(Pre-)Master of Science in Accountancy (deeltijd)

In het kort

 • Meerdere locaties
 • 1 augustus 2021
 • 2 tot 4 jaar
 • 12-20 uur per week
 • vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur
 • Nederlands
 • € 6.500 per jaar (werkgever betaalt)
 • NVAO, CEA, EQUIS

(Pre-)Master of Science in Accountancy

Flexibele studieroutes

Kies voor een studieroute tot Register Accountant (RA) en collegelocatie die bij jouw werk en privé-situatie past. Als je snel wilt studeren, kan je de master al in 1,5 jaar doen. Studeren in een lager tempo is ook mogelijk.
Kom naar de open dag en leer meer over de flexibele accountancy studieroutes van Nyenrode.

Wat levert het je op?

 • Titel: MSc
 • Waardevolle werkervaring en netwerk
 • Toegang tot de deeltijd Post-Master RA van 1 jaar
 • Persoonlijke en professionele groei

Studielocaties en groepsgrootte

Je volgt college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep (max. 29 personen). Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie. Daarnaast leer je veel van elkaars (werk)ervaring. Tijdens de opleiding en met name in de Pre-Master is het mogelijk dat sommige vakken centraal (Breukelen) of niet op alle locaties worden aangeboden.

Nyenrode Accountancy locaties
 • Beste Master in Accountancy
 • Je eigen studieroute tot RA
 • College bij jou in de buurt

Starten met de MSc in Accountancy?

Op dit moment schrijf je je in voor de instroom van eind augustus 2021. We ontvangen je aanmelding graag voor 1 juni 2021, zodat je zeker kan zijn van een plek (mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet). 
Het is belangrijk om te weten dat de start van de MSc in Accountancy eerder kan zijn dan de start bij je werkgever.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kan starten met de MSc in Accountancy als je een relevante financieel-economische hbo-bachelor of wo-bachelor hebt behaald. Je volgt eerst een Pre-Master alvorens je start met de Master. 

Relevante hbo-bachelors:

 • Hbo-bachelor in Accountancy
 • Hbo-bachelor in Finance & Control
 • Hbo-AA

Relevante wo-bachelors:

 • Wo-bachelor in Accountancy & Controlling
 • Wo-bachelor in Bedrijfseconomie
 • Wo-bachelor in Bedrijfskunde
 • Wo-bachelor in Economie

Andere vooropleiding?

Heb je niet een van de diploma's die we hierboven noemen? Dan kan je jezelf in 1 jaar omscholen via het Schakeltraject Accountancy & Controlling. Daarna kan je meteen doorstromen naar de Pre-Master in Accountancy.
Heb je een wo-master afgerond? Dan kan je instromen in het Instroomprogramma Post-Master RA.

Werken bij een accountantskantoor

Je haalt het meeste uit de opleiding door te werken bij een accountantskantoor, bijvoorbeeld als assistent-accountant. Als je die baan nog niet hebt, neem dan contact met ons op. Dan kunnen wij je op weg helpen.

FAQ

Heb je een specifieke vraag over het aanmeld- en instroomproces van de (Pre-)Master of Science in Management? Misschien wordt jouw vraag al beantwoord in de FAQ.


*Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (Rules & regulations) van deze opleiding.

Kies je eigen studieroute tot RA

De opzet van de Master of Science in Accountancy is niet alleen gericht op diepgaande academische kennis, ook de ontwikkeling van jouw vaardigheden staat centraal. Naast de MSc in Accountancy werk je namelijk vrijwel altijd bij een accountantskantoor.
Wil je een indicatie van de studieduur? Bekijk dan het schema met studieroutes hieronder.

Vakken

In de (Pre-)Masterfase van je studie Accountancy krijg je intensief college in bepaalde vakken. Dit kan per persoon verschillen, afhankelijk van je vooropleiding(en).
Je sluit de master af met je masterscriptie, waarin je een academisch onderzoek verricht gerelateerd aan een van de hoofdvakken.

Nieuwsgierig naar de vakken? Vraag voor een overzicht van de vakken in de Pre-Master en Post-Master de brochure aan of download hier de vakbeschrijvingen.

Professional Leadership Development Journey

Het traject 'Professional leadership development journey' loopt als een rode draad door de opleiding.In dit traject ligt de nadruk op je persoonlijke vorming: je leert je eigen weg te vinden, je morele kompas te ontwikkelen én verantwoordelijkheid te nemen.

Accountant van de toekomst

Door ontwikkelingen in de accountancy groeit de behoefte aan accountants met sterke principes, goede sociale vaardigheden en waardevolle kennis. Deze accountants zijn in staat om een rechte
rug te houden in complexe situaties. Om ervoor te zorgen dat jij die accountant van de toekomst kan worden, stimuleert Nyenrode je om een professionele beroepshouding te ontwikkelen. Inclusief het vermogen om jezelf en de belangen van de klant kritisch te beoordelen. Jouw ontwikkeling staat centraal en focust op 5 soorten van vorming.

