Starten met de Master of Science in Accountancy bij Nyenrode Business Universiteit is kiezen voor een waardevolle investering in zowel je carrière als je persoonlijke ontwikkeling. Deze deeltijdopleiding geeft een perfecte aansluiting tussen theorie en de praktijk, zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen. Onze docenten zijn doorgaans werkzaam in het accountancy vak en zijn in staat wetenschappelijke theoretische kaders toepasbaar te maken.
Kies voor een studieroute tot registeraccountant (RA) en collegelocatie die bij jouw werk en privé-situatie past. Als je snel wilt studeren, kan je de Master al in 1,5 jaar doen (zonder Pre-Master). Studeren in een lager tempo is ook mogelijk.
Kom
naar de Open Dag en leer meer over de Route naar RA van Nyenrode.
Je volgt college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep (max. 29 personen bij de Pre-master, max. 24 personen bij de Master). Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie. Daarnaast leer je veel van elkaars (werk)ervaring. Tijdens de opleiding en met name in de Pre-Master is het mogelijk dat sommige vakken alleen centraal (in Breukelen) worden aangeboden en niet op alle andere locaties.
De opzet van de Master of Science in Accountancy is niet alleen gericht op diepgaande academische kennis, ook de ontwikkeling van jouw vaardigheden staat centraal. Naast de MSc in Accountancy werk je namelijk vrijwel altijd bij een accountantskantoor. Vraag voor meer info de brochure aan.
In de (Pre-)Masterfase van je studie Accountancy krijg je intensief college in bepaalde vakken. Dit kan per persoon verschillen, afhankelijk van je vooropleiding(en).
Je sluit de master af met je masterscriptie, waarin je een academisch onderzoek
verricht gerelateerd aan een van de hoofdvakken.
Het traject 'Professional leadership development journey' loopt als een rode draad door de opleiding. In dit traject ligt de nadruk op je persoonlijke vorming: je leert je eigen weg te vinden, je morele kompas te ontwikkelen én verantwoordelijkheid te nemen.
Door ontwikkelingen in de accountancy groeit de behoefte aan accountants met sterke principes, goede sociale vaardigheden en waardevolle kennis. Deze accountants zijn in staat om een rechte rug te houden in complexe situaties. Om ervoor te zorgen dat jij die accountant van de toekomst kan worden, stimuleert Nyenrode je om een professionele beroepshouding te ontwikkelen. Inclusief het vermogen om jezelf en de belangen van de klant kritisch te beoordelen. Jouw ontwikkeling staat centraal en focust op de vorming op 5 vlakken:
Na
de Master in Accountancy kan je de Post-Master RA in 1-1,5 jaar
deeltijd volgen, zodat je daarna als registeraccountant aan de slag kan
en je carrière opnieuw een impuls kan geven. Deze Post-Master RA van
Nyenrode is flexibel. Ook hier volg je het tempo en de collegeperiode
die bij jouw werk en privé-situatie past. Een overstap naar het
bedrijfsleven en/of een specialisatie in Fiscaal Recht of Controlling is ook mogelijk.
Heb jij een relevante financieel-economische hbo- of wo-bachelor, dan ben je direct toelaatbaat tot de (Pre) MSc in Accountancy. Je mag al met de Pre-Master beginnen wanneer je maximaal 1 vak van jouw bachelor open hebt staan. Moet je je scriptie nog voor een groot deel schrijven of als je je OAT nog niet hebt behaald, dan adviseren we nadrukkelijk om nog niet met de Pre-Master van start te gaan.
Op basis van je vooropleiding word je ingeschreven voor één van onze gestandaardiseerde premasterprogramma's. Het is niet mogelijk om vanuit een andere hogeschool of universiteit direct in te stromen in de Master Accountancy aan Nyenrode
Business Universiteit.
Schrijf je dan meteen in, zodat we je kunnen informeren over de vacatures van verschillende accountantskantoren.
Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor jouw aanmelding voor de opleiding en het aanleveren van de juiste documenten. Dit verloopt dus niet via de werkgever of onderwijsinstituut van jouw vooropleiding.
*Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling(Rules & regulations) van deze opleiding.
Bij de MSc in Accountancy is het gebruikelijk dat het accountantskantoor waar je werkt of gaat werken de kosten van je studie betaalt. Daarnaast ontvang je salaris. Maak hierover duidelijke afspraken met je werkgever.
Afspraken over de betaling van de studie worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Hierin wordt ook opgenomen wat jouw rechten en plichten zijn.
Het collegegeld is inclusief inschrijfgeld en tentamenkosten (m.u.v. eventuele herkansingen).
We brengen elk vak apart in rekening. Daarom hangt het precieze bedrag af van de vakken die je volgt en kun je dus ook flexibel studeren.
Ben je op zoek naar een werkgever voor aanvang van de studie en kan je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op via sollicitatiehulp@nyenrode.nl.
Nyenrode werkt samen met veel verschillende kantoren. De lijst met kantoren vind je op de digitale bedrijvenmarkt.
Staat je kantoor niet op de digitale bedrijvenmarkt? Dan is het nog steeds heel goed mogelijk om daar te gaan werken en je studie op Nyenrode te volgen. Is jouw werkgever nog onbekend met het werken-leren traject? Laat hen gerust contact opnemen met ons.
Is jullie kantoor op zoek naar nieuw accountancy talent? Of hebben jullie al een aantal medewerkers die bij Nyenrode de opleiding volgen maar zijn jullie op zoek naar een intensievere samenwerking? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en neem gerust contact op met Lidy Coolen.
Kantoren zijn constant op zoek naar accountancy talent. Medewerkers die een waardevolle bijdrage leveren aan de dagelijkse controlepraktijk en die ook in de toekomst de kern vormen van het bedrijf. Want wie wil nu niet iemand met passie voor het accountantsvak? Een medewerker die één wordt met de bedrijfscultuur. Iemand die opgeleid wordt en in de toekomst het bedrijf mee vormgeeft.
Wat die toegevoegde waarde van de Nyenrode student precies inhoudt? Bij Nyenrode leiden we de studenten op tot robuuste accountants en ligt naast een stevige portie academische vakkennis, de focus op professionele, persoonlijke en maatschappelijke vorming.
N.B. Wij doen geen uitingen van kantoren onder onze studenten wanneer deze eenmaal gestart zijn in het deeltijd traject. De huidige klantrelatie staat altijd voorop.
De opleiding Accountancy aan Nyenrode heeft twee belangrijke pijlers; de persoonlijke vorming van onze studenten en een sterke band met de praktijk. Vanuit dit gedachtengoed is de tripartiete overeenkomst ontstaan.
Bij een tripartiete overeenkomst wordt er een overeenkomst gesloten tussen student/werknemer, de werkgever en Nyenrode. Alle partijen verklaren hiermee dat er aandacht is voor de persoonlijke studieloopbaan en dat rechtstreekse uitwisseling van studieresultaten mag plaatsvinden.
Het doel is de student optimaal te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling en om het opleidingsaanbod goed op elkaar af te stemmen. Dit bieden wij vaste partners aan waarmee wij graag inzetten op een langdurige relatie. Dit betreffen accountancykantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn.
Accountancykantoor waar meerdere studenten werkzaam zijn, kunnen ook kiezen voor centrale facturering van de college- en tentamentarieven. Nyenrode stuurt dan maandelijks de factuur betreffende de studiekosten van werknemers, rechtstreeks naar de werkgever
Wil jij graag de Register Accountant (RA) titel behalen? Dan zal je de volgende twee opleidingen moeten afronden. Deze volg je tegelijkertijd:
De Praktijkopleiding volg je parallel aan je theoretische RA-opleiding en je werk. Het bestaat uit diverse opdrachten met een afsluitend praktijkreferaat. Het is mogelijk om het praktijkreferaattraject en andere onderdelen via Nyenrode te doen.
