“Creativiteit is ons echte kapitaal”

25 september 2019
Community

Anders kijken. Als kind doe je niet anders. In hokjes denken bestaat niet en intuïtie voert je langs ontdekkingen en verwondering. Totdat ‘kan niet’, ‘past niet’ en ‘mag niet’ hun entree doen in de dagelijkse gang van zaken. Woensdagavond 18 september vond de Alumni Meetup van de General Management programma’s en de parttime master in bedrijfskunde plaats op Nyenrode Business Universiteit. Creatieveling, innovator en inspirator Daan Roosegaarde liet de 120 aanwezige alumni anders kijken en anders denken. 

Roosegaarde is vooral bekend van zijn projecten als de Van Gogh fietsroute, kunst op de Afsluitdijk, Space Waste en het Smog Free project. Projecten die wereldwijd naam hebben gemaakt onder het motto ‘anders kijken en vooral anders doen’. Roosegaarde geeft aan de hand van een bezielend verhaal een beeld van zijn manier van kijken. Hij ziet grote vraagstukken waar huidige systemen niet direct een antwoord op hebben. Iedereen wil toch schoon water, schone lucht en schone energie in een schone ruimte? “Ik denk dat we grotendeels bezig zijn om een oud systeem 5% minder erg te maken. Maar dat systeem werkt niet meer. Het gaat over onze wereld, ons landschap en onze toekomst die we mooier en slimmer willen maken”, vertelt Roosegaarde.

Minder praten, meer doen

“Ontwikkel je creatief vermogen. We hebben de techniek en het geld, maar het ontbreekt aan de verbeelding. Het is onze opdracht om ideeën te realiseren. Dit hoeven geen nieuwe ideeën te zijn, maar kunnen ook bestaande ideeën zijn. Probeer je oplossing te visualiseren en ga die stap voor stap proberen. Je moet door 80 procent onzin heen om bij de 20 procent te komen waar je echt blij van wordt.” Roosegaarde zegt dat dit techniek, vakmanschap, leiderschap, anders denken en vooral doen vergt. “Er zullen altijd momenten zijn waarop je denkt dat het niet goed komt. Dan is het zaak om niet in paniek te raken, maar uit te zoomen, vragen te stellen vooral goed te kijken.”

Idee is leidend

Het is een fascinerende dans. Werken met een team, commitment, omgaan met diverse stakeholders en timing. En dat alles volgens een vaste structuur. Roosegaarde: “Het idee moet hierin leidend blijven. Het verlangen om te leren en ontwikkelen moeten we blijven aanmoedigen. Kinderen hebben dat van nature. Creativiteit is ons echte kapitaal, waarbij het belangrijk is om een fysieke plek te hebben. Een plek waarin je mensen de ruimte biedt om nieuwe ideeën te maken en mensen met ideeën te ontmoeten.” Nyenrode wil die broedplaats zijn voor studenten, deelnemers en alumni.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.