“Bekijk vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken”

26 november 2020
Community

“Na de eerste module merkte ik al dat ik vraagstukken nu breder bekijk dan voorheen”, vertelt Frank Benus, deelnemer Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions van Nyenrode Business Universiteit. “Ik kijk vooral vanuit een financieel oogpunt, maar soms is dit ondergeschikt wanneer je ziet wat een verandering het bedrijf als geheel kan brengen.”

Benus heeft inmiddels zijn eerste module Change Management and Organizational Development met succes afgerond. “Ik ben ooit gestart in de automotive industrie en werk nu al 12 jaar voor verpakkingsbedrijf Ultrapak. Daar ben ik gestart als Finance Manager en sinds 1 september werkzaam als Accountmanager. Ik wil mezelf continu blijven ontwikkelen en verbreden en deze stap naar de commerciële kant past nu goed bij mij. Het is mooi dat er in een klein bedrijf als Ultrapak – we zijn met 25 tot 30 medewerkers – ruimte is om deze overstap professioneel aan te pakken met een ondersteunende opleiding aan Nyenrode. Dat dit een particuliere opleiding is geeft mij een goed gevoel: er is veel aandacht voor de persoonlijke leerweg van de deelnemers en iedereen is gemotiveerd om er een succes van te maken.”

Aansluiting huidige tijd en flexibiliteit

Benus is inmiddels vol enthousiasme gestart met zijn tweede module Sustainable Green Transitions. “Er is momenteel een behoorlijke discussie gaande over de inzet van alternatieve verpakkingsmethoden, dus deze module sluit zeer goed bij de huidige tijd én mijn nieuwe functie.” Hij vult aan dat de flexibiliteit van de MBA voor hem een belangrijke factor is: “Je hoeft de hele MBA niet in één keer te doen en kan kijken welke module op dat moment het beste past – qua werk én privéomstandigheden. Het is fijn om te weten dat het mogelijk is een tussenpauze in te lassen wanneer het nodig is.”

Belangrijkste les: tijd verdelen

De eerste module viel Benus zwaar: “Het is een behoorlijke omslag om ineens weer te gaan studeren naast je werk. Daarom heb ik alles wat ik ernaast deed tijdelijk afgezegd, zoals mijn activiteiten bij de muziekvereniging en lidmaatschap bij de Rabofondscommissie.” Inmiddels is Benus gewend aan het ritme: “Uiteindelijk viel het me mee en heb ik weer ruimte om tijd te besteden aan mijn hobby’s. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dan ook dat je je tijd goed moet verdelen. Gelukkig kan dit omdat mijn kinderen zichzelf prima kunnen redden en mijn vrouw mijn keuze volledig ondersteund. Ik plan vaste studieavonden in en heb geleerd om bijvoorbeeld mijn literatuurlijst al vanaf het begin bij te houden. Dit scheelt heel veel tijd bij het finaliseren van je paper.”

Elkaar scherp houden

In het begin liep Benus vast bij het goed op papier krijgen van de vraagstelling van zijn onderzoek: “Hier zag ik echt de meerwaarde van de begeleiding vanuit Nyenrode: mijn professor plande een extra Teams-meeting op vrijdagavond met me. Na een half uurtje sparren wist ik precies hoe ik verder moest.” Ook de groepen bevallen hem goed: “De groep van een module bestaat uit zo’n 15 tot 25 man, maar je werkt vooral samen met een vast, kleiner groepje. Doordat je intensief contact hebt, kan je elkaar echt verder helpen en scherp houden. Iedereen heeft een andere achtergrond en enkelen zijn al bezig met hun 7e of 8e module, Hierdoor kunnen ze je meer vertellen over hoe dingen lopen of wat er van je verwacht wordt.”

Samen bouwen

De meeste energie krijgt Benus van de omgang met anderen: “Ik vind het fantastisch om samen nieuwe concepten uit te werken, te bouwen aan constructieve samenwerkingen en tijdens de studiedagen even na te praten aan de bar.” De maatregelen omtrent het coronavirus hebben hier maar even invloed op gehad: “In het begin moest alles online, dat was wel wat lastiger. Maar al vrij snel konden we elkaar op gepaste afstand weer fysiek ontmoeten, wat voor mij wel de meeste meerwaarde geeft.” Op de vraag hoe verder antwoordt Benus: “Het voelt nu al als een succes. Het belangrijkste is dat het voldoening blijft geven en dat het me verder helpt in mijn nieuwe functie binnen Ultrapak. Het is erg mooi om door de modules mijn financiële, economische en technische kennis te kunnen verdiepen.”

Met de Modulair Executive MBA (MMBA) bepaal jij zelf het tempo. Met focus op een specifieke sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Stapel modules uit de tracks van jouw keuze tot een volledige MBA titel of kies een enkele module. Zo stel je zelf jouw MBA samen. Welke specialisatie je ook kiest, met de Modulair Executive MBA van Nyenrode werk je aan je persoonlijke en professionele groei en houd je zelf de regie in handen. Kies net als Frank voor de Business & Sustainable Transitions track of bekijk hier de andere tracks van de MMBA bij Nyenrode.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.