(Pre-) Master Fiscale Economie (deeltijd)

Breukelen
September en februari
2,5 jaar deeltijd (excl. premaster)
15 - 20 uur per week
Dinsdag of donderdag 14.00 – 21.00 uur
Nederlands
Ca. € 24.200 (excl. tentamens)
NVAO, EQUIS

Wil je een volgende stap maken in je carrière op fiscaal-economisch gebied? Met de Master Fiscale Economie in deeltijd ontwikkel je jezelf tot een robuuste fiscaal-economisch specialist die bijblijft in een snel veranderend vakgebied.

Je verwerft inzichten in onder meer de gebieden fiscaal recht, digitalisering, internationalisering, fiscale strategievorming, verrekenprijzen en tax assurance. Je adviseert over fiscaal-economische beslissingen door de overheid of het bedrijfsleven. Met de laatste kennis en een brede (internationale) blik op jouw organisatie en de maatschappij los je fiscaal bedrijfseconomische vraagstukken op. 

 • Enige academische deeltijd Master Fiscale Economie in Nederland
 • Vaste collegedag (middag en avond) met je groep
 • Toelaatbaar met elke HBO opleiding

Wat kan je verwachten?

Afhankelijk van je vooropleiding volg je een aantal vakken van de premaster. Nadat je deze vakken hebt behaald volg je gedurende 2 jaar colleges. Naast het verwerven van academische kennis, werk je aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling, met oog voor mens en maatschappij. Met deze unieke deeltijdmaster krijg je één vaste dag per week college, waardoor jouw werk en je studie goed kunnen samengaan. Naast een combinatie van academische theorie en actuele praktijk ontwikkel jij je ook stevig op persoonlijk vlak. Veel interactie, discussie, samenwerking met je medestudenten zijn naast de hoor- en werkcolleges kenmerkend voor de opleiding. Na afronding ben jij een betrokken fiscaal-economisch specialist met een scherpe, onafhankelijke academische blik en groot praktisch oplossend vermogen.

Wat levert het op?

 • Titel: MSc.
 • Praktijkkennis op universitair niveau
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Mogelijkheid tot kandidaat lidmaatschap Register Belastingadviseurs Academy (RB)
 • Toelating Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)
 • Onderdeel van actief Nyenrode alumni netwerk

 

foto van een Nyenrode diploma


Kom langs op Nyenrode!

Wil je een keer de sfeer proeven op landgoed Nyenrode en een proefcollege meemaken? Meld je dan snel aan voor de volgende Open Avond op het landgoed in Breukelen.


Tip

Wist je dat bijna de helft van onze studenten een bijdrage voor de studiekosten van de werkgever ontvangt?  In het e-book Hoe kan mijn opleiding worden gefinancierd? hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Van wie krijg je college?

In de deeltijd Master Fiscale Economie krijg je college van top hoogleraren en senior expert professionals. Deze professionals zijn autoriteit in hun vakgebied en delen hun praktijkervaring uit de belangrijkste belastingadvieskantoren, fiscale afdelingen van grote ondernemingen, diverse ministeries en de Belastingdienst in de colleges. 

Hoogleraar
Lisette van der Hel-van Dijk is hoogleraar en bekleedt het lectoraat voor de effectiviteit van het toezicht op regelgeving. Haar onderzoek richt zich op de effectiviteit van belasting nalevings management strategieën en op Joint Audits.
Hoogleraar
Philippe Albert is professor Internationaal en Europees belastingrecht. Het terugbrengen van fiscale vraagstukken tot de kern (reductie tot de essentie) is zijn specialisme. Daarvoor is hij beloond met de H.J. Hofstra-penning.
Hoogleraar
Arco Bobeldijk is hoogleraar vennootschapsbelasting en verricht onderzoek naar dit onderwerp. Naast zijn werk als (postdoctoraal) docent, spreekt hij regelmatig op seminars en publiceert hij in vakbladen en journals.
roland II
Hoogleraar
Roland Brandsma is professor general tax law aan Nyenrode. Daarnaast is hij partner bij PwC en heeft hij ruim 25 jaar ervaring als belastingadviseur en taxateur. Bij PwC leidt hij de Task Force Special Affairs.
Hoogleraar
Tom Berkhout is hoogleraar real estate, directeur van Nyenrode's Real Estate Center en academisch verantwoordelijk voor de Master Fiscaal Recht. Zijn missie is diepe inzichten en bewezen kennis uit het verleden en het heden te koppelen aan de toekomst.
Hoogleraar
Jeroen Bijl is hoogleraar indirecte belastingen en vakcoördinator van de Master Fiscaal Recht en Master Fiscale Economie. Hij wordt enthousiast van interactie met collega's en studenten, want samen kom je tot de mooiste inzichten.
Marcel Snippe, portret
Hoogleraar
Marcel Snippe RA is hoogleraar Formeel belastingrecht aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Corporate Reporting, Finance & Tax.

