“De definitie van succes verschuift met de jaren.”

30 oktober 2017
Community

Op vrijdag 27 oktober heeft Hans Plesman te midden van een select gezelschap afscheid genomen als programmadirecteur van de Commissarissencyclus van Nyenrode Business Universiteit. De cyclus heeft inmiddels vele alumni uit de top van het bedrijfsleven waarvoor Plesman een netwerk gaat opzetten. Tevens heeft hij tijdens deze feestelijke bijeenkomst zijn boek ‘U bevindt zich hier. Observaties van een boardroom consultant’ gepresenteerd.

Prof. Leen Paape, Plesman zijn opvolger als programmadirecteur, sprak lovende woorden over Hans als collega en als levensgenieter. Een aantal lessen uit het boek vatte hij samen: “Het is raak. In weinig woorden goede lessen voor boardmembers of degenen die daar nog mogen komen.”

Observaties en ervaringen

Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken en het is geschreven om observaties uit de boardroom te delen en ervaringen over te dragen. Jaap van Manen heeft het voorwoord geschreven en legt tijdens de bijeenkomst uit waar het woord boardroom vandaan komt: “In de primitieve tijd zetten enkele directeuren wat olievaten bij elkaar en plaatsten daar een grote plank op zodat zij hierop bedrijfsprocessen konden uittekenen. Hierna ging iedereen pas aan het werk in de fabriek. De board had besloten.” Als tip gaf Van Manen de toehoorders mee. “Als je ergens tegenaan loopt en niet weet hoe je eruit komt, stel jezelf dan de vraag: hoe zou Hans dit aanpakken?”

Herkenbaar

Voormalig politica Laetitia Griffith mocht het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Griffith zegt over het boek: “Het is compact geschreven en leest als een trein. En ook voor partners van commissarissen is dit boek aan te bevelen. Zij herkennen en leren zo ook meer over het leven in boardrooms.” Ze vroeg in een kort interview aan Plesman hoe zo’n proces van een boek schrijven tot stand komt. “Je vindt jezelf opnieuw uit. Net als complexe processen opnieuw worden uitgevonden. Het is een zoektocht naar verbindingen.” Het boek bestaat uit twee delen. Plesman vervolgt: “Enerzijds gaat het om een levensles. Het gaat niet alleen om de weg naar boven. Het is minstens zo belangrijk om af en toe om je heen te kijken. Be nice to the people who you meet on your way up, because you’ll meet the same people on your way down.

“Anderzijds gaat het over het leven in de boardroom. Zeg je er iets van als jij een andere mening hebt, of laat je het gebeuren en trek je je terug?” Juist voor jonge commissarissen vindt Plesman dit een belangrijke les. Hij coacht deze groep dan ook graag in hun persoonlijke ontwikkeling. Zijn belangrijkste les hierbij: “Er mag gelachen worden. Dit ontspant, relativeert en brengt mensen dichter bij elkaar.”

Enkele titels van typerende hoofdstukken uit het boek met (waarschijnlijk) herkenbare momenten uit de boardroom, zijn: de expatparadox, de fusiediabolo, hoezo soft skills? De afwisseling van de schilderijen en quotes, geven stof tot nadenken: “De definitie van succes verschuift met de jaren.”

Voor meer informatie kan je mailen naar k.warneke@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.