Hoe gaan dieren om met performance management?

20 februari 2020
Onderwijs

EMFC slotseminar

Dat we veel van dieren kunnen leren bleek op het slotseminar Executive Master of Finance & Control (EMFC) aan Nyenrode Business Universiteit dat onlangs plaats vond ter afsluiting van de lichting EMFC 22. Zo is alliantievorming om een doel te bereiken in het dierenrijk een bekend fenomeen. In bestuur en beslissingsprocessen binnen de bedrijven is het niet anders.

Professor Jan van Hooff was een van de sprekers op het seminar. Als gedragsbioloog weet hij precies hoe dieren omgaan met zaken als planning & control, performance management, onderhandelen en het betaalverkeer. Andere sprekers die op het programma stonden waren bijvoorbeeld de CFO van Pon Holding en hoofd Innovatie bij VDL.

Onzekere omstandigheden

“Onze studenten komen, als toekomstig CFO of controller, terecht in een onzekere wereld”, zegt docent Jennifer Kuiper, die samen met professor Ad Kil het programma van het slotseminar samenstelde. “Dat geldt voor de omgeving waarin hun organisatie opereert, maar ook voor henzelf: ze komen op hogere posities en krijgen te maken met veel meer data, steeds meer stakeholders, etcetera. Dat roept de vraag op: hoe kan je besluitvorming ondersteunen in lastig te voorspellen omstandigheden? Verschillende experts gaven tijdens het seminar antwoord op deze vraag vanuit hun vakgebied over bijvoorbeeld ontspannen onder hoogspanning, datalabs voor besluitvorming in onzekerheid, gedragscodes en ethische dilemma’s in de zakenwereld.

Vrije zaterdag

“Mijn omgeving verklaarde me voor gek toen ik aan deze opleiding begon”, zegt deelnemer Edvin Talundzic (42), “met twee kleine kinderen en een zware baan. Maar ik heb geen spijt. In het verleden heb ik vaak les gehad van professoren die alleen maar binnen hun eigen instituut zitten. Hier zijn het mensen die dagelijks ook in de praktijk werken. Dat scheelt enorm.”

Deelneemster Juliët Nanninga beaamt dat en vindt het prettig om met een groep ambitieuze mensen bij elkaar te zitten: “Zij zijn bereid hun vrije zaterdagen hiervoor op te offeren. Dat schept een band, en zorgt voor een fijne, gedreven sfeer.” Met 29 jaar behoort ze tot de jongere studenten van de opleiding tot registercontroller. “Ik heb minder werkervaring dan de meeste anderen, maar dankzij de opleiding voel ik me veel zekerder in mijn werk. Ik sta soms versteld van mezelf en hoe ik nu in allerlei situaties weerwoord kan geven.”

Vertrouwen

“Vertrouw dat je je vak beheerst, dan ben je in staat om in te spelen op veranderingen”, dat heb ik geleerd tijdens de opleiding zegt Henry Steenbergen (44). “Om dat aan te kunnen moet je geloven in jezelf. Ik heb ook veel van andere deelnemers geleerd. Je ziet hoe verschillend de bedrijven zijn waar je medestudenten werken, terwijl ze toch allemaal met dezelfde zaken worstelen. Dat is enorm leerzaam.”

Vol in ontwikkeling

Zeker voor degenen die al een aantal jaren werkervaring hebben, werkt de RC-opleiding als een nuttige opfriscursus. “Maar”, zegt Talundzic, “je leert ook heel veel nieuwe dingen. Veel mensen denken dat finance stilstaat, maar het is juist vol in ontwikkeling.” Voor toekomstige controllers en CFO’s is EMFC nu de juiste opleiding: “Vroeger was het meer RA, nu is het RC. Juist omdat RC je tools geeft om een moderne CFO te zijn. Die houdt zich met veel meer dingen bezig dan alleen de jaarrekening en de boekhouding.”

Jennifer Kuiper is het daarmee eens. “De studenten weten dat we niet alleen voor vandaag of morgen opleiden, maar ook voor de toekomst. Het slotseminar maakt hen nog eens duidelijk dat ze daar goed op voorbereid zijn.”

NTV_3314
Slotseminar 7
Slotseminar 5
Slotseminar4
Slotseminar 3
Slotseminar 2
Slotseminar
NTV_3314
Slotseminar 7
Slotseminar 5
Slotseminar4
Slotseminar 3
Slotseminar 2
Slotseminar
De Executive Master of Finance & Control (EMFC) is een praktijkgerichte opleiding tot Registercontroller (RC). Met deze post-master in deeltijd breng je je financieel-strategisch inzicht en je bedrijfskundige kennis op een hoog niveau. Ook zet je vol in op je persoonlijke ontwikkeling en je leiderschapskwaliteiten. Je onderscheidt jezelf als financial met lef en inzicht.

Colleges voor de EMFC zijn op donderdag of om de week op vrijdag en zaterdag.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.