'Who will run the world in 2048?'

24 september 2018
Onderwijs

Op 13 september 2018 vond de 13e Young Bilderberg Conferentie plaats, een jaarlijks inspiratiemoment voor jonge (aankomende) leiders uit het bedrijfsleven en de publieke sector, gestart in 2005. Het is een initiatief van Stichting Young Captain Nederland dat zij elk jaar weer organiseert samen met haar academische partner Nyenrode Business Universiteit en dat altijd wordt gehouden in het Koetshuis van Kasteel Nyenrode.

Het thema dit jaar was 'Who will run the world in 2048' en concentreerde zich rondom de vraag welke partij in onze maatschappij de meeste invloed zou kunnen hebben in 2048. De multinationals? Of de techbedrijven met hun maatschappij-brede AI oplossingen? Wat moeten wij als burgers hier tegenover stellen? En wat moet de invloed van de overheid zijn?

De centrale vraag was niet eenduidig te beantwoorden en dat hadden we ook niet voor ogen. Wel was dit thema aanleiding voor een energieke en soms spannende discussie, waarbij aarzeling en bezorgdheid over de toekomst werden afgewisseld met optimisme over de kansen en mogelijkheden.

De deelnemers werden toegesproken door vier sprekers die de vier maatschappelijke partijen vertegenwoordigden:

- Bedrijfsleven: Ewald Breunesse, Shell Nederland
- Artifical Intelligence: Anton Nijholt, Universiteit Twente
- Burgers: Jeroen den Uyl, Twynstra Gudde
- Overheid: Mark Frequin, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Onder leiding van Charles Groenhuijsen gingen zij vervolgens aan de slag met de vraag hoe zij tegen de invloedsvraag voor de toekomst aankeken, en met name met wat hen dan te doen staat als toekomstige beïnvloeders van onze samenleving.

Dit is ook wat de Young Bilderberg conferentie beoogt: leiders van morgen uit vele sectoren met elkaar in gesprek brengen over thema’s van morgen. Dit moet bijdragen aan een nieuw netwerk van leiders die zich verantwoordelijk voelen voor de maatschappelijke vraagstukken van morgen.

Lees onderstaand het gehele verslag van de conferentie:

Resultaatboek Young Bilderberg Conferentie 2018.

Door: Marjan Lubbers, namens Nyenrode Business Universiteit
en Teddy van der Burg, Stichting Young Captain Nederland.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, augustus-september 2018.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.