'New Board Program leidde tot nieuwe carrièrestappen’

20 december 2023
Onderwijs

Als bestuurder in een veeleisende omgeving sta je voor verschillende uitdagingen. Paula Mooij, CEO bij ABN AMRO Verzekeringen, en Rachida el Johari, partner bij Sagiure Legal, volgden beiden het New Board Program van Nyenrode Business Universiteit. Zij vertellen welke inzichten zij opdeden en hoe dit bijdroeg aan nieuwe stappen in hun carrière.

“Toen ik startte met het New Board Program, was ik commercieel directeur bij ABN AMRO Verzekeringen. Dat was mijn eerste rol als statutair bestuurder en ik merkte dat ik behoefte had aan meer handvatten. Ook wilde ik inspiratie opdoen met betrekking tot de invulling van die rol. Daarnaast was ik benieuwd hoe het besturen er bij andere organisaties in andere branches aan toe gaat”, vertelt Mooij. Voor El Johari vormde het verruimen van het commerciële blikveld een belangrijke reden om zich op te geven voor het programma. Ook had ze de wens om ondernemers en ondernemingen vanuit een diepgaander begrip van zakelijke strategische doelstellingen en afwegingen te adviseren. “Als advocaat ben je vaak eendimensionaal bezig omdat je uitsluitend opkomt voor de belangen van je cliënt en je primair bezighoudt met het recht. Ik vergelijk het wel eens met een voetbalveld: de lijnen vormen het juridisch kader, maar daarbinnen wordt het spel gespeeld waarbij spelers verschillende rollen hebben.” 

Persoonlijke aanpak

El Johari is naast advocaat ook lid van de raad van toezicht van het H'ART Museum, voorheen Hermitage Amsterdam. “Wegens de oorlog in Oekraïne, hebben wij moeten besluiten om Hermitage Amsterdam te sluiten. Vervolgens hebben we geschiedenis geschreven door het H'ART Museum op te richten met drie van de meest toonaangevende musea ter wereld. Tijdens het New Board Program kreeg ik handvatten aangereikt die ik in mijn rol als toezichthouder direct kon toepassen. Denk aan crisismanagement, boardroom dynamics en hoe je om kunt gaan met overheidsdruk vanuit binnen- en buitenland.” Mooij was verrast door de persoonlijke aanpak van het programma. “Er is veel aandacht voor wie je bent als mens en hoe je met je eigen authenticiteit invulling kan geven aan je werk. Voor mij was dat een inspirerende zoektocht”, vertelt ze. “Ik geef nu op mijn eigen manier vorm aan stakeholdersmanagement. Ook heb ik geleerd hoe je de juiste governance kunt inrichten en hoe ik iedereen binnen die structuur kan ondersteunen bij het realiseren van de strategie.” Zowel Mooij als El Johari vonden de sfeer binnen de deelnemersgroep heel prettig en veilig. “Een rol als bestuurder of toezichthouder kan soms ook een beetje eenzaam zijn en het was daarom fijn om met andere deelnemers te kunnen sparren. Het leverde naast inspiratie ook veel herkenning op”, legt Mooij uit. El Johari beaamt dit: “Door de veilige setting, durfden mensen zich ook kwetsbaar op te stellen. Dat leidde tot mooie gesprekken en soms ook tot stevige discussies.” 

Inspirerende sprekers

Tijdens het New Board Program geven inspirerende sprekers en ervaren bestuursleden hun visie op boardroom issues. Mooij raakt geïnspireerd door Mark Dijksman, oprichter en  CEO van OneUp. “De verzekeringsbranche staat niet bekend als koploper op het gebied van innovatie, al zijn wij erg actief met het gebruik van bijvoorbeeld AI. Zijn enthousiasme heeft mij aan het denken gezet hoe ik de innovatieve blik binnen mijn organisatie kan verruimen .” El Johari vond het leuk om Steven Schuit te ontmoeten, emeritus hoogleraar Corporate Governance & Responsibility. “In de tijd dat ik net begon met werken bracht hij als een van de eersten een Engelstalig juridisch boek uit over Governance, Corporate en Employment, een boek dat ik destijds veel raadpleegde. Ik vond het inspirerend om van hem te horen dat hij ook vindt dat het recht een kleine rol speelt in het grotere geheel waar een bestuur mee te maken heeft.” Iemand die El Johari ook inspireerde was Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement. “Zij gaf aan hoe belangrijk het is om te handelen vanuit kennis van zaken en een moreel kompas, en hoe dat je helpt om je rug recht te houden en veerkrachtig te blijven, ook als het even goed tegenzit.”

Cambridge

Het New Board Program kent ook een module over internationale governance stelsels, waarvoor de deelnemers afreizen naar Cambridge. “In mijn functie houd ik mij vooral bezig met de Nederlandse markt en daarom was het interessant om te zien hoe governance er in een internationaal speelveld aan toe gaat en welke cultuurverschillen dan een rol spelen”, legt Mooij uit. “Ook de Brexit en geopolitiek kwamen uitgebreid aan bod, waarbij we bespraken welke factoren hierop van invloed zijn geweest. Naast de inhoudelijke kant, heb ik ook erg genoten van het beter leren kennen mijn collega-deelnemers in een Harry Potter-achtige omgeving.”  

Carrièreplanning 

El Johari bekleedt naast haar huidige functie sinds kort twee nieuwe nevenfuncties: onderzoeker bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam en lid van de reglementscommissie van de KNVB. “Dat heb ik mede te danken aan het New Board Program. Daardoor realiseerde ik me weer goed hoe belangrijk actieve carrièreplanning is en dat je door nieuwe uitdagingen jezelf blijft ontwikkelen en scherp blijft. Ook heeft het programma mij de validatie geboden van de kennis en ervaringen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan.” Ook Mooij maakte een carrièrestap en is inmiddels CEO bij ABN AMRO Verzekeringen. “Wat ik meeneem uit het programma is dat het belangrijk is om uit je eigen bubbel te komen en in tijden van polarisatie te blijven verbinden door ook geluid te geven aan het ‘stille midden’. Ik wil op een authentieke manier invulling geven aan de rol van bestuurder en zo een voedingsbodem bieden voor diversiteit en inclusie.”  

Het New Board Program daagt deelnemers uit om een goed geïnformeerde, professionele, verantwoordelijke en effectieve bestuurder te worden in een steeds veeleisendere omgeving. Het tweejarige deeltijdprogramma bestaat uit zeven modules, waaronder één internationale, en een aantal online contactmomenten. Hierin worden alle relevante aspecten van goed bestuur uitgelicht, zowel voor ondernemingen als andere organisaties. De modules zijn met name gericht op de interactie binnen de driehoek die gevormd wordt door de raad van bestuur, de raad van commissarissen en stakeholders.

Wil je meer weten over het programma? Kijk hier voor meer informatie en de actuele data.

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.