‘Ik wil geluk doorgeven aan getalenteerde jonge mensen’

Meet The Alumni: Alex Roepers

15 oktober 2021
Community

“Gelukkig ben ik in een positie om gemotiveerde en getalenteerde studenten een mogelijkheid te bieden om een investering in zichzelf te doen. Dat doe ik met veel plezier, want je ziet vaak snel positieve resultaten terug.”Alex Roepers, alumnus van de BBA 1977 van Nyenrode Business Universiteit, vertrok begin 1981 naar Amerika om zijn carrière te starten en een MBA op Harvard Business School (HBS) te halen. Sinds 1988 is hij succesvol global hedgefonds manager met zijn kantoor en team in New York. De band die Roepers met Nyenrode heeft is nooit verwaterd. Om studeren op Nyenrode ook mogelijk te maken voor mensen met onvoldoende financiële middelen, heeft hij vier beurzen gerealiseerd. 


Als Roepers vertelt over zijn tijd bij Nyenrode krijgt hij een grote glimlach op zijn gezicht. “Al vanaf vrij jong was ik bekend met Nyenrode. Mijn broer studeerde er en ondernemen zit bij ons in de familie. Mijn vader heeft een drukkerij opgebouwd en stimuleerde mij om ook te ondernemen. Daarnaast hadden de Verenigde Staten op mij een enorme aantrekkingskracht. Nyenrode, een international business school die jonge mensen klaarstoomt voor het bedrijfsleven, was daarom een perfecte match en een goede basis op weg naar een pad in de internationale zakenwereld. Het gaf mij ook een opening om naar de VS te gaan,”. 


Vis in het water

Eenmaal gestart aan Nyenrode voelde Roepers zich als een vis in het water. Hij wilde zoveel mogelijk uit zijn tijd op Nyenrode halen. Dus sloot hij zich aan bij de studentenvereniging en meerdere commissies: van rugby, hockey, roeien en het bestuur van de sportvereniging tot lid van de Nyenrode Raad. “Door deelname aan organisaties en commissies in combinatie met het leven op campus en het onderwijs heb ik veel op Nyenrode geleerd: evenementen organiseren, initiatief nemen, publiekelijk spreken, samenwerken in teams en bestuursfuncties bekleden. Ik vond het een toptijd, de formule werkt,” aldus Roepers.


Toegelaten tot Harvard

Al tijdens zijn studie, voelde Roepers de drang om naar de VS te vertrekken: “I gotta get out of here! In het socialistische Nederland van de jaren 70 was geen ruimte voor mijn ondernemende ambities en de Verenigde Staten trokken mij enorm”. Roepers ambieerde een MBA en meldde zich aan bij meerdere universiteiten in de VS. In juni 1980 werd hij toegelaten tot Harvard Business School. “Ik viel bijna van mijn stoel, want mijn cijfers waren niet denderend. HBS kijkt naar meer dan cijfers alleen. Extra curriculaire activiteiten en werkervaring spelen bij de toelating ook een grote rol. En toen bleek zijn ervaring op Nyenrode van pas te komen.

Na zijn toelating bij HBS ging hij bij een industrieel bedrijf in New York aan de slag, waar hij eerder stage had gelopen. Dit bedrijf groeide met een omzetstijging van $50 miljoen in 1979 naar $200 miljoen in 1982. Bij deze enorme groei hadden ze hulp nodig. Met vier talen was ik uniek in New York. En binnen zes maanden was ik coördinator voor een groot internationaal project. Ik vertegenwoordigde het bedrijf bij klanten en vloog elke week naar een andere plek. Wie had dat gedacht op mijn 21ste?”

Na Harvard, werkte Roepers in New York in corporate development voor Thyssen-Bornemisza Group (TBG), een privé conglomeraat met hoofdkantoren in Monaco, Amsterdam en New York.  Vier jaar lang was hij betrokken bij de aan- en verkoop van bedrijven. TBG was ook een actief belegger in hedgefondsen en zo werd Roepers bekend met deze tak van de beleggingswereld. “Er ging een lichtje bij me branden, ik kon met mijn zelfontwikkelde beleggingsstrategie een eigen bedrijf op zetten” aldus Roepers.



Doorzettingsvermogen

 “Het was keihard werken om mijn bedrijf op te bouwen. Ik had geen connecties en geen geld van thuis”. Met zes jaar relevante werkervaring, steun van het hoofd van TBG en een goed trackrecord van beleggings-voorstellen bij TBG kwam zijn bedrijf, Atlantic Investment Management, van de grond. “De investeringsformule was heel duidelijk en is vandaag de dag nog steeds hetzelfde”.