Wat zijn de toelatingseisen? 

Met een Bachelor Accountancy van Nyenrode Business Universiteit kun je in september 2023 direct starten met de deeltijd Master Fiscale Economie. Het volgen van vakken van de premaster is in dat geval niet nodig. 


Toelating via de premaster 

Indien je huidige kennis nog niet op het juiste niveau is voor de Master Fiscale Economie, kun je vakken van de premaster volgen. Je bent toelaatbaar tot de premaster met een van de volgende diploma’s: 

 

 • Een hbo- of wo-bachelor, master of MBA
 • Register Belastingadviseur (RB)
 • Controleur Belastingdienst (interne opleiding) 


Bij voorkeur heb je een relevante baan in de fiscaal-economische of fiscaal-juridische sector. 

Je hebt voor de premaster-opleiding voldoende basiskennis wiskunde nodig. Beschik je hier niet over, dan adviseren we je de kennis via zelfstudie eigen te maken.   

Verweven in de opleiding Master Fiscale Economie is het werken aan je persoonlijke vaardigheden . De Nyenrode-waarden – Leadership, Entrepreneurship en Stewardship ( L.E.S.) – vormen hierin de leidraad. Gedurende de colleges werk je onder meer met onderwerpen als adviseren en overtuigen, ethiek en zelfstandig kritisch denken en handelen. 

 

Vrijblijvend informatiegesprek 

Is de deeltijd Master Fiscale Economie wellicht voor jou de weg naar volgende stap in je carrière? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een informatiegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we samen met jou hoe de Master Fiscale Economie past bij jouw ambities en werkveld. Ook bekijken we of je in september 2023 met de Master kunt starten, of dat je ter voorbereiding een aantal vakken van de premaster volgt.  

Aanmelden 

Ben je na dit informatiegesprek enthousiast geworden en wil je je direct aanmelden voor de Master Fiscale Economie of de premaster? Dat kan via de aanmeldbutton rechts op deze pagina.  

 

*Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode.

 

Wat ga je doen? 

Gedurende 2 jaar verwerf je in de deeltijd Master Fiscale Economie academische kennis over en inzicht in het vakgebied met een sterk accent op de praktijk. Na deze 2 jaar begin je aan je scriptie, waarvan het traject doorgaans een halfjaar duurt. 
 
De colleges worden geven op dinsdagmiddag en -avond( eerste jaar) en donderdagmiddag en -avond (tweede jaar). Het programma is gebaseerd op drie pijlers: Fiscale Economie, Tax Assurance en persoonlijke vaardigheden. 

Vakken in het Masterprogramma 

 • Loonheffingen
 • Indirecte Belastingen
 • Fiscaal Economische Politiek
 • (IB) Winst & Tax Accounting
 • Economische Methodologie 1.
 • Economische Methodologie 2.
 • Fiscale ondernemingsstrategie
 • Vennootschapsbelasting
 • Tax Assurance 1
 • Fiscaal Leiderschap
 • Intern en Europees belastingrecht
 • Verrekenprijzen & concernfinanciering
 • Tax Assurance 2

De vakken worden gegeven in vier semesters. In het vijfde semester van het programma schrijf je en verdedig je je Masterscriptie.  

Premaster 

Indien je huidige kennis nog niet op het juiste niveau is voor de Master Fiscale Economie, kun je vakken van de premaster volgen. Je bent toelaatbaar tot de premaster met een van de volgende diploma’s: 

 • Een HBO- of WO-bachelor, master of MBA
 • Register Belastingadviseur (RB)
 • Controleur Belastingdienst (interne opleiding).

