiseren.

 

Gerard Wijers

''Het is mijn ambitie om de verschillen in digitale volwassenheid tussen organisaties terug te brengen.''

Gerard Wijers is kerndocent van de Modulair Executive MBA in Business & IT. Hij geeft de module Organization and Value of Data and Technology. Ook is hij adviseur en oprichter van adviesbureau Anderson MacGyver.

Meer informatie module

Gevonden: 1 opleidingen
EMBA Business Value of Data and Technology - MBA module Business & IT

Business Value of Data and Technology - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | September 12 2024
Biedt academische kennis en praktische hulpmiddelen om IT en data doelgericht te organiseren.

Vragen of direct aanmelden?


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor het plannen van een vrijblijvend informatiegesprek via

MMBA@nyenrode.nl