5 soorten vorming

 

 

Wat zijn de kosten?

Bij de MSc in Accountancy is het gebruikelijk dat het accountantskantoor waar je werkt of gaat werken de kosten van je studie betaalt. Daarnaast ontvang je salaris. Maak hierover duidelijke afspraken met je werkgever.

 • Collegegeld voor de Pre-Master ligt gemiddeld tussen de € 4.500 en € 6.000, afhankelijk van je vooropleiding en de daarbij behorende studieroute
 • Collegegeld voor de Master is gemiddeld € 6.500
 • Collegegeld voor de Post-Master is gemiddeld € 8.300
 • Boekengeld per jaar € 300
 • Inschrijfkosten per collegejaar € 255

Het collegegeld is exclusief inschrijfgeld en tentamenkosten.

We brengen elk vak apart in rekening. Daarom hangt het precieze bedrag af van de vakken die je volgt en kun je dus ook flexibel studeren en betaal je alleen voor wat je afneemt.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Direct van start met jouw carrière

Ben je op zoek naar een werkgever voor aanvang van de studie en kan je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op via sollicitatiehulp@nyenrode.nl.
Nyenrode werkt samen met veel verschillende kantoren. Bekijk het overzicht van onze partners hier.

Wij werken met nog veel meer accountancy kantoren samen. Als een kantoor niet in het overzicht staat, is het nog steeds heel goed mogelijk om daar te gaan werken en je studie op Nyenrode te volgen. Is jouw werkgever nog onbekend met het werken-leren traject? Laat hen gerust contact opnemen met ons.

RA-titel behalen?

Na de MSc in Accountancy kan je de Post-Master RA in 1 jaar deeltijd volgen, zodat je daarna als registeraccountant aan de slag kan en je carrière opnieuw een impuls kan geven. De RA-studie van Nyenrode is net zo flexibel van opzet als de masteropleiding. Ook hier volg je het tempo en de collegeperiode die bij jouw werk en privé-situatie past. Een overstap naar het bedrijfsleven en/of een specialisatie in Fiscaal Recht of Controlling is ook mogelijk.

 

Partnerinformatie

Is jullie kantoor op zoek naar nieuw accountancy talent? Of hebben jullie al een aantal medewerkers die bij Nyenrode de opleiding volgen maar zijn jullie op zoek naar een intensievere samenwerking? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en neem gerust contact op met Lidy Coolen.

Accountancy talent

Kantoren zijn constant op zoek naar accountancy talent. Medewerkers die een waardevolle bijdrage leveren aan de dagelijkse controlepraktijk en die ook in de toekomst de kern vormen van het bedrijf. Want wie wil nu niet iemand met passie voor het accountantsvak? Een medewerker die één wordt met de bedrijfscultuur. Iemand die opgeleid wordt en in de toekomst het bedrijf mee vormgeeft.
Wat die toegevoegde waarde van de Nyenrode student precies inhoudt? Bij Nyenrode leiden we de studenten op tot robuuste accountants en ligt naast een stevige portie academische vakkennis, de focus op professionele, persoonlijke en maatschappelijke vorming.

Mogelijkheden:

 • Het is mogelijk een stand te bemannen op de Bedrijvenmarkt. Dit vindt plaats op de drie open dagen van de Accountancy opleidingen. Bekijk ook de Digitale Bedrijvenmarkt voor de actuele vacatures.
 • Relevante starters vacatures kunnen gedeeld worden via de LinkedIn groep Nyenrode Sollicitatiehulp.
 • Op zoek naar accountancy talent dat in september start met de Bachelor of Science in Accountancy? Wij fungeren graag als verbindende factor. Ontvang gegevens van aankomend studenten die op zoek gaan naar een passende werkgever.
 • Willen jullie graag accurate informatie geven tijdens jullie sollictitatieprocedure met kandidaten? Wij voorzien jullie recruiters graag van informatie in recruitmentbijeenkomsten.

N.B. Wij doen geen uitingen van kantoren onder onze studenten wanneer deze eenmaal gestart zijn in het deeltijd traject. De huidige klantrelatie staat altijd voorop.

Tripartiete overeenkomst

De opleiding Accountancy aan Nyenrode heeft twee belangrijke pijlers; de persoonlijke vorming van onze studenten en een sterke band met de praktijk. Vanuit dit gedachtengoed is de tripartiete overeenkomst ontstaan.

Bij een tripartiete overeenkomst wordt er een overeenkomst gesloten tussen student/werknemer, de werkgever en Nyenrode. Alle partijen verklaren hiermee dat er aandacht is voor de persoonlijke studieloopbaan en dat rechtstreekse uitwisseling van studieresultaten mag plaatsvinden.

Het doel is de student optimaal te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling en om het opleidingsaanbod goed op elkaar af te stemmen. Dit bieden wij vaste partners aan waarmee wij graag inzetten op een langdurige relatie. Dit betreffen accountancykantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn.

