(Pre-)Master of Science in Accountancy (deeltijd)

Meerdere locaties
31 januari 2022
2 tot 4 jaar
12-20 uur per week
vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur
Nederlands
€ 6.500 per jaar (werkgever betaalt)
NVAO, CEA, EQUIS

(Pre-)Master of Science in Accountancy

Flexibele studieroutes

Kies voor een studieroute tot Register Accountant (RA) en collegelocatie die bij jouw werk en privé-situatie past. Als je snel wilt studeren, kan je de master al in 1,5 jaar doen. Studeren in een lager tempo is ook mogelijk.
Kom naar de open dag en leer meer over de flexibele accountancy studieroutes van Nyenrode.

Wat levert het je op?

 • Titel: MSc
 • Waardevolle werkervaring en netwerk
 • Toegang tot de deeltijd Post-Master RA van 1-1,5 jaar
 • Persoonlijke en professionele groei

Studielocaties en groepsgrootte

Je volgt college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep (max. 29 personen). Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie. Daarnaast leer je veel van elkaars (werk)ervaring. Tijdens de opleiding en met name in de Pre-Master is het mogelijk dat sommige vakken centraal (Breukelen) of niet op alle locaties worden aangeboden.

Nyenrode Accountancy locaties
 • Beste Master in Accountancy
 • Je eigen studieroute tot RA
 • College bij jou in de buurt

Starten met de MSc in Accountancy?

Op dit moment schrijf je je in voor de instroom van februari 2022. De aanmeld deadline is 5 januari 2022 om 09:00u. We ontvangen je aanmelding het liefst zo snel mogelijk, zodat je zeker kan zijn van een plek (mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet). Meld je ook aan wanneer je nog niet aan de toelatingseisen voldoet. Jouw diploma kan namelijk later worden ingeleverd.

Wil je hulp met het vinden van een baan? Schrijf je dan meteen in, zodat we je kunnen informeren over de actuele vacatures en de verschillende accountantskantoren.

Het is belangrijk om te weten dat de start van de MSc in Accountancy eerder kan zijn dan de start bij je werkgever.
Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor jouw aanmelding voor de opleiding en het aanleveren van de juiste stukken om toelaatbaarheid aan te tonen. Dit verloopt dus niet via de werkgever of onderwijsinstituut van jouw vooropleiding.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kan starten met de MSc in Accountancy als je een relevante financieel-economische hbo-bachelor of wo-bachelor hebt behaald. Je mag maximaal 1 vak van jouw Bachelor open hebben staan wanneer je aan de Pre-Master begint. Met meer vakken open op de uiterste aanmelddatum kun je helaas niet starten.   

Je volgt eerst een Pre-Master alvorens je start met de Master. 

Relevante hbo-bachelors:

 • Hbo-bachelor in Accountancy
 • Hbo-bachelor in Finance & Control (Bedrijfseconomie)
 • Hbo-AA

Relevante wo-bachelors:

 • Wo-bachelor in Accountancy & Controlling
 • Wo-bachelor in Bedrijfseconomie
 • Wo-bachelor in Bedrijfskunde
 • Wo-bachelor in Economie

Andere vooropleiding?

Heb je niet een van de diploma's die we hierboven noemen? Dan kan je jezelf in 1 jaar omscholen via het Schakeltraject Accountancy & Controlling. Daarna kan je meteen doorstromen naar de Pre-Master in Accountancy.
Heb je een wo-master afgerond? Dan kan je instromen in het Instroomprogramma Post-Master RA.

Werken bij een accountantskantoor

Je haalt het meeste uit de opleiding door te werken bij een accountantskantoor, bijvoorbeeld als assistent-accountant. Als je die baan nog niet hebt, neem dan contact met ons op via: sollicitatiehulp@nyenrode.nl. Dan kunnen wij je op weg helpen.

FAQ

Heb je een specifieke vraag over het aanmeld- en instroomproces van de (Pre-)Master of Science in Accountancy? Misschien wordt jouw vraag al beantwoord in de FAQ. Klik op het FAQ-tabje om alle vragen te bekijken.


*Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (Rules & regulations) van deze opleiding.

FAQ

Hoe verloopt het aanmeldproces en waar moet je aan denken? Vind hier alle antwoorden op de meestgestelde vragen.

Je kan je aanmelden voor onze Pre-Master door naar het tabje 'Aanmelden' te gaan en op de groene aanmeldbutton te klikken.

Zodra je op ‘online aanmelden’ klikt, opent een formulier dat je dient in te vullen. Hierna ontvang je een mail met een link naar ons aanmeldportaal in Osiris, waar je je aanmelding verder kan afronden en officieel kan indienen. Zodra je je aanmelding hebt afgerond, ontvang je van ons een bevestiging van je aanmelding.