Nyenrode biedt verschillende onderdelen van de Praktijkopleiding Assurance aan: de Nulmeting, Intervisiegesprekken, Trainingsprogramma’s, de ICAIS-casus en het Praktijkreferaat. Deze onderdelen zijn geaccrediteerd door de Raad voor de Praktijkopleidingen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Daarnaast heeft Nyenrode sinds kort ook haar eigen stagebureau.
Hoe verloopt het aanmeldproces en waar moet je aan denken? Vind hier alle antwoorden op de meestgestelde vragen.
Je kan je aanmelden voor onze Pre-Master door naar het tabje 'Aanmelden' te gaan en op de groene aanmeldbutton te klikken.
Zodra je op ‘online aanmelden’ klikt, opent een formulier dat je dient in te vullen. Hierna ontvang je een mail met een link naar ons aanmeldportaal in Osiris, waar je je aanmelding verder kan afronden en officieel kan indienen. Zodra je je aanmelding hebt afgerond, ontvang je van ons een bevestiging van je aanmelding. Zorg dat je al deze stappen doorloopt, anders is je aanmelding niet compleet.
Vanaf september kun je je inschrijven voor de instroom van 30 januari 2024. De uiterlijke aanmelddatum is 1 december 2023. Je aanmelding starten kan ook als je nog geen diploma hebt ontvangen of werkgever hebt gevonden (zie vraag 3 en 12).
Om je inschrijving af te ronden is het niet noodzakelijk al een diploma of DUO-uittreksel te uploaden. Het is wel verplicht een cijferlijst te uploaden. Je mag nog maximaal één vak uit je vooropleiding open hebben staan.
Je bent toelaatbaar tot onze Pre-Master wanneer je nog maximaal één vak uit je vooropleiding open hebt staan en je dit aan kunt tonen doormiddel van een cijferlijst. Met meer vakken open op de uiterste aanmelddatum kun je helaas niet starten. Zie vraag 2 voor de uiterste datum van aanmelding en het aantonen van de toelaatbaarheid.
Of het verstandig is om met de Pre-Master te starten met één openstaand vak, is afhankelijk van het vak dat openstaat. Het is belangrijk dat je daarin voor jezelf de juiste afweging maakt. Indien bijvoorbeeld je scriptie nog voor een groot deel geschreven moet worden of je hebt in het geval van hbo Accountancy de OAT nog niet behaald dan adviseren we nadrukkelijk om nog niet met de pre-master van start te gaan. Werken en deeltijd studeren aan een universiteit vergt al een behoorlijk grote inspanning.
Je kan jouw inschrijving voor de Pre-Master voor instroom (eind) januari 2024 kosteloos annuleren tot 1 december 2023. Let op: na deze datum geldt de regeling 'Financiële gevolgen bij annulering cursus(sen) en beëindiging studie' zoals dit in de studiegids 2023-2024 vermeld zal worden.
Volledigheidshalve wordt hierbij opgemerkt dat de startdatum van een cursus geldt als vervaldatum van de (eerste) betalingstermijn.
Om je inschrijving af te ronden ontvangen we graag een gewaarmerkte versie van je meest recente cijferlijst. Als het op dit moment niet mogelijk is een fysieke gewaarmerkte cijferlijst op te vragen bij je hogeschool of universiteit, volstaat een digitale cijferlijst verstuurd vanuit het onderwijsbureau van je hogeschool of universiteit. Voorwaarde is daarbij wel dat je hogeschool of universiteit deze cijferlijst rechtstreeks mailt naar premasteraccountancy@nyenrode.nl.
Als je je vooropleiding al helemaal hebt afgerond, ontvangen we graag je DUO-uittreksel en een kopie van je volledige cijferlijst. Je kan deze uploaden in Osiris. Deze cijferlijst hoeft niet gewaarmerkt te zijn. Op het moment dat je je vooropleiding helemaal hebt afgerond en dit ook met de juiste documentatie kan aantonen, kunnen we jouw inschrijving definitief maken. Indien je wel toelaatbaar bent, maar nog één openstaand vak hebt, dan word je in eerste instantie voorwaardelijk ingeschreven. Je kan dan gewoon starten met de Pre-Master. Zodra je kunt starten met de Master moet je jouw vooropleiding volledig hebben afgerond en dit aantonen met bovengenoemde documentatie, zodat we je aanmelding definitief kunnen maken.
