‘De mondiale ontwikkelingen in de voedingseconomie biedt Nederland geweldige kansen’

Nieuwe kerndocent Global Food Economy Ruud Huirne aangesteld

30 augustus 2017
Onderwijs

Ruud Huirne is aangesteld als nieuwe kerndocent voor de module Global Food Economy, onderdeel van de Modulair Executive MBA in Food & Innovation. Programmadirecteur Henk Kievit is blij met zijn aanstelling: ‘We zijn trots op het feit dat Ruud Huirne kerndocent is van deze module. Hij brengt met zijn brede achtergrond, ervaring en visie veel mee waar deelnemers van kunnen leren.’ Huirne is directeur bij Food & Agri bij de Rabobank en is ervan overtuigd dat Nederland een belangrijke rol kan spelen in de mondiale voedseleconomie.

‘De global food economy is een maatschappelijk relevant en economisch zeer interessant onderwerp,’ zegt Ruud Huirne.

De wereldbevolking groeit, net als de welvaart, maar ook de milieudruk neemt toe. Dit alles biedt een lonkend perspectief voor de foodsector.

Er staat ons de komende twintig jaar een enorme uitdaging te wachten. Om de snel groeiende wereldbevolking te kunnen voeden moet meer voedsel worden geproduceerd. Daarbij neemt de roep om duurzaamheid in de voedselproductie toe.

Huirne: ‘Een geweldige uitdaging waar we juist in Nederland, met goed ondernemerschap, invulling aan kunnen geven. Maar we moeten wel op tijd instappen, anders dendert deze trein aan ons voorbij. Ik ben daarom blij dat de opleiding MBA in Food & Innovation er nu is, en dat ik als onderdeel daarvan de module Global Food Economy mag geven.’

Belangrijke rol Nederland

Huirne is ervan overtuigd dat Nederland een belangrijke rol kan spelen in de mondiale voedseleconomie. ‘Daarmee bedoel ik niet dat wij vanuit Nederland de wereld gaan voeden, maar dat wij gaan doen waar wij sterk in zijn, namelijk met innovatieve ideeën onze stempel drukken op de hele keten van toekomstige voedselproductie. Zo kunnen wij bijvoorbeeld door het ontwikkelen van systemen voor een efficiëntere voedselproductie, maar ook door gebruik te maken van big data om kwaliteit te garanderen en problemen te zien aankomen, het verschil maken.’

Kansen verzilveren

Er zijn volgens Huirne vier lijnen waarlangs we onze kansen kunnen verzilveren: ‘Ten eerste zullen we in de toekomst meer voedsel moeten produceren met minder grondstoffen. Dit biedt kansen voor innovaties als precisielandbouw en genetische vooruitgang.

De tweede noem ik ‘van grond naar mond’. De plekken waar je de voedselproductie nog kunt opstuwen zoals Latijns-Amerika, Centraal Europa en delen van Afrika, zijn niet per definitie de plekken waar het extra voedsel ook nodig is. Dus je moet een keten inrichten waarin het voedsel logistiek wordt verwerkt en op de juiste plekken terechtkomt.

De derde lijn waarlangs de Nederlandse sector iets kan betekenen in de mondiale voedselsector is gezonde voeding. Daar zit nu heel veel beweging in; gezonde voeding voor kinderen, voeding en sport, maar ook gezonde voeding voor herstel na ziekte.

En de laatste is bijdragen aan stabiliteit op de plekken waar het voedsel wordt geproduceerd. Banken kunnen hierop inspelen door lokale partijen langere termijn zekerheden te geven, in de vorm van leningen met een lange looptijd. Dat is belangrijk omdat voedselproductie nu eenmaal beter gedijt in een stabiele omgeving.’

Wereldvoedselvoorziening interessant voor brede doelgroep

De colleges van Huirne richten zich op het verkrijgen van kennis, maar zeker ook op leren van elkaar en elkaar inspireren.

Mijn doel is dat deelnemers die deze module hebben gevolgd een volwaardig gesprekspartner worden op het gebied van de global food economy en op onderdelen ook oplossingen kunnen aandragen.

Het is een vrij generieke module die interessant is voor een brede doelgroep. Dus niet alleen mensen uit de agrifood-sector, maar ook de gezondheidszorg, energiesector, financiële wereld en ICT. Ik ben ervan overtuigd dat een thema als de wereldvoedselvoorziening veel mensen zal aanspreken.’

Meer weten over hoe het Modulair Executive MBA in Food & Innovation bijdraagt aan de groei van de Foodsector? Download de verzameling papers van onze MBA-deelnemers over de hot topics in Food & Innovation of lees meer over de verschillende modules die je binnen deze MBA kan volgen. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.