Bij voorkeur heb je een relevante baan in de fiscaal-economische of fiscaal-juridische sector. 

Je hebt voor de premaster-opleiding voldoende basiskennis wiskunde nodig. Beschik je hier niet over, dan adviseren we je de kennis via zelfstudie eigen te maken.   

In de premaster ga je aan de slag met fiscaal-juridische, economische vakken en onderzoeksvaardigheden zodat je met de juiste basiskennis, inzicht en vaardigheden met de Master kunt starten. Afhankelijk van je genoten vooropleiding kun je vrijstellingen voor vakken krijgen. Op maandag en/of woensdag volg je colleges.  

Vakken in het premasterprogramma

 • Inleiding Winst & Tax Accounting
 • Beginselen Recht
 • Ondernemingsrecht
 • Belastingrecht 1, 2 & 3
 • Inleiding Tax Assurance
 • Academische onderzoeksvaardigheden
 • Statistische methoden en technieken

   

Afhankelijk van je vooropleiding kan je vrijstelling aanvragen voor vakken. Tijdens het vrijblijvend informatiegesprek kan onze programma-adviseur je hierover adviseren. 

Persoonlijke vaardigheden

Verweven in de opleiding Master Fiscale Economie is het werken aan je persoonlijke vaardigheden . De Nyenrode -waarden – Leadership, Entrepreneurship en Stewardship (L.E.S.) – vormen hierin de leidraad. Gedurende de colleges werk je onder meer met onderwerpen als adviseren en overtuigen, ethiek en zelfstandig kritisch denken en handelen. 

Meer informatie over de mastervakken vind je hier: Algemene beschrijving Mastervakken MFE.

Investering

De investering voor het volgen van alle vakken in de deeltijd Premaster Fiscale Economie voor collegejaar 2023 – 2024 bedraagt € 9.680,-*. Echter, veelal zijn vrijstellingen voor vakken mogelijk en vallen de kosten dus lager uit.

 • Het collegegeld per vak varieert - afhankelijk van het aantal ECTS - tussen € 660,- en € 1.320,-  (tentamens niet inbegrepen)
 • Inschrijfgeld premaster per jaar € 290,-
 • Tijdens het vrijblijvende informatiegesprek bespreken we welke premastervakken noodzakelijk zijn en wat de exacte kosten zijn. Wil je graag direct informatie over de exacte kosten, neem dan contact op met fiscaal@nyenrode.nl

De kosten voor de deeltijd Master Fiscale Economie bedragen:

 • Collegegeld eerste en tweede jaar samen € 19.350,-*  (gebaseerd op collegejaar '23-'24, tentamens niet inbegrepen)
 • Inschrijfgeld per jaar € 290,-
 • Scriptiebegeleiding € 3.950,-
Aan het begin van elk vak ontvang je een factuur. Bovengenoemde bedragen betreffen dus het totaal als alle vakken worden gevolgd.

Investering vanuit jouw werkgever

Medewerkers met lef, creativiteit en ondernemersgeest zijn van cruciaal belang voor de kwaliteit van een organisatie. Op Nyenrode leiden wij jou op tot manager van de toekomst en betere gesprekspartner. Dit stelt je in staat om om diverse managementposities binnen jouw organisatie te vervullen. Bespreek met jouw werkgever de mogelijkheid om de studie onderdeel te maken van jouw persoonlijk ontwikkelingstraject.

Zo ontvangt bijna de helft van onze studenten een bijdrage voor de studiekosten van de werkgever.  Overweeg jij dit ook om aan te vragen bij jouw werkgever? Vergeet dan niet deze  5 tips voor het aanvragen van je studiekosten te lezen.

 

Levenlanglerenkrediet van DUO

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geld lenen om je studie mee te financieren middels het Levenlanglerenkrediet.

Uitstekende perspectieven 

Als fiscaal econoom heb je een uitstekend perspectief op een goede baan. De deeltijd Master Fiscale Economie van Nyenrode onderscheidt zich door haar focus op het bedrijfsleven. Je wordt voorbereid op een fiscale carrière binnen een grote profit of non-profit organisatie. Je kunt onder meer aan de slag als tax manager, klant coördinator bij de Belastingdienst, beleidsmedewerker of als meer (bedrijfs-)economisch gerichte belastingadviseur bij een internationaal accountantskantoor.