Let op: de aanmelddeadline is 5 januari 2022 om 09:00u. Onderdeel van het proces is verificatie van jouw account. Dat kan je doen door nogmaals in te loggen op het aanmeldportaal of de link te gebruiken die je in per mail ontvangt (deze kan helaas ook in je spambox belanden). 

Op dit moment schrijf je je in voor de instroom van februari 2022. De aanmeld deadline is 5 januari 2022 om 09:00u. We ontvangen je aanmelding het liefst zo snel mogelijk, zodat je zeker kan zijn van een plek (mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet). We adviseren je je aan te melden ook als je nog geen diploma hebt ontvangen of werkgever hebt gevonden (zie vraag 3 en 12).

Om je inschrijving af te ronden is het niet noodzakelijk al een diploma of DUO-uittreksel te uploaden. Het is wel verplicht een cijferlijst te uploaden. Je mag nog maximaal één vak uit je vooropleiding open hebben staan.

Je bent toelaatbaar tot onze Pre-Master wanneer je nog maximaal één vak uit je vooropleiding open hebt staan en je dit aan kunt tonen doormiddel van een cijferlijst. Met meer vakken open op de uiterste aanmelddatum kun je helaas niet startenZie vraag 2 voor de uiterste datum van aanmelding en het aantonen van de toelaatbaarheid voor het voorjaar 2022.

Of het verstandig is om met de Pre-Master te starten met één openstaand vak, is afhankelijk van het vak dat openstaat. Het is belangrijk dat je daarin voor jezelf de juiste afweging maakt. Indien bijvoorbeeld je scriptie nog voor een groot deel geschreven moet worden of je hebt in het geval van HBO Accountancy de OAT nog niet behaald dan adviseren we nadrukkelijk om nog niet met de pre-master van start te gaan. Werken en deeltijd studeren aan een universiteit vergt al een behoorlijk grote inspanning. 

Je kan jouw inschrijving voor de Pre-Master kosteloos annuleren tot 17 januari 2022. Let op: na deze datum geldt de regeling 'Financiële gevolgen bij annulering cursus(sen) en beëindiging studie' zoals dit in de studiegids 2021-2022 staat vermeld. Dit houdt in dat:

 • Voor alle cursussen is het volledige cursusgeld verschuldigd indien de annulering op of na de startdatum van de cursus plaatsvindt
 • Indien een annulering plaatsvindt in de periode van vier weken voor de startdatum van de cursus tot de daadwerkelijke startdatum , dan is eenmalig het bedrag van € 150,- per cursus verschuldigd.

Volledigheidshalve wordt hierbij opgemerkt dat de startdatum van een cursus geldt als vervaldatum van de (eerste) betalingstermijn. 

Om je inschrijving af te ronden ontvangen we graag een gewaarmerkte versie van je meest recente cijferlijst. Als het op dit moment niet mogelijk is een fysieke gewaarmerkte cijferlijst op te vragen bij je hogeschool of universiteit, volstaat een digitale cijferlijst verstuurd vanuit het onderwijsbureau van je hogeschool of universiteit. Voorwaarde is daarbij wel dat je hogeschool of universiteit deze cijferlijst rechtstreeks mailt naar masteraccountancy@nyenrode.nl.

Als je je vooropleiding al helemaal hebt afgerond, ontvangen we graag je DUO-uittreksel en een kopie van je volledige cijferlijst. Je kan deze uploaden in Osiris. Deze cijferlijst hoeft niet gewaarmerkt te zijn. Op het moment dat je je vooropleiding helemaal hebt afgerond en dit ook met de juiste documentatie kan aantonen, kunnen we jouw inschrijving definitief maken. Indien je wel toelaatbaar bent, maar nog één openstaand vak hebt, dan word je in eerste instantie voorwaardelijk ingeschreven. Je kan dan gewoon starten met de Pre-Master. Zodra je kunt starten met de Master moet je jouw vooropleiding volledig hebben afgerond en dit aantonen met bovengenoemde documentatie, zodat we je aanmelding definitief kunnen maken.

Naar verwachting starten we op 31 januari 2022 met een Kick-Off. Afhankelijk van jouw pre-masterprogramma start je ook meteen die week met de eerste tweedaagse cursus met overnachting indien de omstandigheden dit toelaten. Voor studenten met een WO-Bachelor opleiding geldt dat ze de week erna van start gaan met de eerste cursus.
Deze planning is echter nog niet definitief en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Je ontvangt tijdig een complete planning voor jouw Pre-Master programma.

