Jeroen Bijl en Jurriën van der Heijden nieuwe hoogleraren Nyenrode

24 maart 2022
Onderwijs

Onlangs kondigde Nyenrode Business Universiteit aan dat het vanaf september 2023 mogelijk is om een Master Fiscale Economie te volgen aan de universiteit. Nyenrode heeft ter voorbereiding op de te introduceren opleiding twee nieuwe hoogleraren aangesteld. Prof. mr. dr. Jeroen Bijl wordt hoogleraar Indirecte Belastingen en prof. dr. mr. Jurriën van der Heijden RA is benoemd tot hoogleraar Fiscale Economie & Tax Accounting. Beide heren geven al college bij de Master Fiscaal Recht. Deze, door Studiekeuze123 zeer goed beoordeelde, opleiding aan Nyenrode heeft veel overlap met de nieuwe Master.

Beide nieuwe hoogleraren staan met één been in de praktijk en zijn enthousiast om hun praktijkervaring over te brengen op studenten.

Bijl is tevens Associate Partner bij EY en vertelt: “Ik werk graag bij Nyenrode omdat ik vind dat je als wetenschapper en docent niet alleen de theorie moet beheersen, maar ook bekend moet zijn met de toepassing en impact van wet- en regelgeving. Bij Nyenrode Business Universiteit staan onderzoekers en docenten veelal met één been in de praktijk. Hierdoor zijn we niet alleen verzekerd van de hoogste kwaliteit op theoretisch gebied, maar wordt ook rekening gehouden met de economische realiteit.”

Economische realiteit

Bijl vervolgt met zijn uitleg van de economische realiteit: “Deze is steeds belangrijker in het speelveld van belastingheffing en het meebewegen van regelgeving met de economische realiteit. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de zin van de veranderende economische werkelijkheid, zoals het steeds meer online handelen van belastingplichtigen en de daarbij behorende gevolgen voor indirecte belastingen. Nyenrode biedt voor mij de ideale omgeving om op hoog niveau met deze relevante ontwikkelingen bezig te zijn.”

Actuele ontwikkelingen

Van der Heijden gaat zich richten op de fiscaal-economische aspecten van Nederlandse ondernemingen. De onderlinge verhouding tussen het fiscaal recht en het jaarrekeningenrecht staat daarbij centraal. Hij is tevens werkzaam bij de Belastingdienst als fiscalist en accountant. Van der Heijden over zijn vakgebied: “Diverse maatschappelijke en economische ontwikkelingen raken direct mijn onderzoeksgebied, de winstbepaling van Nederlandse bedrijven. Bijvoorbeeld de verwerking van de enorme uitgaven voor verduurzaming en energietransitie, of de belastbaarheid van fiscale vermogens van ondernemingen.”

De leerstoel past hem goed, zo vertelt hij: “Ook in het licht van actuele ontwikkelingen springen raakvlakken, maar ook verschillen tussen de fiscale en commerciële jaarrekening in het oog. Wat kan en wat moet en wat is gewenst? Deze snijvlakken en de economische implicaties ervan interesseren mij al sinds mijn studietijd en ik kijk er naar uit daar binnen Nyenrode verder onderzoek naar te verrichten. De samenhang en complexiteit van de economische, fiscale en juridische werkelijkheid worden in deze leerstoel zichtbaar. Een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan.”

Carrièrekansen

Gevraagd naar de reactie van prof. dr. Ruud Vergoossen RA, center-directeur Corporate Reporting Finance & Tax, op de aanstelling van beide hoogleraren, reageert hij enthousiast: “Ik ben erg blij met de benoemingen van Jeroen Bijl en Jurriën van der Heijden. Ik ben ervan overtuigd dat zij een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het uitbouwen van onze bestaande Master Fiscaal Recht en de nieuwe Master Fiscale Economie die in september van start gaat.” Waarna hij vervolgt over de Master Fiscale Economie: “Het feit dat de nieuwe opleiding in deeltijd te volgen is, maakt het voor werkenden in deze sector, of werkenden in een andere branche die als ‘zij-instromer’ een nieuwe carrière willen beginnen, erg interessant. Bovendien zijn de carrièrekansen voor Fiscaal Economen op dit moment erg goed.”

Wil je meer weten over de Master Fiscale Economie? Meld je dan nu aan voor de informatiesessie of neem contact op. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.