De opleiding start 30 januari 2024 met een kick-off. Op 31 januari 2024 en 1 februari 2024 vindt de tweedaagse cursus Business Research Methods (BRM) plaats, dit is inclusief overnachting en wordt afgesloten met een toets.
Het is niet mogelijk om met een Bachelor van een andere hogeschool of universiteit direct in te stromen in de Master Accountancy aan Nyenrode. Je zal altijd eerst een Pre-Master moeten volgen. Op basis van je vooropleiding word je ingeschreven voor één van onze gestandaardiseerde pre-masterprogramma’s.
De Kick-Off is een belangrijk event dat jou helpt om goed van start te gaan met de studie en je studiegenoten te leren kennen. We adviseren je dan ook sterk om bij deze Kick-Off aanwezig te zijn. Het is echter geen verplicht onderdeel, dus het is niet onoverkomelijk als je daar onverhoopt niet bij aanwezig kan zijn.
Business Research Methods is een verplichte tweedaagse cursus voor studenten zonder universitaire achtergrond. Het behalen van deze cursus is een voorwaarde om door te mogen stromen naar de Master. Mocht je Business Research Methods vanwege omstandigheden niet kunnen volgen, dan kan je de cursus in het volgende semester volgen. Afhankelijk van jouw programma kan je hierdoor mogelijk pas later starten met de master.
Nee, er is geen Bindend Studie Advies (BSA), maar wel een inschrijvingsduur. Dit betekent dat je binnen een bepaalde termijn alle vakken van de opleiding moet hebben behaald anders wordt je inschrijving beëindigd.
Voor de Pre-Master na HBO-Accountancy geldt een inschrijvingsduur van maximaal 18 maanden . Voor de overige Pe-Masters geldt een inschrijvingsduur van maximaal 21 maanden. Voor de Masteropleiding geldt een inschrijvingsduur van 6 jaar.
Nee, je wordt niet door je werkgever aangemeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor aanmelding en het aanleveren van de juiste stukken om toelaatbaarheid aan te tonen.
De colleges zijn overwegend op vrijdag. Tijdens het Pre-Masterprogramma wordt er af en toe op een doordeweekse (meestal donderdag) avond college gegeven. In de master kan je verschillende studieroutes kiezen en afhankelijk van de gekozen studieroute kan het voorkomen dat je niet alleen op vrijdag colleges volgt. Volg je de reguliere route dan zijn de colleges wel alleen op vrijdag.
Voor alle Pre-Masters geldt een standaard programma. Het is dus niet mogelijk om individuele vrijstellingen aan te vragen.
De enige uitzondering die hierop wordt gemaakt, is als je aanvullend op een HBO-Bachelor een universitaire pre-master hebt gevolgd en behaald. Na aanlevering van de juiste documentatie wordt bekeken of eventueel het vak Business Research Methods en/of Business Statistics in Practice kan worden vrijgesteld. Dit zorgt niet voor een versnelling, maar wel voor een verlichting van het programma.
Met een buitenlands diploma ben je toelaatbaar als dit diploma van voldoende niveau is. Om dit te kunnen toetsen, is een diplomawaardering nodig, uitgevoerd door het Nuffic. Hier uit moet blijken of je diploma gelijkwaardig is aan het Nederlandse onderwijs. Het doel hiervan is om jou zo goed mogelijk advies te kunnen geven over welk examenprogramma het beste bij jou aansluit.
Hoe regel ik een waardebepaling?
Er zijn twee mogelijkheden om een waardebepaling van je diploma aan te vragen:
Zodra de uitslag binnen is zullen wij op basis van de gegevens een passend advies uitbrengen. Een aanvraag bij het Nuffic duurt 7 werkdagen.
Zijn er kosten aan verbonden?
Nee. Niet op het moment dat wij als onderwijsinstelling dit voor je regelen. In dit geval kunnen wij kosteloos een diplomawaardering aanvragen via het Nuffic.