In de Pre-Master vinden de colleges veelal op de vrijdagen plaats, maar ook regelmatig op een doordeweekse avond. Goed om hier rekening mee te houden.

Het is niet mogelijk om met een Bachelor van een andere hogeschool of universiteit direct in te stromen in de Master Accountancy aan Nyenrode. Je zal altijd eerst een Pre-Master moeten volgen. Op basis van je vooropleiding word je ingeschreven voor één van onze gestandaardiseerde pre-masterprogramma’s. 

De Kick-Off is een belangrijk event dat jou helpt om goed van start te gaan met de studie en je studiegenoten te leren kennen. We adviseren je dan ook sterk om bij deze Kick-Off aanwezig te zijn. Het is echter geen verplicht onderdeel, dus het is niet onoverkomelijk als je daar onverhoopt niet bij aanwezig kan zijn.

Business Research Methods is een verplichte tweedaagse cursus voor studenten zonder universitaire achtergrond. Het behalen van deze cursus is een voorwaarde om door te mogen stromen naar de Master. Mocht je Business Research Methods vanwege omstandigheden niet kunnen volgen, dan kan je de cursus in augustus 2022  alsnog volgen. Afhankelijk van jouw programma kan je hierdoor mogelijk pas later starten met de master. 

Hoe het onderwijs ingevuld gaat worden in collegejaar 2021-2022, is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de Covid-19 maatregelen. Ons voornaamste doel is dat studenten zoveel mogelijk gewoon door kunnen studeren. We streven naar zoveel mogelijk fysiek onderwijs en waar nodig bieden we digitaal onderwijs. Natuurlijk volgen we de richtlijnen van de overheid en het RIVM en houden we jullie van de ontwikkelingen op de hoogte.

Nee, er is geen Bindend Studie Advies (BSA), maar wel een inschrijvingsduur. Dit betekent dat je binnen een bepaalde termijn alle vakken van de opleiding moet hebben behaald anders wordt je inschrijving beëindigd.

Voor de Pre-Master na HBO-Accountancy geldt een inschrijvingsduur van maximaal 18 maanden . Voor de overige Pe-Masters geldt een inschrijvingsduur van maximaal 21 maanden. Voor de Masteropleiding geldt een inschrijvingsduur van 6 jaar.  

Nee, je wordt niet door je werkgever aangemeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor aanmelding en het aanleveren van de juiste stukken om toelaatbaarheid aan te tonen.

De colleges zijn overwegend op vrijdag. Tijdens het Pre-Masterprogramma wordt er af en toe op een doordeweekse (meestal donderdag) avond college gegeven. In de master kan je verschillende studieroutes kiezen en afhankelijk van de gekozen studieroute kan het voorkomen dat je niet alleen op vrijdag colleges volgt. Volg je de reguliere route dan zijn de colleges wel alleen op vrijdag. 

Voor alle Pre-Masters geldt een standaard programma. Het is dus niet mogelijk om individuele vrijstellingen aan te vragen.
De enige uitzondering die hierop wordt gemaakt, is als je aanvullend op een HBO-Bachelor een universitaire pre-master hebt gevolgd en behaald. Na aanlevering van de juiste documentatie wordt bekeken of eventueel het vak Business Research Methods en/of Business Statistics in Practice kan worden vrijgesteld. Dit zorgt niet voor een versnelling, maar wel voor een verlichting van het programma. 

Het solliciteren bij een werkgever wordt door een student zelf gedaan, maar Nyenrode biedt verschillende faciliteiten om je te helpen in je zoektocht naar een baan. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag naar onze pagina over het vinden van een baan.

Met een buitenlands diploma ben je toelaatbaar als dit diploma van voldoende niveau is. Om dit te kunnen toetsen, is een diplomawaardering nodig, uitgevoerd door het Nuffic. Hier uit moet blijken of je diploma gelijkwaardig is aan het Nederlandse onderwijs. Het doel hiervan is om jou zo goed mogelijk advies te kunnen geven over welk examenprogramma het beste bij jou aansluit.

Hoe regel ik een waardebepaling?


Er zijn twee mogelijkheden om een waardebepaling van je diploma aan te vragen:

 1. Je kunt zelf een verzoek indienen via het Nuffic.
 2. Het programma management van de Master Accountancy dient een verzoek in, met goedkeuring van jou. Hiervoor zullen wij de benodigde informatie delen met het Nuffic. Dit kan met een kopie van het diploma en de cijferlijst, maar ook door middel van een voorlopige cijferlijst waar alle vakken en studiepunten staan benoemd. De naam van de onderwijsinstelling en de opleiding moeten hier ook op staan. 