Het ging niet allemaal vanzelf. Roepers heeft ook flinke zakelijke tegenslagen gehad tijdens zijn 30-jarige ondernemerschap bij Atlantic. Hij ziet elke tegenslag als een uitdaging en opgeven is voor hem nooit een optie: “Luck is with the persistent”. Het success van Atlantic zat volgens hem in een combinatie van een heldere beleggingsstrategie en doorzettingsvermogen. “Wie in de investeringswereld zit, moet een duidelijke beleggingsstrategie hebben die je goed kan uitvoeren. Maar het allerbelangrijkste is geloven in je eigen strategie en dat je plezier hebt in je werk.”

Geluk

Roepers heeft zich altijd verbonden gevoeld met Nyenrode. Waarom heeft hij heeft vier studiebeurzen mogelijk gemaakt? “Ik heb geluk dat het allemaal zo goed gelopen is. Natuurlijk is doorzettingsvermogen en kennis belangrijk bij succes, maar ook een portie geluk. En dat geluk, in dit geval door middel van een studiebeurs, wil ik graag doorgeven aan getalenteerde jonge mensen die het nodig hebben. Ik heb zelf ook geprofiteerd van de generositeit van anderen.”

Rany Skaff, student van de fulltime Master of Science in Management 2016, is een van de studenten die een beurs van Roepers heeft mogen ontvangen. Skaff vertelt dat hij zonder de beurs van Roepers niet naar Nyenrode was gegaan. Net als Roepers heeft hij alles uit zijn tijd op Nyenrode gehaald. “Toen ik op Nyenrode kwam had ik al meteen het gevoel dat ik het Nyenrode-netwerk in moest, studie komt wel. Ik wilde mij zoveel mogelijk richten op commissies, disputen en het gigantische netwerk. Zodat ik na mijn studie altijd iemand zou kunnen bellen om mee te sparren of gewoon gezellig een babbeltje te maken. Wel twijfelde ik in het begin, kan ik dit wel doen met mijn beurs? Uiteindelijk hebben juist de mensen binnen Nyenrode mij gerust gesteld. Juist de combinatie van colleges en extra curriculaire ervaringen is de kracht en waarde van Nyenrode.” Skaff vertelt dat hij vooral de mentaliteit van Nyenrode nog dagelijks toepast: ‘Niet zeuren, gewoon doen!’

Roepers en Skaff zagen elkaar afgelopen september weer samen met een andere beursstudent. Ervaringen delen en horen hoe het met elkaar gaat, dat is ook wat Nyenrode alumni voor elkaar willen betekenen. 


Ook een beurs realiseren? 

Dankzij betrokken alumni als Alex Roepers kan Stichting Nyenrode Fonds (SNF) jong talent een kans bieden om een opleiding aan Nyenrode te volgen. SNF stelt Nyenrodianen en anderen in staat om via donaties beurzen voor studenten mogelijk te maken, maar genereert ook investeringen in de universiteit en fondsen voor het opknappen van monumenten. De kracht van het Nyenrode alumni netwerk is groot en alumni zijn de beste ambassadeurs van Nyenrode. SNF betrekt waar wenselijk alumni bij het selectieproces en ziet mooie contacten en mentoring ontstaan tussen donateurs en scholarship-student.

Stichting Nyenrode Fonds (SNF) investeert in het verleden, heden en de toekomst van Nyenrode. Daarom is  één van haar primaire taken fondsenwerving voor beurzen voor studenten. Doordat Nyenrode een private universiteit is, bestaat er een groot verschil tussen het collegegeld op Nyenrode en dat van publieke universiteiten. Hierdoor kan het voor sommige zeer capabele studenten lastig tot onmogelijk zijn om over voldoende middelen te kunnen beschikken. Stichting Nyenrode Fonds (SNF) vindt het belangrijk dat het talent van de toekomst aan Nyenrode kan studeren ongeacht de financiële situatie.

In 2011 is SNF gestart met een initiatief om revolving scholarships mogelijk te maken. Het ‘revolving’ karakter houdt in dat de ontvanger van de beurs een morele verantwoordelijkheid heeft om zijn of haar uiterste best te doen om de beurs terug te betalen en zo weer een nieuwe scholarship van een volgende student mogelijk te maken. Op deze manier krijgt weer een nieuw talent de kans om aan Nyenrode te studeren en het is de bedoeling dat dit proces zich keer op keer herhaalt.

Voor meer informatie over de Revolving Scholarships.

 

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.