"Duurzame oplossingen beginnen bij jezelf"

The Impact Conversations met André Nijhof en Anke van Hal

10 maart 2022
Onderzoek

André Nijhof, hoogleraar Sustainable Business and Stewardship en Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building, beiden aan Nyenrode Business Universiteit, verrichten onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Zij gingen met elkaar en hosts Bregje Spijkerman en Jan Anne Amelink in gesprek over duurzame oplossingen op kleine én grote schaal. Wat is het succes van duurzame ontwikkelingen, wat kunnen we zelf doen en hoe houden we vast aan onze ideeën? 

Derde succesfactor

Bij het verduurzamen van woningen worden vaak alleen de technologische en financiële aspecten belicht, legt Van Hal uit. Het persoonlijk aspect wordt hierin vergeten of zelfs genegeerd. Wat zijn de gevolgen? Van Hal deed onderzoek naar de zogenoemde ‘derde succesfactor’ en legt uit wat de voordelen zijn als we het persoonlijke aspect wel meenemen in een toekomstige energietransitie: “Als je het vuur kan aanwakkeren in de mens, ook al is het vlammetje nog zo klein, dan zorgt dat ervoor dat er veel kan veranderen”, aldus van Hal. 

Corporate Social Responsibility (CSR) in Action

De vraag is niet meer ‘wat is duurzaamheid?’, maar ‘hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen?’. Nijhof legt uit dat het begint bij jezelf. Zijn advies is om terug te kijken naar persoonlijke successen in het verleden. Welke acties op het vlak van duurzaamheid gingen goed en kan je gemakkelijk toepassen? Als voorbeeld noemt Nijhof de herbruikbare koffiebeker: “De Nederlandse Spoorwegen startte een aantal jaren geleden met de actie om je eigen koffiebeker mee te nemen. Bij iedere koffie ontving je 25 cent korting. Het gaat mij niet om de korting, maar het is een kleine moeite en je haalt er zelf ook nog voordeel uit”. 

The Impact Conversations is een podcastserie waarin je de verhalen van onze docenten en hoogleraren en hun onderzoek ontdekt. Met hosts Bregje Spijkerman en Jan Anne Amelink duik je verder in praktische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. 

Ben je nieuwsgierig? The Impact Conversations zijn vanaf nu te beluisteren op bekende podcast kanalen zoals Apple PodcastSpotifyGoogle Podcast, StitcherDeezer en Pocket Casts. Abonneer je via jouw favoriete kanaal, dan weet je zeker dat je geen aflevering mist.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.