Centrale facturering

Accountancykantoor waar meerdere studenten werkzaam zijn, kunnen ook kiezen voor centrale facturering van de college- en tentamentarieven. Nyenrode stuurt dan maandelijks de factuur betreffende de studiekosten van werknemers, rechtstreeks naar de werkgever

Behalen RA-titel

Wil jij graag de Register Accountant (RA) titel behalen? Dan zul je de volgende twee opleidingen moeten afsluiten. Deze volg je tegelijkertijd:

 • Post-Master RA
 • RA-Praktijkopleiding (3 jaar)

De Praktijkopleiding volg je parallel aan je RA-opleiding en je werk. Het bestaat uit diverse opdrachten met een afsluitend praktijkreferaat. Het is mogelijk om het praktijkreferaattraject en andere onderdelen via Nyenrode te doen.

Onderdelen Praktijkopleiding Assurance

Nyenrode biedt verschillende onderdelen van de Praktijkopleiding Assurance aan: de Nulmeting, Intervisiegesprekken, Trainingsprogramma’s, de ICAIS-casus en het Praktijkreferaat. Deze onderdelen zijn geaccrediteerd door de Raad voor de Praktijkopleidingen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Hieronder lees je meer over de onderdelen van de Praktijkopleiding die Nyenrode aanbiedt.

Praktijkreferaat

In de Praktijkopleiding wordt ruime aandacht besteed aan het kunnen omgaan met dilemma’s. Daarom schrijf je aan het einde van de Praktijkopleiding een referaat, waarin jouw persoonlijke dilemma centraal staat. Je neemt deel aan een referaatgroep die wordt begeleid door een praktijkreferaatbegeleider van Nyenrode en bestaat uit maximaal 6 trainees. Je werkt in een kleine groep om de kwaliteit te waarborgen en jouw persoonlijke ontwikkeling te optimaliseren binnen dit traject.

Startmomenten:

 • Januari: aanmelden t/m 23 november 2020
 • April: aanmelden t/m 1 maart 2021
 • September: aanmelden t/m 18 juli 2021

Wil je meer informatie? Download hier de flyer. Aanmelden kan via de Praktijkopleiding website.

Intervisiegesprekken

Voor de professionele ontwikkeling van accountants is het voeren van intervisiegesprekken een bewezen en effectieve methode. Je vormt een intervisiegroep met maximaal 8 trainees, met wie je minimaal twee keer per jaar bij elkaar komt. Tijdens de intervisiebijeenkomsten bespreek je knelpunten van en mogelijke oplossingen voor (geanonimiseerde) werksituaties. Je leert elkaar op een coachende manier te bevragen om te komen tot diepere inzichten rondom je eigen kwaliteiten, valkuilen, ontwikkelpunten, gedragspatronen en handelen in samenwerkingen.

Wil je meer informatie? Download hier de flyer. Aanmelden kan via de Praktijkopleiding website

Nulmeting

Bij aanvang van de Praktijkopleiding start je met een nulmeting. Op basis van de nulmeting wordt vastgesteld over welke vaardigheden en over welke beroepshouding je reeds beschikt en welke vaardigheden je verder moet of zou willen ontwikkelen om als accountant zelfstandig te kunnen functioneren. Ten behoeve van de nulmeting doe je een self assessment middels een 360 graden feedback vragenlijst. De nulmeting dient als input voor andere onderdelen van de Praktijkopleiding.

Wil je meer informatie? Download hier de flyer. Aanmelden kan via de Praktijkopleiding website

ICAIS-casus

In de Praktijkopleiding is een ICAIS-casus opgenomen. De onderwerpen van de ICAIS-casus sluiten aan op de cursus BIV-Informatiecontrole in de theoretische post-masteropleiding. Sinds april 2019 is het mogelijk om als Nyenrodestudent binnen het vak BIV-IC de praktijkopdracht ICAIS te maken waarmee, bij behalen van een voldoende, vrijstelling wordt verkregen voor de ICAIS-casus in de Praktijkopleiding. Een casus die tot 2 jaar voorafgaand aan de praktijkopleiding met goed gevolg is afgerond, mag door een trainee alsnog in het kader van zijn of haar praktijkopleiding worden ingebracht.

Wil je meer informatie of je aanmelden? Bezoek dan onze Praktijkopleiding website

Driedaagse trainingsprogramma's

Het trainingsprogramma beoogt je te trainen op de beroepshouding en op de vaardigheden die nodig zijn voor de uitoefening van het accountantsberoep. Je volgt elk praktijkopleidingsjaar ten minste drie dagen een training. 

Er zijn verschillende trainingsprogramma's die je kan volgen. Voorbeelden zijn: Effectief Communiceren, Big Data en Projectmanagement. Je kan de uitkomsten van de nulmeting gebruiken om trainingsprogramma’s te kiezen die aansluiten op jouw persoonlijke ontwikkelpunten.

De nieuwe trainingsprogramma’s worden in de loop van collegejaar 2019-2020 online geplaatsten zijn te vinden op de Praktijkopleiding Assurance website.

Capture