Zodra de uitslag binnen is zullen wij op basis van de gegevens een passend advies uitbrengen. Een aanvraag bij het Nuffic duurt 7 werkdagen.

Zijn er kosten aan verbonden?

Nee. Niet op het moment dat wij als onderwijsinstelling dit voor je regelen. In dit geval kunnen wij kosteloos een diplomawaardering aanvragen via het Nuffic.

Bij jouw aanmelding voor de (Pre-)Master kun je twee voorkeurslocaties aangeven. We houden hier met de indeling van de college groepen zoveel mogelijk rekening mee, maar we kunnen niet garanderen dat dit altijd lukt. Er vinden namelijk soms ook colleges centraal in Breukelen plaats of bepaalde locaties kunnen door te weinig aanmeldingen voor die regio geen doorgang hebben.


Kies je eigen studieroute tot RA

De opzet van de Master of Science in Accountancy is niet alleen gericht op diepgaande academische kennis, ook de ontwikkeling van jouw vaardigheden staat centraal. Naast de MSc in Accountancy werk je namelijk vrijwel altijd bij een accountantskantoor.

Vakken

In de (Pre-)Masterfase van je studie Accountancy krijg je intensief college in bepaalde vakken. Dit kan per persoon verschillen, afhankelijk van je vooropleiding(en).
Je sluit de master af met je masterscriptie, waarin je een academisch onderzoek verricht gerelateerd aan een van de hoofdvakken.

Nieuwsgierig naar de vakken? Vraag voor een overzicht van de vakken in de Pre-Master en Post-Master de brochure aan.

Professional Leadership Development Journey

Het traject 'Professional leadership development journey' loopt als een rode draad door de opleiding.In dit traject ligt de nadruk op je persoonlijke vorming: je leert je eigen weg te vinden, je morele kompas te ontwikkelen én verantwoordelijkheid te nemen.

Accountant van de toekomst

Door ontwikkelingen in de accountancy groeit de behoefte aan accountants met sterke principes, goede sociale vaardigheden en waardevolle kennis. Deze accountants zijn in staat om een rechte rug te houden in complexe situaties. Om ervoor te zorgen dat jij die accountant van de toekomst kan worden, stimuleert Nyenrode je om een professionele beroepshouding te ontwikkelen. Inclusief het vermogen om jezelf en de belangen van de klant kritisch te beoordelen. Jouw ontwikkeling staat centraal en focust op 5 soorten van vorming.

5 soorten vorming

RA-titel behalen?

Na de Master in Accountancy kan je de Post-Master RA in 1-1,5 jaar deeltijd volgen, zodat je daarna als registeraccountant aan de slag kan en je carrière opnieuw een impuls kan geven. Deze Post-Master RA van Nyenrode is flexibel. Ook hier volg je het tempo en de collegeperiode die bij jouw werk en privé-situatie past. Een overstap naar het bedrijfsleven en/of een specialisatie in Fiscaal Recht of Controlling is ook mogelijk.

Studieduur

Wil je een indicatie van de studieduur? Bekijk dan het schema met studieroutes hieronder.

Wat is de investering?

Bij de MSc in Accountancy is het gebruikelijk dat het accountantskantoor waar je werkt of gaat werken de kosten van je studie betaalt. Daarnaast ontvang je salaris. Maak hierover duidelijke afspraken met je werkgever. 
Afspraken over de betaling van de studie worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Hierin wordt ook opgenomen wat jouw rechten en plichten zijn.

 • Collegegeld voor de Pre-Master ligt gemiddeld tussen de € 4.500 en € 6.000, afhankelijk van je vooropleiding en de daarbij behorende studieroute.
 • Collegegeld voor de Master is gemiddeld € 7.000 per jaar (o.b.v. een nominale studieduur).
 • Collegegeld voor de Post-Master is gemiddeld € 9.085 per jaar (o.b.v. een nominale studieduur).
 • Kosten voor literatuur per studiefase (Pre-Master, Master & Post-Master) € 600-700.
 • Inschrijfkosten per collegejaar € 260.

Het collegegeld is inclusief inschrijfgeld en tentamenkosten (m.u.v. eventuele herkansingen).

We brengen elk vak apart in rekening. Daarom hangt het precieze bedrag af van de vakken die je volgt en kun je dus ook flexibel studeren en betaal je alleen voor wat je afneemt.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Direct van start met jouw carrière

Ben je op zoek naar een werkgever voor aanvang van de studie en kan je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op via sollicitatiehulp@nyenrode.nl.
Nyenrode werkt samen met veel verschillende kantoren. Bekijk het overzicht van onze partners hier.

