Feestelijke uitreiking Erfgoedparels Provincie Utrecht op kasteel Nijenrode

30 augustus 2017
Over Nyenrode

Op woensdag 21 juni is op Nyenrode op feestelijke wijze de uitreiking van de provinciale subsidiebeschikkingen van het Fonds Erfgoedparels gevierd. In 2017 ontvingen de eigenaren van zeventien Utrechtse rijksmonumenten vanuit het fonds een subsidiebedrag van in totaal 3,3 miljoen euro.

Het Fonds Erfgoedparels (ook bekend als het Parelfonds) is in 2007 ingesteld door Provinciale Staten van Utrecht om bij te dragen aan de restauratie van rijksmonumenten binnen de provincie die geen woonhuis zijn. De bijeenkomst met onder meer vertegenwoordigers van de provincie en de eigenaren van de ontvangende monumenten vond plaats in de Wapenzaal van kasteel Nijenrode, zelf ook ontvanger van subsidie vanuit het fonds.

Nijenrode krijgt vanuit het Fonds Erfgoedparels het bedrag van € 102.868,- voor de casco restauratie van de Oranjerie op het landgoed. De Oranjerie van Nijenrode is gebouwd in de tijd van kasteelheer Michiel Onnes en stamt uit ongeveer 1910. Het resterende bedrag voor de restauratie van de Oranjerie wordt voor het grootste deel via Stichting Nyenrode Fonds bijeengebracht door een groep van betrokken alumni van Nyenrode Business Universiteit, die vanwege het 50-jarig bestaan van hun dispuut een aanzienlijke donatie doen. Tenslotte neemt ook Stichting Nyenrode, eigenaar van het kasteel en landgoed, een deel van de kosten van de casco restauratie voor haar rekening.

Van versterkte burcht tot luisterrijke buitenplaats

Kunsthistorica en Vechtstreekkenner Juliëtte Jonker-Duynstee opende de bijeenkomst als dagvoorzitter namens het Projectteam Fonds Erfgoedparels, waarna Remmelt Vetkamp, financieel directeur van Nyenrode Business Universiteit en lid van het College van Bestuur, het gezelschap welkom heette. Aansluitend vertelde Juliëtte Jonker-Duynstee in het kort over de historische ontwikkeling van kasteel en landgoed Nijenrode: van versterkte burcht tot luisterrijke buitenplaats en sinds 1946 onderkomen van de huidige onderwijsinstelling, de enige particuliere universiteit van Nederland.

Verduurzaming

Ilse van den Berg is adviseur bij De Groene Grachten, oorspronkelijk een initiatief van Wubbo Ockels om te komen tot duurzame, historische panden in Nederland. Zij vertelde hoe De Groene Grachten verschillende van de gehonoreerde projecten - waaronder de Augustinuskerk en de Wilhelminaschool in Utrecht - van advies heeft gediend op het gebied van verduurzaming. Daarbij is met name gefocust op quick wins, elektriciteit, verwarming, water en groen, en isolatie. Omdat de Oranjerie van Nijenrode na restauratie in de winters haar oorspronkelijke functie van opslag van kuipplanten terugkrijgt en er alleen in de zomers culturele evenementen voor publiek georganiseerd gaan worden, valt daar qua verduurzaming minder eer aan te behalen.

Subsidie als multiplier

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts (Groenlinks) van Cultuur van de provincie Utrecht gaf aansluitend een beeld van het belang van en de ontwikkelingen binnen landelijke en provinciale erfgoedregelingen. Zij vertelde dat binnen het project Erfgoedparels sinds 2008 zo’n 24 miljoen euro aan subsidie is verstrekt aan 81 projecten voor restauraties in de categorieën historische buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed. De provinciale bijdrage fungeert als een multiplier met een factor van 3,8. Dat betekent dat tegenover elke euro subsidie van de provincie 3,80 euro staat die op andere manieren wordt gefinancierd.

Het eind van de feestelijke middag bestond uit een fotomoment met de subsidieontvangers en een korte rondleiding langs enkele zalen van kasteel Nijenrode en door de tuin van het landgoed. De dag werd afgesloten met een borrel op het zonnige voorplein van het kasteel.

Projecten

De zeventien door het Fonds Erfgoedparels gehonoreerde projecten zijn:

  • Landhuis de Horst (Driebergen)
  • Kasteel de Haar (Utrecht)
  • Kasteel Amerongen (Amerongen)
  • Buitenplaats Beerschoten-Willinkshof (Driebergen)
  • Muur buitenplaats Doornburgh (Maarssen)
  • Oranjerie Nijenrode (Breukelen)
  • Sint Jozefkerk Achterveld (Leusden)
  • Sint Bavokerk Harmelen (Woerden)
  • Augustinus Kerk (Utrecht)
  • Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming (Houten)
  • Dorpskerk Maarsbergen (Maarsbergen)
  • Oude School (Oudewater)
  • Koningin Wilhelminaschool (Utrecht)
  • Voormalig klooster Mariënhof (Amersfoort)
  • Museum Flehite (Amersfoort)
  • Begraafplaats Hogewal (Woerden)
  • Retabel in de Grote Kerk (Vianen)

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.