Zet de stap van een business case voor duurzaamheid naar een duurzame business case

10 februari 2021
Onderwijs

Het verduurzamen van organisaties is steeds meer een werkveld met eigen concepten en competenties. Het is een professie waarin je je kan bekwamen. “We zien een sterke behoefte onder mvo-managers en duurzaamheidsprofessionals om zichzelf en hun organisaties te ontwikkelen,” zegt Elke Roetman Projectmanager bij MVO Nederland. Samen met Nyenrode Business Universiteit ontwikkelde MVO Nederland de masterclass Duurzaam Ondernemen.

“Om je vak goed uit te oefenen moet je als mvo-manager over unieke kennis en kwaliteiten beschikken, je bent vaak de inhoudelijk specialist, maar moet daarnaast ook snel kunnen schakelen en herkennen welke externe ontwikkelingen relevant zijn voor je organisatie. Vaak heb je die competenties tijdens een eerdere opleiding niet meegekregen. Tijdens de masterclass komen onder andere de thema’s markttransformatie, organisatieverandering en gedragsbeïnvloeding aan bod,” vertelt Roetman.

Impact vergroten

Voor André Nijhof, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan Nyenrode Business Universiteit, zijn de sessies altijd een hoogtepunt. “Het geeft me veel voldoening om met mensen te werken die intrinsiek gedreven zijn. De deelnemers zijn ambitieus en niet tevreden met kleine veranderingen. Ze kijken liever strategisch waar zij hun impact kunnen vergroten. We nemen hen mee in de vragen waar zij tegenaan lopen, zoals hoe zij de stap van een business case voor duurzaamheid naar een duurzame business case kunnen zetten. Vervolgens bespreken we hoe je daar leiderschap in kan tonen. Dit leidt vaak tot mooie resultaten, zo zijn er meerdere deelnemers geweest die parallel aan, en met behulp van de masterclass Duurzaam Ondernemen, een duurzaamheidsstrategie voor hun organisatie hebben ontwikkeld.

Duurzame verandering

“Verduurzaming is een breed begrip en dat zie je terug in de samenstelling van de groep. Deelnemers hebben gemeen dat zij in hun organisatie (mede-)verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid. Of dat nu in een rol als duurzaamheidsmanager of vanuit een directiefunctie is,” aldus Roetman. Duurzame verandering gaat vaak niet via de gebaande paden. “Door je dilemma’s te delen en je kwetsbaar op te stellen ontstaan hele mooie gesprekken met oplossingen voor vraagstukken zegt Nijhof. Zo hebben we allemaal veel gehad aan de manier waarop een deelnemer vanuit vooraf gedeelde waarden en belangen een ketensamenwerking opstart.

Prof. dr. ir. André Nijhof is hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan Nyenrode Business Universiteit en Elke Roetman Projectmanager bij MVO Nederland en beide verbonden aan de masterclass Duurzaam Ondernemen.

In de masterclass Duurzaam Ondernemen, die start op 25 maart 2021, worden nieuwe ideeën en methodes aangereikt om verder te komen met MVO binnen je organisatie.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.