Wij werken met nog veel meer accountancy kantoren samen. Als een kantoor niet in het overzicht staat, is het nog steeds heel goed mogelijk om daar te gaan werken en je studie op Nyenrode te volgen. Is jouw werkgever nog onbekend met het werken-leren traject? Laat hen gerust contact opnemen met ons.

Partnerinformatie

Is jullie kantoor op zoek naar nieuw accountancy talent? Of hebben jullie al een aantal medewerkers die bij Nyenrode de opleiding volgen maar zijn jullie op zoek naar een intensievere samenwerking? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en neem gerust contact op met Lidy Coolen.

Accountancy talent

Kantoren zijn constant op zoek naar accountancy talent. Medewerkers die een waardevolle bijdrage leveren aan de dagelijkse controlepraktijk en die ook in de toekomst de kern vormen van het bedrijf. Want wie wil nu niet iemand met passie voor het accountantsvak? Een medewerker die één wordt met de bedrijfscultuur. Iemand die opgeleid wordt en in de toekomst het bedrijf mee vormgeeft.
Wat die toegevoegde waarde van de Nyenrode student precies inhoudt? Bij Nyenrode leiden we de studenten op tot robuuste accountants en ligt naast een stevige portie academische vakkennis, de focus op professionele, persoonlijke en maatschappelijke vorming.

Mogelijkheden:

 • Het is mogelijk een stand te bemannen op de Bedrijvenmarkt. Dit vindt plaats op de drie open dagen van de Accountancy opleidingen. Bekijk ook de Digitale Bedrijvenmarkt voor de actuele vacatures.
 • Relevante starters vacatures kunnen gedeeld worden via de LinkedIn groep Nyenrode Sollicitatiehulp.
 • Op zoek naar accountancy talent dat in september start met de Bachelor of Science in Accountancy? Wij fungeren graag als verbindende factor. Ontvang gegevens van aankomend studenten die op zoek gaan naar een passende werkgever.
 • Willen jullie graag accurate informatie geven tijdens jullie sollictitatieprocedure met kandidaten? Wij voorzien jullie recruiters graag van informatie in recruitmentbijeenkomsten.

N.B. Wij doen geen uitingen van kantoren onder onze studenten wanneer deze eenmaal gestart zijn in het deeltijd traject. De huidige klantrelatie staat altijd voorop.

Tripartiete overeenkomst

De opleiding Accountancy aan Nyenrode heeft twee belangrijke pijlers; de persoonlijke vorming van onze studenten en een sterke band met de praktijk. Vanuit dit gedachtengoed is de tripartiete overeenkomst ontstaan.

Bij een tripartiete overeenkomst wordt er een overeenkomst gesloten tussen student/werknemer, de werkgever en Nyenrode. Alle partijen verklaren hiermee dat er aandacht is voor de persoonlijke studieloopbaan en dat rechtstreekse uitwisseling van studieresultaten mag plaatsvinden.

Het doel is de student optimaal te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling en om het opleidingsaanbod goed op elkaar af te stemmen. Dit bieden wij vaste partners aan waarmee wij graag inzetten op een langdurige relatie. Dit betreffen accountancykantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn.

Centrale facturering

Accountancykantoor waar meerdere studenten werkzaam zijn, kunnen ook kiezen voor centrale facturering van de college- en tentamentarieven. Nyenrode stuurt dan maandelijks de factuur betreffende de studiekosten van werknemers, rechtstreeks naar de werkgever

Behalen RA-titel

Wil jij graag de Register Accountant (RA) titel behalen? Dan zal je de volgende twee opleidingen moeten afronden. Deze volg je tegelijkertijd:

 • Post-Master RA
 • RA-Praktijkopleiding (3 jaar)

De Praktijkopleiding volg je parallel aan je theoretische RA-opleiding en je werk. Het bestaat uit diverse opdrachten met een afsluitend praktijkreferaat. Het is mogelijk om het praktijkreferaattraject en andere onderdelen via Nyenrode te doen.

Onderdelen Praktijkopleiding Assurance

Nyenrode biedt verschillende onderdelen van de Praktijkopleiding Assurance aan: de Nulmeting, Intervisiegesprekken, Trainingsprogramma’s, de ICAIS-casus en het Praktijkreferaat. Deze onderdelen zijn geaccrediteerd door de Raad voor de Praktijkopleidingen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Daarnaast heeft Nyenrode sinds kort ook haar eigen stagebureau.

Lees meer over de Praktijkopleiding Assurance op deze website.